Els ocells, a "Vida"
Els ocells, a "Vida"
Dijous, a les 23.20, al 33

"Vida" i "L'Àfrica més salvatge", a "Grans documentals 33"

"Vida" ens descobreix els secrets dels ocells i "L'Àfrica més salvatge" ens porta al riu Nil

Aquest dijous, 23 de juliol, a les 23.05, el 33 emet l'espai "Grans documentals 33" amb els capítols de dues grans sèries: "Vida" i "L'Àfrica més salvatge".

"Ocells": "Vida" (capítol 5)
Les aus són criatures extremadament adaptables, capaces no només de volar a velocitats d'esglai i recórrer llargues distàncies, sinó també de mostrar una naturalesa assassina, de córrer per sobre l'aigua perseguint l'amor i fins i tot de formar estructures de gran complexitat. Gràcies a tècniques de càmera aèria, "Life" vola amb els ocells i explora la seva increïble diversitat i comportaments: esquivarem fragates pirata, remuntarem el vol amb trencalossos, ballarem amb un miler de flamencs als llacs africans i serem testimonis de les extraordinàries exhibicions dels colibrís cua d'espàtula, dels cabussons nord-americans comuns i dels arquers quan miren d'atreure una femella.

"El Nil, una odissea africana": "L'Àfrica més salvatge" (capítol 5)
El Nil és el riu més llarg del món. Flueix al llarg de 6.730 quilòmetres, des de les profunditats del cor de l'Àfrica obrint-se camí fins a la costa mediterrània, al nord. L'antic Egipte, una de les civilitzacions més poderoses de la història, en depenia totalment. Cada any, la crescuda augmentava el nivell de les aigües fins a deu metres tot cobrint els camps d'un llim molt fèrtil. Aquesta crescuda anual va propulsar l'economia de l'antic Egipte, però els faraons desconeixien per complet els orígens del gran riu.
De fet, no només hi ha un riu Nil, sinó que en són dos. A Khartum, al bell mig del desert sudanès, el Nil Blau i el Nil Blanc convergeixen en el que els poetes àrabs han descrit com "el petó més llarg de tots els temps". La font del Nil Blau es troba al capdamunt del massís etiòpic; es tracta d'un corrent sagrat que multiplica per cinquanta el seu cabal en el període de pluges. El fèrtil sòl volcànic és arrencat de les muntanyes i arrossegat corrent avall. És sobre aquest llot tan ric on es va fundar l'antic Egipte i el que va determinar la clau del seu èxit.

 

Anar al contingut