Una escena de la sèrie "El gran robatori del tren"
Una escena de la sèrie "El gran robatori del tren"
Dimecres i dijous, 11 i 12 de gener, a les 22.35, a TV3

TV3 estrena "El gran robatori del tren"

Una producció de la BBC creada per Chris Chibnall que relata la història real del gran robatori del tren del 1963 i la posterior investigació

Els dies 11 i 12 de gener, a les 22.35, TV3 estrena la producció de la BBC "El gran robatori del tren". Dos capítols de 90 minuts que, de la mà de Chris Chibnall, creador de "Broadchurch", relaten la història real del gran robatori del tren del 1963 i la posterior investigació.

8 d'agost de 1963, al Gran Bretanya es va despertar amb la notícia del robatori més gran en la història del país. Un tren havia estat segrestat i robat, a 35 milles de la seva arribada al centre de Londres. El país va quedar atordit: qui podia estar-hi al darrere? Com s'havia planejat el robatori?

Un grup de 15 homes va fer l'assalt, i ho va fer en menys de 15 minuts. El resultat, un botí de 2,6 milions de lliures (uns 3 milions d'euros). El robatori va posar en evidència les pobres mesures de seguretat que tenia un tren que traslladava els diners dels bancs escocesos a Londres i va sorprendre uns lladres que ni de lluny somiaven obtenir un botí com aquell.

Aquesta sèrie tracta de la planificació, l'execució i la posterior investigació policíaca del famós atracament al tren correu de Glasgow, que va passar l'agost de 1963 a prop de Londres. Són fets històrics que van commoure l'opinió pública i van representar un abans i un després en el món de la delinqüència britànica.

La primera de les dues parts, "Del costat dels lladres", en què es divideix aquesta minisèrie de la BBC és un drama d'època centrat en els personatges i que compta amb un gran sentit de la diversió, fanfarroneria i amb escala cinematogràfica. És la història d'un lladre, una pel·lícula clàssica de robatoris planejats amb cura, on totes les peces acaben encaixant i que formen un conjunt ple d'enginy, suspens i acció. Bruce Reynolds (Luke Evans, "Robin Hood"), lidera un equip de criminals de nivell mitjà i un advocat corrupte per fer un gran robatori que, al seu dia, va desconcertar i frustrar la policia però va fer vibrar el públic en general.

Aquesta és la història de com un grup de delinqüents es van convertir en els homes més buscats a Gran Bretanya. Van tenir sort... i aquesta mica de sort, després, els va destruir la vida per sempre.

La segona part del drama, "Del costat dels bòfies", dóna els detalls d'una de les investigacions més grans de l'època posterior a la guerra, feta a plena llum de l'escrutini públic i mitjans de comunicació. "Del costat dels bòfies" explica la història des de la perspectiva de Tommy Butler (Jim Broadbent) i el seu equip d'elit de brillants i idiosincràtics investigadors, que tenien entre ells mètodes i opinions contraposats.

En una cursa contra el temps, podrà l'equip d'investigació identificar tots els delinqüents involucrats en el gran robatori del tren i posar-los a la presó abans que fugin del país? I fins i tot si aconsegueixen atrapar els criminals, trobaran els diners?

Capítol 1: Del costat dels lladres

La història comença el novembre de 1962 fins a la nit del 8 d'agost de 1963 i les seves conseqüències. "Del costat dels lladres" explica la història dels del punt de vista dels perpetradors del crim. Com es van inspirar, planejar, assajar i executar.

Bruce Reynolds (Luke Evans), un conegut antiquari londinenc, prepara l'assalt al tren de Glasgow. Contacta amb els seus companys delinqüents i altra gent de l'ofici, per resoldre detalls tècnics importants. Passen uns quants mesos, i finalment arriba el dia del cop. S'acantonen tots en una granja de prop de l'objectiu, i la nit dels fets fan l'atracament.

Capítol 2: Del costat dels bòfies

L'inspector Butler (Jim Broadbent), fred i taciturn, dirigeix la investigació de l'atracament al tren de Glasgow. Compta amb l'ajuda dels sis policies més reputats a Scotland Yard. Aconseguida la detenció i la condemna de gairebé tots els dolents, falta el cervell, Bruce Reynolds. La pel·lícula s'acaba amb en Bruce emmanillat a la cadira d'un cafè en un cara a cara entre el lladre i el policia.

Fitxa tècnica

Productors executius: Simon Heath ("Line of Duty", "The Fear"), Chris Chibnall i Harry Oulton ("The Bad Mother's Handbook", "Casualty")
Productor: Julia Stannard ("The Awakening", "United")
Escrit per: Chris Chibnall ("Broadchurch", "United")
Director ("Del costat dels lladres"): Julian Jarrold ("Brideshead Revisited", "Appropriate Adult")
Director (Del costat dels bòfies"): James Strong ("United", "Broadchurch")

Intèrprets: Jim Broadbent ("Iris", "La dama de ferro"), Luke Evans ("Fast & Furious 6", "Tamara Drewe"), Martin Compston ("Line of Duty", "The Disappearance of Alice Creed"), Neil Maskell ("Kill List", "Utopia") i James Fox ("Sherlock Holmes", "Charlie i la fàbrica de xocolata")

Anar al contingut