Los Angeles, Estats Units

"Tchindas", premiat a l'Outfest de Los Angeles

El documental dirigit per Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena ha estat guardonat amb una menció especial del jurat en la categoria de llargmetratge documental a l'Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, on es va estrenar el 15 de juliol. La protagonista del documental és Tchinda, una de les dones més respectades i conegudes de l'illa de São Vicente, a Cap Verd, des que va explicar la seva història a un setmanari local. Ara, "tchinda" és un nom comú que es fa servir per referir-se a les persones homosexuals i trans a l'arxipèlag.

El jurat de l'Outfest Los Angeles LGBT Film Festival va atorgar una menció especial en la categoria de llargmetratge documental a "Tchindas" per tractar-se d'un "retrat íntim magistral de la valenta comunitat trans de Cap Verd". L'estrena mundial del documental va ser el 15 de juliol en el marc d'aquest festival. Fundat el 1982 per estudiants de l'UCLA, Outfest ha projectat milers de pel·lícules d'arreu del món sobre històries de LGBT i ha format i promocionat centenars de cineastes emergents.

La producció de Doble Banda dirigida per Marc Serena i Pablo García Pérez de Lara ha tingut també una excel·lent acollida per la crítica nord-americana. Per a The Hollywood Reporter és un retrat "viu i tendre" "meravellosament filmat", i Frontiers Media qualifica el documental de "fascinant".

 

Sinopsi
Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l'illa de São Vicente, a Cap Verd, sobretot des que el 1998 va sortir de l'armari com a trans al setmanari local. El seu nom s'ha convertit, des de llavors, en la manera com s'anomenen les persones que no són heterosexuals.

La Tchinda té ara 35 anys i viu de manera humil, venent "coxinhas" (un aperitiu típic) pel seu barri. Durant tot l'any hi regna la calma, excepte quan arriba el carnaval. El mes previ és quan tota l'illa es posa a treballar conjuntament per crear alguna cosa bonica del no-res.

São Vicente es converteix en un "petit Brasil", com va descriure Cesária Évora (1941-2011) en una de les seves "mornas". La seva música i les Tchindas ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l'Àfrica que pocs podien imaginar.


 

Tràiler de "Tchindas", de Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena  

 

Tchindas
Web
Facebook
Twitter


 

Fitxa tècnica
Directors:  Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena
Producció executiva: Yolanda Olmos i Marc Serena
Fotografia:  Pablo García Pérez de Lara
So directe: Marc Serena
Muntatge: Pablo García Pérez de Lara
Disseny de so:  Verònica Font
Una producció de Doble Banda amb la participació de l'Associació de periodistes Fora de Quadre i la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC).

 

Directors

Pablo García Pérez de Lara
(Barcelona, 1970). Ha dirigit dos llargmetratges:  "Fuente Álamo, la caricia del tiempo" (2001), seleccionat a Karlovy Vary i "Bolboreta, mariposa, papallona" (2007), a la secció oficial de Karlovy Vary i San Sebastià. El seu curtmetratge "Alicia retratada" (2002) va ser seleccionat a la Semaine de la Critique de Cannes. Per a televisió ha dirigit els documentals "Son de Galicia" (2006) i "Mura, un poble de cine" (2010). Ha treballat en una dotzena de produccions, habitualment com a director de fotografia, com per exemple "Familystrip" (2009) de Luis Miñarro o "L'efecte K, el muntador de Stalin" (2012) de Valentí Figueres, seleccionat a una seixantena de festivals.

 

Marc Serena
(Manresa, 1983). Periodista. "Tchindas" és la seva primera pel·lícula. Treballa habitualment de guionista a la ràdio i la televisió. Ha publicat el llibre "Això no és africà!" (2014), un viatge de nord a sud del continent a la recerca d'amors prohibits. El seu llibre anterior, "La volta dels 25" (2011), va tenir gran èxit a l'Àsia, on es va publicar en xinès i coreà. A finals d'any publicarà el llibre de "Microcatalunya".

 


Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut