Dissabte 7 de novembre, Guía de Isora, Tenerife

"Tchindas", premi al millor documental espanyol a MiradasDoc

El Festival Internacional de Cine Documental de Guía de Isora (Tenerife) ha guardonat el documental de Marc Serena i Pablo García Pérez de Lara com a millor documental espanyol. La protagonista del documental és Tchinda, una de les dones més respectades i conegudes de l'illa de São Vicente, a Cap Verd, des que va explicar la seva història en un setmanari local. Ara, "tchinda" és un nom comú que es fa servir per referir-se a les persones homosexuals i trans a l'arxipèlag.

La novena edició del MiradasDoc, Festival i Mercat Internacional de Cine Documental de Guía de Isora (Tenerife) que s'ha celebrat del 30 d'octubre al 7 de novembre ha guardonat  en la categoria de millor documental espanyol "Tchindas", una producció de Doble Banda amb direcció de Marc Serena i Pablo García Pérez de Lara, "per la consecució d'una obra de gran penetració emocional, creada amb talent tècnic exquisit i en què se subratllen els valors de solidaritat, tendresa i cooperació quotidiana del poble de Mindelo".

"Tchindas" es va estrenar el 15 de juliol a l'Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, als Estats Units, on va rebre una menció especial del jurat. Les últimes setmanes, s'ha estrenat a  Seminci, on Pablo García Pérez de Lara va debutar amb "Fuente Álamo, la caricia del tiempo" (2001); al São Paulo International Film Festival, al Festival de Cine Documental Musical Beefeater In-Edit Barcelona, a MiradasDoc i a LesGaisCineMad de Madrid.

El documental s'estrenarà en cinemes a partir del 20 de novembre a Barcelona (Cinemes Girona), Terrassa (Cinema Catalunya) i Madrid (Artistic Metropol). El pròxim 26 de novembre s'estrenarà també a Cap Verd, en la secció competitiva de Plateau, el Festival Internacional de Cinema Praia.

 

Sinopsi
Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l'illa de São Vicente, a Cap Verd, sobretot des que el 1998 va sortir de l'armari com a trans al setmanari local. El seu nom s'ha convertit, des de llavors, en la manera com s'anomenen les persones que no són heterosexuals.

La Tchinda té ara 35 anys i viu de manera humil, venent "coxinhas" (un aperitiu típic) pel seu barri. Durant tot l'any hi regna la calma, excepte quan arriba el carnaval. El mes previ és quan tota l'illa es posa a treballar conjuntament per crear alguna cosa bonica del no-res.

São Vicente es converteix en un "petit Brasil", com va descriure Cesária Évora (1941-2011) en una de les seves "mornas". La seva música i les "tchindas" ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l'Àfrica que pocs podien imaginar.

 

 

 

 

Abans de realitzar "Tchindas", el codirector Marc Serena havia fet una gran recerca sobre comunitats LGBT a 20 països africans per escriure el llibre "Això no és africà!" (publicat en català per RBA-LA Magrana), on donava veu a totes aquelles veus silenciades. Però, en arribar a Cap Verd, es va trobar amb un panorama totalment diferent, que no havia vist enlloc. És un indret realment excepcional pel que fa al tracte que reben les comunitats LGBT, ja que la majoria de països africans tenen lleis molt dures en contra seu.


Tchindas
Web
Facebook
Twitter

 

Premis
Menció especial, Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, Estats Units, 2015
Millor llargmetratge documental, Reeling Chicago, Estats Units, 2015
Millor documental nacional, MiradasDoc, Festival Internacional de Cine Documental de Guía de Isora, Tenerife, Espanya, 2015
Premi HBO al Millor pitch, Zagreb Dox, Croàcia, 2014


Festivals
Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, Estats Units, 2015
Seminci, Semana Internacional de Cine de Valladolid, Espanya, 2015
São Paulo International Film Festival, Brasil, 2015
Festival de Cine Documental Musical Beefeater In-Edit Barcelona, 2015
MiradasDoc, Festival y Mercado Internacional de Cine Documental de Guía de Isora, Tenerife, 2015
LesGaisCineMad, Madrid, 2015

Fitxa tècnica
Directors:  Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena
Producció executiva: Yolanda Olmos i Marc Serena
Fotografia:  Pablo García Pérez de Lara
So directe: Marc Serena
Muntatge: Pablo García Pérez de Lara
Disseny de so:  Verònica Font
Una producció de Doble Banda amb la participació de l'Associació de Periodistes Fora de Quadre i la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC).
 

Directors

Pablo García Pérez de Lara

(Barcelona, 1970). Ha dirigit dos llargmetratges: "Fuente Álamo, la caricia del tiempo" (2001), seleccionat a Karlovy Vary i "Bolboreta, mariposa, papallona" (2007), a la secció oficial de Karlovy Vary i Sant Sebastià. El seu curtmetratge "Alicia retratada" (2002) va ser seleccionat a la Semaine de la Critique de Cannes. Per a televisió ha dirigit els documentals "Son de Galicia" (2006) i "Mura, un poble de cine" (2010). Ha treballat en una dotzena de produccions, habitualment com a director de fotografia, com, per exemple, "Familystrip" (2009) de Luis Miñarro o "L'efecte K, el muntador de Stalin" (2012) de Valentí Figueres, seleccionat a una seixantena de festivals.

Marc Serena
(Manresa, 1983). Periodista. "Tchindas" és la seva primera pel·lícula. Treballa habitualment de guionista a la ràdio i la televisió. Ha publicat el llibre "Això no és africà!" (2014), un viatge de nord a sud del continent a la recerca d'amors prohibits. El seu llibre anterior, "La volta dels 25" (2011), va tenir gran èxit a l'Àsia, on es va publicar en xinès i coreà. A finals d'any publicarà el llibre "Microcatalunya".

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut