"Manon Lescaut", dissabte, a les 22.00, al 33

Set claus per no perdre's cap detall del "Liceu a la fresca"

Aquest dissabte, a les 22.00, el 33 emet "Liceu a la fresca", amb la representació de "Manon Lescaut" al Gran Teatre del Liceu. Apunta't aquests 7 consells per gaudir al màxim l'òpera de Puccini.

1. El primer gran èxit de Puccini

"Plorareu al final. Puccini mai falla." Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu

Puccini, mestre del melodrama musical amb partitures com "La Bohème", "Tosca", "Madama Butterfly", o la seva pòstuma "Turandot", va aconseguir el primer gran èxit amb "Manon Lescaut" (1893). Una història dramàtica i passional que, 125 anys més tard, segueix despertant interès. "Meravellosa, emocionant", així descriu Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu, l'obra protagonitzada per una bella noia que ha d'escollir entre l'amor veritable i una vida de luxes i riquesa.

"Manon Lescaut", a part de ser el primer gran èxit de Puccini, també té la sort de comptar amb un director d'escena com Davide Livermore, i amb dues grans figures internacionals: la soprano Liudmila Monastirska i el tenor Gregory Kunde, que encarnen Manon i el seu enamorat Des Grieux. 

 

2. Inspiració per a John Williams i la banda sonora de "Star Wars"

Valentí Oviedo, director del Gran Teatre del Liceu, ens proposa un repte per fer durant la retransmissió de "Manon Lescaut". Parar l'orella i descobrir unes notes musicals galàctiques. Segons explica, l'oscaritzat John Williams es va inspirar en aquesta òpera de Puccini per composar la melodia de "Star Wars". Sabreu trobar el moment?

A part d'uns intèrprets de luxe, afegeix Oviedo, aquesta òpera consta d'un dels millors inicis existents per endinsar-se per primera vegada en el món de l'òpera.

 

3. Qui és qui: els protagonistes de l'òpera

 

Manon Lescaut - La protagonista de la història.

Renato Des Grieux - Enamorat de Manon.

Lescaut - Germà de Manon. Sergent. 

Geronte di Ravoir - Pretendent ric de Manon. D'avançada edat.

 

4. Els quatre actes (ATENCIÓ: ESPÒILERS)

ACTE 1: A Ellis Island (Nova York), a prop d'on ara es troba l'Estàtua de la Llibertat i antic punt d'entrada d'immigrants als Estats Units. Renato des Grieux s'enamora a primera vista de Manon.

ACTE 2: Al palau de Geronte. Manon ha abandonat Des Grieux i gaudeix d'una vida de luxes. Des Grieux va a veure Manon i es produeix un dels millors duos d'amor mai compostos per Puccini. Geronte els descobreix. 

ACTE 3: Al port. Manon està a punt de ser deportada, junt amb un grup de prostitutes. Des Grieux no pot suportar la idea de perdre-la.

ACTE 4: Al desert. Manon canta una de les àries més memorables que ha escrit Puccini per a soprano: "Sola, perduta, abbandonata". Quin serà el destí de Manon?

 

5. Al 33 i a la fresca,  a tot Catalunya

La transmissió de "Manon Lescaut" serà dissabte 16 de juny, a les 22.00 pel 33. I es podrà seguir també simultàniament a través de pantalles gegants ubicades en diferents espais públics, en 270 punts de Catalunya. Vols saber quin "Liceu a la fresca" és el més proper al teu municipi? Òpera gratuïta i a l'abast de tothom. Tot i que en alguns punts, per qüestió d'aforament, es necessita una invitació prèvia, que pots recollir aquí.

 


Els presentadors de la transmissió, en directe, des de l'Arc de Triomf de Barcelona, seran Carolina Rosich i Toni Puntí, que explicaran elements clau de "Manon Lescaut" per entendre millor l'obra. L'objectiu: difondre la música i fer arribar l'òpera al màxim numero de persones, ampliant així la cultura operística.

 

6. Una òpera veterana al Liceu

No és la primera vegada que "Manon Lescaut" s'ha representat al Liceu. Fa més de 120 anys, el 5 d'abril de 1896, va ser estrenada a Barcelona. Arribava 3 anys després de la seva estrena al Teatro Regio de Torí. Era, de fet, la primera òpera pucciniana que s'escoltava a Barcelona i al Liceu, i va ser tot un èxit. Un crític de l'època publicava a "La Vanguardia": "Són moltes les escenes precioses i seria difícil dir quina d'elles és la millor (...), però totes impressionen formant un conjunt digne dels talents del mestre Puccini".

En total, s'ha representat en 60 ocasions des de llavors.

En aquest 2018, "Manon Lescaut" estarà en escena fins al 22 de juny. Pots comprar les teves entrades, aquí.

 

 

7. Escalfant motors... a Spotify

La presència del personatge de Manon Lescaut, basat originàriament en la novel·la de l'abat francès Prévost "La història del cavaller Des Grieux i de Manon Lescaut", és una constant en la creació cultural de l'últim segle. En el cinema, "Manon 70", amb Catherine Deneuve, o a la música pop, "Manon", de Serge Gainsbourg, i, evidentment, en un gran número d'adaptacions operístiques.

Per escalfar motors, una bona opció és deixar-se portar per aquesta llista a Spotify de la peça de Giacomo Puccini.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut