Jaume Barberà conversa amb el neuròleg i psiquatre Javier Aizpiri

Les millors frases del primer programa amb el neuròleg i psiquatre Javier Aizpiri a "Retrats"

Javier Aizpiri afirma que "el 95% de les malalties actuals estan produïdes per alteracions mediambientals". Recupera'n les millors frases a "Retrats"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Aquest dimecres, 22 d'abril, "Retratsha emès el primer de dos capítols dedicats al neuròleg i psiquiatre Javier Aizpiri, tot un referent en l'àmbit de l'alcoholisme i les drogodependències. Us oferim algunes de les seves millors reflexions al programa:

"I aquí tenim el riu. Com pots veure, no hi ha res. Oi que no hi veus cap peix? Doncs aquest és el problema, que ens ha desaparegut tot. Fa uns anys, això era ple de crancs i peixos: era un riu viu. En els últims anys, ha anat desapareixent tot, s'ha mort el riu."

"També ha desaparegut una part important dels insectes. És a causa de la contaminació del País Basc, d'Espanya i d'Europa. En aquest moment, a moltíssims llocs pateixen aquesta mateixa situació."

"Nosaltres som dins el medi ambient: és on jo hi sóc, i això em permet reflexionar sobre el que estem fent: si estem fent això amb la natura... què no estarem fent amb les persones? (...) Per què pateixen i per què emmalalteixen?"

"Jo vinc de l'higienisme, que és una filosofia que va ser molt important a la Barcelona dels anys de la Primera i de la Segona Guerra Mundial. Valoràvem la llum, l'aigua, l'alimentació i l'activitat física com a part important de l'exercici mèdic."

"El més important de la medicina integrativa és el que fas per no espatllar el pacient. Intentar que tota persona, durant un tractament, es curi de la manera més barata possible i la més ràpida possible, i sigui més autònoma. I, si no pots curar-la, com a mínim, has d'intentar no espatllar res."

"Jo em trobo que un percentatge enorme de les persones que vénen a la consulta tenen un tractament, però ningú els ha demanat si esmorzen o no, que és l'ABC. I ningú els ha fet una anàlisi del PH de l'orina, per saber si el tenen àcid o alcalí, que també és l'ABC. S'ha creat una medicina molt ràpida."

"La medicina ha convertit actualment l'embaràs en una malaltia. Hem fet de l'embaràs un mite impressionant."

"Hi havia un estudi dels anys 80 que demostrava que les dones (del País Basc) tenien 4 cops més productes tòxics a la llet materna del que es permetia a les vaques."

"Quan jo vaig acabar la carrera, el càncer de mama afectava una dona de cada dues mil; actualment la incidència és d'una de cada set dones, segons el govern. També segons dades del govern de l'any passat, un de cada tres espanyols tindrà càncer en el futur."

"El 95% de les malalties actuals estan produïdes per alteracions mediambientals."

"Els nostres cossos estan intoxicats. I, com que estan intoxicats, ens defensem molt malament de tot: per això hi ha un augment enorme dels casos d'al·lèrgia, dels problemes amb el gluten, de problemes d'intoleràncies, del deteriorament cerebral prematur i de tot tipus de malalties del sistema nerviós, des de l'Alzheimer fins a la hiperactivitat o la síndrome d'Asperger."

"Aquí l'alcoholisme és patriotisme: la nostra cultura està unida a l'alcohol. L'alcohol és el que cohesiona el teixit social; però al darrere hi ha una família, un cost econòmic."

"Ara el que tenim és un procés autodestructiu ràpid de joves cada cap de setmana: amb el 'botellón', amb el consum de drogues... i aquest procés comença als 15 anys i afecta el 35% de la població juvenil espanyola, segons xifres del govern espanyol d'aquest any."

"Un de cada tres joves, segons el govern, té una conducta destructiva pel consum d'alcohol i droga el cap de setmana."

"En aquests moments, el tema de l'alcoholisme ja no és en mans dels psiquiatres, sinó en mans dels pediatres." 

VÍDEOS RELACIONATS