El grup manresà celebra el seu 25è aniversari

Recordes la pinta que feien els Gossos fa 25 anys?

Corria el 1996 quan "Sputnik" entrevistava un jove grup manresà que, amb dos discos sota el braç, s'havia fet un forat en el mercat musical català

"Tot sembla indicar que encara tenen corda per estona. Els Gossos només acaben de néixer i encara han de créixer" – Sputnik, 1996.

El 1996, dir que els Gossos tindrien "corda per estona" era una afirmació d'agosarat pronòstic. Quan el Santi Faro la pronunciava dins del reportatge que l'"Sputnik" va dedicar a la banda liderada per Natxo Tarrés, pocs s'imaginaven que més de dues dècades després, els de Manresa esgotarien totes les entrades per a un concert homenatge a l'Auditori de Barcelona on s'aplegarien artistes referents del rock en català de les dues últimes dècades. I això és el que va passar el 3 de maig, amb Txarango, Sopa de Cabra, Els Amics de les Arts, Els Pets, Blaumut, Lax'n'Busto, Judit Neddermann i Ramon Mirabet sobre l'escenari.

Aquesta entrevista de l'"Sputnik" és un incunable on s'ensumen els inicis triomfals del que es va convertir en tot un fenòmen. Va ser el 1993, quan Oriol Farré, Juanjo Muñoz, Natxo Tarrés i Roger Farré van formar Gossos i editaven el seu primer disc, de títol homònim. El 1996, quan es va elaborar el reportatge, ja havien editat dos elapés i havien fet una exitosa gira d'estiu.

Què se'ls preguntava als Gossos d'aquella época? Que si són "kumbayàs"? Aquesta era l'etiqueta maleïda que perseguia el rock català durant la primera meitat dels anys noranta, però ells la defugien i es declaraven influenciats per bandes americanes com Red Hot Chili Peppers, Faith No More o Mr. Big.

 

"No som kumbayàs, perquè les estructures de les nostres cançons tenen forma de rock" – Oriol Farré, 1996.

 

Com ho demostra el concert homenatge a l'Auditori, al llarg d'aquestes dues dècades i mitja, els Gossos s'han convertit en tot un referent i els seus èxits s'han anat succeint al llarg dels anys. La cançó "Corren" s'ha convertit en un himne generacional, inclosa dins el novè disc d'estudi del grup, "Oxigen" (2007). Així de bé va sonar el tema en un "Divendres" que van fer des de Manresa el 2015.

 

L'èxit de "Corren", segons el propi grup, es basa en la seva simplicitat, que l'ha convertit en una cançó enganxosa. El missatge és menys clar, però és que als de Manresa els agrada no donar-ho tot mastegat. Ho van explicar en aquest monogràfic del programa "No me la puc treure del cap" dedicat al tema.

Si t'has quedat sense entrades per al concert d'aquesta nit, tens més oportunitats de gaudir dels Gossos dalt de l'escenari: aquests són els propers bolos dels Gossos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut