Dimecres, a les 22.00, al 33

"Tatuatges: fins que el làser ens separi", a "Quèquicom"

"Quèquicom" explica tots els detalls que cal saber abans de decidir tatuar-se la pell. A continuació, recuperem el capítol "Amb el porc al cor"
Una imatge del "Quèquicom" dedicat als tatuatges

Una imatge del "Quèquicom" dedicat als tatuatges

Dimecres, 18 d'octubre, a les 22.00, explicarà tots els detalls que cal saber abans de decidir tatuar-se la pell.

"Tatuatges: fins que el làser ens separi" (22.00)

El tatuatge, a més d'una expressió artística, no deixa de ser una agressió a la pell. Les principals complicacions que pot tenir un tatuatge són infeccions, inflamacions i reaccions al·lèrgiques a causa dels components de la tinta que s'utilitza en el procés de tatuar. Algunes tintes contenen substàncies potencialment perilloses com, per exemple, compostos "azo" i PAHs i BDP, el cinabri o la parafenilendiamina. Els científics consideren que la legislació preventiva és clarament insuficient.

Encara que un tatuatge no hagi donat problemes, hem de tenir en compte que, mèdicament, un tatuatge ens pot condicionar. Un anestesista haurà d'anar en compte si ha de fer una punció lumbar en una esquena tatuada. Es podrien introduir accidentalment partícules de tinta al conducte medul·lar. Tot i que el risc és molt menor, passa una cosa similar en el cas dels tatuatges en llocs susceptibles d'acollir una via intravenosa. A més, alguns tatuatges fets amb tintes que contenen substàncies ferromagnètiques poden provocar cremades quan el pacient se sotmet a una ressonància magnètica.

El làser ofereix la possibilitat d'eliminar un tatuatge. Això sí, és un procés relativament dolorós, i poden ser necessàries diverses sessions de tractament (especialment per als colors groc i blanc), cosa que comporta una despesa econòmica que cal tenir en compte.

Avui dia, es calcula que un 6% de la població mundial s'ha tatuat almenys una vegada. A Europa hi ha uns 60 milions de tatuats.

La micropigmentació consisteix a posar la tinta en la dermis superficial, i els tatuatges amb micropigmentació són semipermanents. Aquesta tècnica pot ajudar a superar traumes i complexos, com el de les dones que han passat per una mastectomia després de tenir un càncer. La reconstrucció del pit moltes vegades es complementa amb la tècnica de la micropigmentació per dissimular cicatrius i imitar l'arèola mamària.

"Amb el porc al cor" (22.25)

El porc no només és carn. Del porc se n'obtenen centenars de productes diferents, alguns relacionats amb la salut, com les vàlvules cardíaques o l'heparina, una molècula anticoagulant imprescindible en transfusions sanguínies o en operacions a cor obert.

Coneixerem el cas del Joan Fàbregas, un pacient amb una anomalia cardíaca a qui es fa un trasplantament.

Hi intervenen Bernat Romero i Ferrer, cirurgià cardíac de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; Domènec Santiago, coordinador de perfusionistes de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; Carles Grande, responsable de producció d'heparina a Bioibérica, i els pacients Joan Fàbregas i Mònica Rodríguez. Amb l'assessorament del Dr. J.C. Souto, del Grup de Trombosi i Hemostàsia de l'Hospital de Sant Pau.