Dimarts, a les 22.15, al 33

"Conviure amb la migranya"

L'actor Marc García Coté, l'Àxel de La Riera, com el 12% de la població, té migranya: vòmits, pèrdua de visió i de la parla, veus llums brillants i fort mal de cap. Queden fora de joc. Què passa dins del seu cervell? Hi ha solució?
Samantha Vall amb l'actor Marc García Coté

Samantha Vall amb l'actor Marc García Coté

Dimarts, 25 d'abril, "Quèquicom" emet el capítol "Conviure amb la migranya"

 

La setena malaltia més invalidant del món és la migranya. En tenen 1.000 milions de persones a tot el món, de totes les cultures i condició. Dura hores o dies i impedeix dur una vida normal. L'actor Marc García Coté, de la sèrie televisiva de TV3 La Riera, fa 18 anys que hi conviu. Aprofita quan no té migranya per estudiar els guions. Nota com si els cucs li mengessin el cervell, i quan li ve dalt l'escenari, s'ha de medicar. La reportera Samantha Vall el repta a fer-se una prova d'electroestimulació, però el Marc ho rebutja, perquè fa sis dies que no té migranya, tota una victòria i té por que fent la prova se li presenti un brot. Així, doncs, la Samantha fa la prova al centre tecnològic d'estimulació cerebral Starlab Neuroelectrics. Allí es constata que un cervell no migranyós és capaç de concentrar-se, tot i tenir un so que el destorbi, a diferència d'un migranyós, que no ho tolera. La migranya no té cura, però la neuròloga Patricia Pozo, de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, recomana que tot migranyós porti una vida endreçada, faci activitat física, rebaixi l'estrès i no abusi de la medicació.

Una de les seves pacients és Rosa Barberan, a qui tot l'afecta: una colònia, el sol a la cara, estar en dejú... La doctora li aconsella injeccions de Botox sota els cabells i amb això aconsegueix reduir la migranya a quatre cops al mes.

La pacient Isabel Ruiz té migranya des que té la menopausa, però també se li desencadena quan veu objectes o formes amb patrons molt repetitius i brillants, com unes escales mecàniques. Sap dibuixar perfectament les seves aures en plena crisi i diu que la migranya li condiciona molt la vida. Coneix l'investigador del Centre de Visió per Computador de la UAB Xavier Otazu, que li ensenya una futura aplicació que li prediu quines formes de la vida quotidiana li poden desencadenar un brot. A la Facultat de Genètica de la UB, Bru Cormand explica que hi ha una forma monogènica de la migranya que és la que té la Isabel, però que han descobert almenys 40 gens responsables d'aquesta malaltia.