Dilluns 3 d'agost, a les 22.05, el programa del 33 "Karakia" recupera dues històries: un nou capítol amb dues noves històries: "Iwona, cartografia emocional" i "Te, Mansaf i ruta de la Seda". "Iwona, cartografia emocional" La Iwona va visitar Catalunya quan Polònia encara no havia sortit de l'òrbita comunista. Aleshores ja es dedicava a la geografia. Avui ens descobrirà alguns dels paisatges que encara continua cartografiant: els de les receptes de la mare, a mig camí entre els boscos de Białowieża i la seva Varsòvia natal. Per saber quina importància té el sentiment patriòtic per a un polonès, cal conèixer la història d'Europa de finals del segle XVIII, moment en què els tres grans imperis, l'alemany, l'austríac i el rus, van engolir literalment tot Polònia. Potser el record d'aquest passatge tan cruent per als polonesos va fer decidir la Iwona a estudiar geografia i a conèixer bé el territori. El cas és que des d'aleshores, a més de la feina de cartògrafa, recorda sempre que pot els paisatges viscuts al país: els de la infància a Varsòvia i els de la cultura materna, lligada a la regió de Podlasie. Sovint, els mapes que construeix agafen forma de plat: de "zrazy zawijane" (rotllets de carn), de "salatka jarzynowa" (una varietat d'ensaladilla) o de "szarlotka" (pastís de poma).   "Te, Mansaf i ruta de la Seda" La Nàdia ha nascut i ha crescut a Barcelona i no ha viscut amb la mateixa intensitat la cultura jordana del pare que la catalana; però li ha permès descobrir l'interès per molts altres països i cultures de la ruta de la seda, i dedica part del seu temps lliure a fer-ne difusió. Avui fa una immersió gastronòmica molt especial, ja que cuinarà un dels plats més representatius de Jordània i dels beduins, el mansaf. El "mansaf" de Jordània és un plat que s'origina en les tradicions pageses i beduïnes del Pròxim Orient, però és a partir de la creació de l'estat jordà, a mitjan segle passat, que es converteix en el plat oficial per a tota mena de celebracions, sobretot en els casaments. Dos ingredients marquen el tarannà ramader i nòmada dels seus orígens: el xai i el "jameed", una mena de iogurt salat i assecat que es conserva en boles, com un formatge dur. El pare de la Nàdia és jordà i, tot i que ella ha nascut i crescut aquí, amb predomini de la cultura catalana, s'ha anat amarant, a poc a poc, d'algunes tradicions jordanes. La descoberta del món àrab i l'interès per les cultures de la ruta de la seda l'han portat a participar activament en la seva divulgació. Serà la primera vegada que prepara el 'mansaf' i ho farà amb en Jordi, la seva parella i entusiasta també de la "ruta".