Del 2 al 6 de març, CCCB, Barcelona

OVNI, Observatori de Vídeo No Identificat

La mostra de vídeo OVNI s'instal·la durant quatre dies al vestíbul del CCCB per oferir un espai de videoart i documental independent, reflexió i debat. Aquest any, dedicat a la migració i el colonialisme, s'hi preestrena "Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud", l'últim treball de Xavier Artigas i Xapo Ortega, directors de "Ciutat morta". També es podran veure els documentals "Concerning Violence", estrenat al Festival Sundance el 2014, "Octobre à Paris" o "La France est notre patrie", entre altres.

Del 2 al 6 de març el CCCB, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, acollirà la 16a edició de la mostra OVNI 2016 -  La frontera com a centre. Zones de ser i de no ser. [migra i colonialitat]. Aquesta edició està formada per projeccions de vídeos i documentals, conferències amb convidats de renom i debats per tractar el tema de la migració i la colonialitat. L'entrada és lliure.

Aquí teniu una agenda de les projeccions documentals programades a OVNI 2016:

 

DIMECRES 2 DE MARÇ

Hall Auditori CCCB, 18.00. Projecció:

"SAHARA CHRONICLE"

Direcció: Ursula Biemann
Suïssa, 2007
50 minuts, VOSE

Una co·lecció de vídeos curts que explora en el post-colonialisme i documenta l'actual èxode subsaharià cap a Europa, on s'analitza la política de mobilitat i contenció que existeix en la geopolítica global actual. S'examinen les modalitats i la logística del sistema de migració en el Sàhara.
El material d'aquesta obra ha estat recollit durant tres visites sobre el terreny a les portes principals de la xarxa migratòria transsahariana al Marroc, el Níger i Mauritània. Dins de la interconnexió i la geografia àmplia de la zona, "Sahara Chronicle" reflecteix aquesta xarxa migratòria.



DIJOUS 3 DE MARÇ

Hall Auditori CCCB, 18.00. Projecció:

"LOS MUROS DE EUROPA"

Realitzat per Fotomovimiento amb la col·laboració de Jumpingt Films.
Espanya, 2015,
25 minuts, VOSE

Cròniques del pas de refugiats per Hongria, Croàcia i Sèrbia. Setembre del 2015.

"NEITHER HERE NOR THERE"  
Direcció: José Colón, Guillem Valle i Joan Roig
Espanya, 2015
11 minuts, VOSE

En un intent d'aconseguir una vida millor, centenars de nens marroquins es colen a Melilla, el petit enclavament espanyol al nord del Marroc. Aquest projecte documenta la vida d'un grup de menors atrapats en aquesta porció espanyola d'Àfrica, que enlluernats per un fals sentit de prosperitat intenten saltar diàriament dins d'un dels molts vaixells que els portaran a la península i, amb sort, a aconseguir el seu somni europeu.

Veure el tràiler



Hall Auditori CCCB, 20.30. Projecció amb els directors Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors de "Ciutat morta":

"TARAJAL: DESMUNTANT LA IMPUNITAT A LA FRONTERA SUD"

Direcció:  Xavier Artigas i Xapo Ortega
Una producció de Metromuster i Observatori DESC
Espanya, 2016
85 minuts, VO

El 6 de febrer del 2014, quinze persones van morir ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta. Intentaven creuar la frontera entre Espanya i el Marroc. Quan encara eren al mar, els efectius de la Guàrdia Civil van disparar bales de goma i pots de fum. El documental denuncia els fets i l'arxivament del cas.

"Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud" és un projecte realitzat per la productora Metromuster, responsable també del documental "Ciutat morta", per encàrrec de l'Observatori DESC, amb el qual ha col·laborat estretament en les tasques de recerca.

El documental mostra el testimoniatge d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.

El documental es va presentar el 6 de febrer d'aquest any als Cinemes Girona, just quan es complien dos anys dels fets. Els directors Xavier Artigas i Xapo Ortega presenten de nou aquest treball en el marc d'OVNI 2016 juntament amb en Marc Serra, jurista de l'Observatori DESC i impulsor del documental.

 

 

 

DIVENDRES 4 DE MARÇ

Hall Auditori CCCB, 18.00. Projecció de vídeos de l'Arxiu OVNI:

"ISKAY YACHAY: LOS DOS SABERES"
Direcció: Maja Tillmann i Rodrigo Otero
Perú, 2005,
30 minuts, VOSE

Porta les veus i les ments dels camperols d'El Cuzco, al Perú. Ens expliquen quina escola volen per als seus fills, quin tipus d'educació és la que fa falta perquè floreixi la vida i es transmeti la força dels temps d'abans. Al llarg dels últims anys, la institució Ceprosi de Cuzco ha estat treballant amb grups de mestres i pares de família per establir una nova reflexió al voltant del tema de l'educació i la diversitat cultural. Els esforços que fan per entendre de quina manera els nens poden aprendre dels dos mons (occidental i andí), els porta a conclusions sorprenents, que val la pena escoltar i considerar.

"NAWPA [0.1]"
Direcció: Xavier Hurtado
Equador, 2005
10 minuts, VO

El moviment indígena de l'Equador compta amb una de les tradicions de resistència més llargues i intenses de la Llatinoamèrica moderna. César Pilataxi, un quítxua de la zona andina, explica les bases de l'enfrontament de la seva comunitat amb els interessos occidentals.


"LE NAUFRAGE NEGRO-LIBERAL"
Direcció: Bakary Sanon
Burkina Faso, 2006
10 minuts , VOSE

Els poders establerts, que veuen en qualsevol forma d'idea original un possible germen de disturbis i subversió, en general no fan res per afavorir el debat i el necessari retorn als nostres propis valors per pensar un desenvolupament més humà.



DISSABTE 5 DE MARÇ

Hall Auditori CCCB, 17.00. Projecció:

"Octobre à Paris"

Direcció: Jacques Panijel,
França, 1962
70 minuts, VOSE

Durant l'ocupació nazi, molts algerians havien lluitat per l'alliberament de França. Tot i això, quan ara surten al carrer per protestar contra l'ocupació francesa, els manifestants són
perseguits i una manifestació pacífica acaba en un bany de sang. Quan s'anava a projectar la
pel·lícula a Canes, la sala va ser evacuada per la policia en l'últim minut i les còpies
segrestades. Mig segle després, a l'octubre de 2011, es va projectar per primera vegada a París.


Hall Auditori CCCB, 19.45. Projecció:

"CONCERNING VIOLENCE"
 
Direcció: Göran Hugo Olsson
Suècia, 2014
85 minuts , VOSE

Documental realitzat a partir d'imatges d'arxiu dels moments més arriscats en la lluita per a l'alliberament del Tercer Món i, alhora, una anàlisi dels mecanismes de descolonització a través de fragments d'"Els condemnats de la terra" de Frantz Fanon. L'emblemàtic llibre de Fanon, escrit fa més de 50 anys, segueix sent un referent per entendre el neocolonialisme existent avui dia i la violència i les reaccions que genera.

 

 

DIUMENGE 6 DE MARÇ

Hall Auditori CCCB, 17.00. Projecció:

"LA FRANCE EST NOTRE PATRIE" 

Direcció: Rithy Panh
Cambodja, França, 2014
75 minuts, VOSE

La història d'una trobada fallida entre dues cultures amb diferents sensibilitats i imaginaris que va portar a una colonització marcada per la brutalitat, malgrat el fet que les guerres, el caos i la destrucció es podien haver evitat. A partir d'imatges d'arxiu, la pel·lícula reverbera a través del
temps i l'espai: "França és la nostra pàtria".
 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut