Carles Prats, durant la gravació del documental
Carles Prats, durant la gravació del documental
Dimarts, a les 21.55

"My friend": TV3 dedica una nit als refugiats

Posem cara als protagonistes d'aquest drama amb un documental filmat a la frontera entre Grècia i Macedònia

TV3 estrena el documental "My friend", dirigit per Paulí Subirà i Carles Prats. Serà una nit temàtica dedicada a la realitat dels refugiats a Grècia, que es complementarà amb les reflexions de diversos analistes, periodistes i voluntaris en un debat moderat per Xavier Graset, que s'emetrà simultàniament per TV3 i el 3/24.

La dels refugiats és probablement la pitjor crisi humanitària d'Europa dels últims 25 anys. El documental "My friend" posa cara als protagonistes d'aquest drama i també a les persones que intenten ajudar-los. Carles Prats, excorresponsal i actual conductor del "TN Migdia", ha viatjat fins a Grècia, on hi ha més de 50.000 demandants d'asil que han quedat bloquejats des del mes de març, quan es van tancar les fronteres europees.

La policia i l'exèrcit grec han desallotjat recentment el campament d'Idomeni, però els refugiats no han desaparegut. Els han traslladat a camps oficials que, en molts casos, estan en pitjors condicions que Idomeni. Carles Prats ha estat a la frontera entre Grècia i Macedònia, i ho ha vist en primera persona. Ha acompanyat alguns dels nombrosos voluntaris catalans que s'han mobilitzat per ajudar els milers de persones que esperen començar una nova vida lluny de la guerra a Síria, l'Afganistan o l'Iraq.

En el reportatge es pot veure quin paper juguen els voluntaris independents, les petites ONGs i les grans organitzacions com Metges Sense Fronteres, l'ACNUR o la Unió Europea. "My friend" també fa autocrítica i recull les queixes dels refugiats que denuncien que la premsa només mostra la part més negativa i que s'ha oblidat d'ells.

Els refugiats s'adrecen constantment als europeus amb l'expressió: "my friend" (amic meu). Malgrat que fa tres mesos que viuen en condicions infrahumanes, no perden la dignitat. Conviden al te els voluntaris i comparteixen el pa pel qual han hagut de fer hores de cua. Però, des d'Europa, es correspon el seu "my friend"?  Els hem tractat com ells ens han tractat a nosaltres? Els hem tractat com es mereixien?

Són algunes de les preguntes que vol respondre el documental, que recull el testimoni de l'animador Jaume Barri i d'algunes cares conegudes com els Txarango, que van viatjar a Idomeni amb "La tribu de Catalunya Ràdio". També s'hi mostra l'experiència de voluntaris anònims com  l'Angie, la Marta o els bombers que formen l'EREC (Equip de Rescat i Emergències de Catalunya). La seva ajuda és indispensable per pal·liar les precàries condicions en què viuen els refugiats des del mes de març, quan es van tancar les fronteres europees, ja que Grècia està desbordada.

Els protagonistes són, sobretot, els refugiats que han obert les seves tendes i les seves vides a l'equip de TV3. El reportatge descobrirà històries colpidores, com la de l'Abu Muhammad, un xef sirià de Deir ez-Zor que es va cansar d'esperar i, desesperat, es va intentar suïcidar davant mateix de la tanca que separa Grècia i Macedònia. Als camps de refugiats hi ha un 40% de nens, com la Lamar, la filla de l'Elisar, una perruquera que viatja amb la seva germana, que necessita una operació. Molts refugiats tenen el somni d'arribar a Alemanya, on ja tenen parents. L'Adel hi té els pares i espera poder-hi arribar per acabar els estudis d'Enginyeria Biomèdica que feia a Damasc. Mentrestant, ha quedat atrapat a Grècia amb la resta de la seva  família. També sabrem si el Hayat, un noi afganès que viatja sol, aconseguirà travessar il·legalment la frontera després de cinc intens fallits.

"My friend", el debat

Al debat moderat per Xavier Graset hi participaran Carles Prats, codirector del reportatge; Toni Borrell, membre de la plataforma Stop Mare Mortum; Arantza Díez, periodista, codirectora del reportatge "To Kyma, rescat al mar Egeu"; Francesc de Dalmases, periodista, director de la revista ONGC, i Estrella Pareja, directora de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

Una experiència en 360º

L'emissió del documental està acompanyada d'un especial interactiu, amb què TV3 s'endinsa per primer cop en la producció de continguts exclusius en 360º. Els usuaris poden entrar virtualment a les tendes dels refugiats, passejar a través dels camps i veure'n el dia a dia. Situar-se al centre de més de 30 escenes captades al camp d'Idomeni i triar com moure-s'hi i on mirar, en una experiència immersiva, única i diferent per a cada usuari.

Anar al contingut