Del 3 al 13 de novembre, Penedès i Priorat

Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava

El festival aposta per la fusió del setè art i la cultura del vi i del cava amb obres provinents de l'Argentina, Bolívia, el Canadà, Eslovènia, Espanya, els Estats Units, França, Geòrgia, Itàlia, Noruega, Suïssa o Xile, que aborden l'univers vitivinícola des de múltiples vessants: documental, artístic, pedagògic, turístic, científic i promocional. La gran estrena del Most és "Priorat", de David Fernández de Castro, presentat també a Seminci i pròximament al prestigiós IDFA, International Documentary Film Amsterdam.

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava recull la millor producció audiovisual vinculada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava. És l'únic festival d'aquesta especialitat a Espanya i dels pocs d'aquesta envergadura a Europa. Del 3 al 13 de novembre, ofereix una agenda plena d'activitat cinèfila i enoturística. La sisena edició continua amb les pantalles habituals del Penedès i en suma de noves al Priorat, i, com no podia ser d'una altra manera, les sessions van acompanyades de degustacions de vins, caves i formatges.  El certamen està organitzat per Cineclub VilafrancaVinseum (Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca) i aquest any s'emmarca dins el  Dia Europeu de l'Enoturisme, el 13 de novembre. 

La Secció Oficial de Collita 2016, centrada en la producció audiovisual sobre la vinya i el vi, projectarà enguany 35 treballs procedents de 12 països diferents, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals del total de 53 treballs presentats. Entre els seleccionats, destaca la presència catalana, que representa el 51,4% del total. La internacional es consolida i enguany ja suposa el 42,9% dels films que es projectaran. En aquest sentit, cal destacar que les produccions del continent americà arriben al 20% del total. El 5,7% restant prové de la resta de l'Estat espanyol. Durant els deu dies de festival es projectaran més de nou hores de cinema sobre la vinya, el vi i el cava.

El plat fort de la secció Collita 2016 és l'estrena de "Priorat", un documental dirigit per David Fernández de Castro que ret homenatge als "Cinc magnífics": René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, que a principis dels vuitanta van revolucionar el vi català. "Priorat" és una coproducció de Televisió de Catalunya, Lastor Media i Un Capricho Producciones. La setmana passada va inaugurar el cicle Cine i Vi de la 61a edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) i formarà part de la secció "Panorama" –fora de competició– del prestigiós International Documentary Film Amsterdam (IDFA 2016), que tindrà lloc entre els dies 16 i 27 de novembre a la capital holandesa.

"Priorat" es presenta el dimecres 2 de novembre a la Filmoteca de Catalunya, a les 20.00, amb la presència del director, David Fernández de Castro, i dos dels protagonistes del documental, Álvaro Palacios i René Barbier. El divendres 4 de novembre s'estrena al Teatre Casal de Vilafranca, a les 20.00,  en una sessió en què participaran Josep Lluís Pérez, René Barbier i Carlos Pastrana, i el dissabte 12 al Teatre L'Artesana de Falset, a les 20.00,  amb René Barbier.

Sinopsi "Priorat"
La transformació radical del Priorat, de comarca deprimida a un dels territoris del vi més prestigiosos del món, és una història de pel·lícula, d'èpica i de passió.
Un relat vibrant protagonitzat per la gent de la comarca i pels Cinc Magnífics, sobrenom amb què es coneixen popularment els elaboradors René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, cinc joves valents, arrauxats i visionaris, que a principis dels vuitanta van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català. Van convertir una terra deprimida en un dels territoris del vi més vibrants d'Espanya i del món, que va trobar el futur recuperant el seu passat.


 

 

A part de "Priorat", a la secció Collita també es podran veure les produccions catalanes de "La vinya i la banya", "Corto Nº1", "Retratos de ViJazz" i "Fermentación espontànea", en què la fotògrafa i sommelier Clara Isamat documenta el pas d'un any a través d'elaboradors de vins naturals d'arreu d'Espanya.

Altres produccions documentals que formen part de la secció són "Au pif", un documental trepidant sobre la passió per l'excel·lència de Verónique Rivest, primera dona finalista del concurs "Millor sommelier del món" (2013); "Jerez, Xérès, Sherry. Los ingleses en Jerez", un documental de Nonio Parejo que retrata la història dels vins i de la cultura, els costums, la religió i els cognoms de Jerez; "Prime Meridian of Wine", l'aventura d'un noi georgià que emprendrà un viatge per descobrir-ho tot sobre el vi, dirigida per Nana Jorjadze, l'única directora georgiana nominada a un Òscar; "Terra Magica", un retrat de la història de Goriska Brda, que el director Jure Breceljnik va fer just abans de morir; "In vino vita" i "Vendemmia".

Aquestes produccions optaran als set premis que atorgarà el Most 2016 dins la secció Collita: Gran premi del Jurat, Premi al millor Treball de Ficció, Premi al millor Treball Documental, Premi al millor Treball Promocional, Premi Arrels, Premi Projecció Internacional i Premi Vi Català.

 

 

Dins la secció Brot, integrada per una selecció acurada dels millors curtmetratges de l'estat espanyol, hi ha els treballs documentals "23 de mayo" i "Shituation" i, a la de Hits Most, es projecta "Barolo Boys. Storia di una Rivoluzione" de l'italià Paolo Casalis, documental que va guanyar el 2015 el Gran Premi del Jurat del Most Festival.

El Most es completa amb diverses activitats paral·leles, entre les quals en destaquem una, tot i no tractar-se d'un documental. Amb motiu dels 20 anys de la sèrie de TV3 "Nissaga de poder", aquesta edició del Most també ret homenatge a la sèrie ambientada al Penedès. La sèrie es va començar a emetre des del gener de 1996 fins al maig de 1998 i al llarg de tres temporades i 476 capítols es va convertir en una de les sèries de més èxit de la història de la televisió catalana. El dijous 3 de novembre, el Most lliurarà un Premi d'Honor al dramaturg Josep Maria Benet, creador de la sèrie, i també es recordarà l'impacte de la sèrie al Penedès amb una taula rodona que es farà amb persones que van viure de prop la producció de la sèrie, "Nissaga de poder: 20 anys d'una sèrie inoblidable".

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut