Una imatge del documental "20-S"
Una imatge del documental "20-S"
El segon "Sense Ficció" més vist de la història

Millors moments del documental "20-S"

El documental, emès per TV3 dins el programa "Sense Ficció", explica els fets que van passar el 20 de setembre del 2017 a diverses seus de la Generalitat i mostra la mobilització popular que es va desencadenar

L'emissió del documental "20-S" suposa un nou èxit d'audiència per TV3. Amb un 33,7 % de quota i 982.000 espectadors de mitjana, se situa com a segon "Sense ficció" més vist de la història del programa darrere de l'"1-O". A més, el documental també va tenir un gran seguiment a xarxes. A Twitter, l'etiqueta #20STV3 va ser primer "trending topic" a Espanya i va ser el programa més comentat del dia a Espanya durant la franja d'emissió, amb més de 90.000 tuits. També va ser tercer "trending topic" mundial durant bona part de la nit. Durant tot el dia es van generar 121.400 missatges de Twitter i 9,7 milions d'impressions. 

"20-S" és una reconstrucció minuciosa de la jornada del 20 de setembre del 2017, quan la Guàrdia Civil va entrar a les conselleries d'Economia, Afers Exteriors, Governació i Afers Socials, i de la mobilització ciutadana que es va desencadenar. Ofereix imatges inèdites dels fets i explica què va passar a la mobilització davant de la Conselleria d'Economia.

Un dels moments més destacats del documental és quan les imatges contradiuen la versió que exposa el fiscal davant l'excap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a la seva declaració davant de l'Audiència Nacional. Trapero afirma que, davant la comunicació que hi ha persones que estan intentant entrar a la Conselleria d'Economia, els Mossos d'Esquadra responen que no és així i que davant la porta de la Conselleria hi ha dos Guàrdia Civils. El fiscal rebutja aquesta possibilitat, però les imatges del documental mostren dos Guàrdia Civils davant la porta. Aquest és el moment:

 

 

Paral·lelament a les mobilitzacions a la Conselleria d'Economia, el 20 de setembre la Policia Nacional intentava entrar a la seu de la CUP a Barcelona. Un tuit de la formació ho advertia amb el text: "ATENCIÓ Membres de la Policia Nacional encaputxats envolten la seu de la CUP, els militants som a dins #SensePor".

Davant la seu de la CUP es van desencadenar moments de molta tensió. El documental mostra com els representants de la CUP van gestionar la situació, parlant amb representants de la Policia Nacional per demanar l'ordre judicial que permetia l'escorcoll i, alhora, amb la gent que s'havia concentrat davant la seva seu. David Fernàndez advertia a la gent convocada: "Si no hi ha ordre, això és il·legal". Aquest és el moment:

 

 

 

Les hores passen i els fets es precipiten. Es munta un escenari amb actuacions musicals a Gran Via per tal d'allunyar la gent concentrada davant la Conselleria. Finalment, més tard, es decideix desconvocar la concentració. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ho comuniquen des de l'escenari, però els concentrats davant la conselleria no els senten. Son les 23.45, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, aleshores presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, pugen sobre un cotxe de la Guàrdia Civil per, a través d'un megàfon, dissoldre la convocatòria. El documental mostra com durant tot el dia molta gent va pujar a aquell cotxe. Però aquesta acció dels Jordis va marcar el seu futur immediat. Aquest és el fragment:

 

 

El documental "20-S", dirigit per Jaume Roures i emès per TV3 dins el programa "Sense ficció", recull molts altres moments poc coneguts que, des de la perspectiva dels processaments derivats d'aquesta jornada, agafen una altra dimensió.

El documental complert es pot veure a la carta fins el 8 de juliol amb restricció geogràfica a Espanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut