Masterclass de La Marató de TV3 a la Facultat de Biologia UB
Masterclass de La Marató de TV3 a la Facultat de Biologia UB

La Marató de TV3, model d'èxit en el finançament de la recerca biomèdica a Catalunya

El 15 de març, una masterclass a la Facultat de Biologia de la UB analitzarà el paper del projecte solidari com a motor de la investigació científica a Catalunya.

Els més de 170 milions d'euros recaptats des del 1992 han situat La Marató de TV3 al mateix nivell dels teletons internacionals de més prestigi i l'han convertit en una font de finançament de recerca biomèdica d'excel·lència de primer ordre. Els recursos obtinguts mitjançant la solidaritat del conjunt de la societat han permès finançar 794 projectes de recerca, que han implicat el talent de 7.300 investigadors. Cada euro destinat a La Marató ha generat 1 euro més per finançar nova recerca, s'han creat 377 llocs de treball en aquesta àrea –una mitjana de 15 a l'any-, s'han format 2.500 investigadors i s'han doctorat 650 professionals.

La inversió en recerca promoguda per aquest projecte solidari s'ha traduït en millores tangibles en la prevenció, el tractament i el pronòstic de moltes malalties greus i cròniques. Per donar a conèixer aquest impacte científic i social, la Fundació La Marató de TV3 i la UB organitzen una masterclass el dijous 15 de març a la Facultat de Biologia. La participació de diversos experts, professionals, investigadors i testimonis permetrà analitzar algunes claus de l'èxit d'aquest projecte, com el retorn de la inversió econòmica en forma d'avenços en salut, el paper de mecenatge de la societat o el que suposa per a un científic dur a terme una investigació impulsada gràcies a la solidaritat.

El Dr. Joan Elias, rector de la UB, inaugurarà la sessió, que conduirà la Laia Servera, periodista i directora del programa informatiu per a joves "InfoK". Hi intervindrà el Dr. Gustavo Llorente, degà de la Facultat de Biologia, el Sr. Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3 i el Dr. Albert Barberà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació i director general de Recerca en Salut del Departament de Salut. L'experiència dels investigadors que han rebut finançament de La Marató l'oferiran les doctores Marta Giralt, del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular i membre de l'Institut de Biomedicina (IBUB), i  Annabel Valledor, del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia, totes dues amb projectes actius impulsats per l'edició 2015 del programa solidari. El vessant més humà del que representa la recerca biomèdica l'aportarà el testimoni de l'Àngela Hitos, alumna de la Facultat de Biologia, que explicarà què va representar per a ella participar, l'any 2009, en La Marató de TV3 com a pacient d'atròfia muscular espinal.

La masterclass es podrà seguir en directe mitjançant UBtv. A més d'aquesta primera sessió, se'n faran dues més a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut: el 23 de març, al Campus Clínic, i el 25 d'abril, al Campus de Bellvitge.
Anar al contingut