"A Catalunya, la recerca avança de la mà de La Marató"

Avui s'ha fet la tercera classe magistral a la UB que analitza les claus de l'èxit de La Marató en el finançament de la investigació a Catalunya. Ha estat a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del Campus Bellvitge. Aquestes són les declaracions més rellevants dels participants:

Tomàs Molina, meteoròleg i presentador d'"El temps" de TV3 i Catalunya Ràdio, ha conduït l'acte: "Al llarg de 26 anys, La Marató ens ha ensenyat que podem tenir una malaltia però que, abans de tot, som persones". "Entre aquests joves he vist la voluntat d'aprendre i de fer recerca i que aquesta recerca torni a la societat".

Dr. Xavier Ariza, coordinador del Campus Bellvitge de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona: "Aquesta facultat està plenament implicada en el projecte."

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3: "La Marató aglutina cada any 3 milions de participants. És un projecte fet amb i per al ciutadà. Està entre els teletons més exitosos del món. Darrere els més de 170 milions recaptats, hi ha milers de petits donatius. Tenim una societat molt solidària."

Dr. Gabriel Capellà, director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha exposat el procés mitjançant el qual els recursos que recapta el programa arriben als projectes de recerca: "La Fundació cuida un valor únic i molt fràgil, alhora, i sense qual no hi hauria cap donatiu: la confiança. I ho fa a partir del rigor i la transparència." "Volem que la recerca que finança La Marató de TV3 sigui la base d'un tractament efectiu demà."

Quatre investigadors de l'Hospital de Bellvitge i de la UB que han rebut finançament de La Marató per dur a terme la seva recerca han explicat què suposa per als científics treballar amb fons que provenen de la solidaritat dels ciutadans.

Dra. Teresa Lluch, professora catedràtica del Departament d'Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Maternoinfantil de la UB, ha desenvolupat un programa d'atenció d'infermeria domiciliària per a pacients amb esquizofrènia gràcies a l'edició 2000 de La Marató de TV3. El seu treball ha aconseguit reduir un 80% els reingressos hospitalaris dels pacients i ha estat l'embrió de la creació del Servei d'Atenció Domiciliària d'Infermeria a Badalona i de la Xarxa de Recerca Atenció d'Infermeria en Salut Mental i Addiccions.

Dr. Artur Llobet, professor agregat del Departament de Patologia i Terapèutica Experimental de la UB, ha desenvolupat un marcapàs controlat per llum per regenerar els circuits neuronals en lesions medul·lars gràcies a La Marató 2010.

Dr. Josep Ramon Germà, professor catedràtic del Departament de Ciències Clíniques, oncòleg mèdic i investigador de l'Institut Català d'Oncologia, ha explicat que el finançament de La Marató ha permès engegar i consolidar una línia de recerca sobre els factors de pronòstic del càncer de bufeta.

Dr. Josep M. Grinyó, professor catedràtic del Departament de Ciències Clíniques de la UB, ha dut a terme un projecte sobre el trasplantament renal amb fons de La Marató 2011.

Dos alumnes de la facultat han parlat sobre les visions, expectatives i anhels dels estudiants en la recerca biomèdica.

Oleksandr Yashchenko, estudiant de 5è del grau de Medicina: "La Marató ajuda a acomplir els anhels dels joves de cara al futur. Això, juntament amb les eines formatives de qualitat i de transparència que han d'aportar els centres d'investigació, enforteix la recerca tots els àmbits d'una societat".

Carla Trapero Candela, estudiant de doctorat en Biomedicina: "La Marató és esperança, coneixement i solidaritat, però sobretot una gran oportunitat per als joves investigadors, que ens permet triar si quedar-nos a Catalunya a fer recerca d'excel·lència i ser líders al món. Aquí, la recerca avança de la mà de La Marató."

Amb motiu d'aquesta masterclass duta a terme durant la setmana de Sant Jordi, la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut ha convocat un premi literari que té com a objectiu conèixer quin significat té per als estudiants La Marató de TV3. Martí Vivet n'ha estat el guanyador, amb el relat "La Marató diu molt de tots". "L'he titulat així perquè som el conjunt de la població i cadascuna de les persones les que, unides, fem possible La Marató", ha dit.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut