19è Simposi Fundació La Marató de TV3

19è Simposi: noves eines diagnòstiques i terapèutiques per tractar i frenar el càncer 

La Fundació La Marató de TV3 presenta els resultats de la recerca en càncer que va finançar amb els fons recaptats en l'edició 2012 del programa. Serà en el 19è Simposi, un acte cientificosocial obert al públic que tindrà lloc el 4 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans

Des de les 9.00 i durant tot el matí, els investigadors que han liderat els 42 projectes finançats, desenvolupats per un total de 79 equips, exposaran els resultats prometedors a què han arribat, concretats en noves eines de diagnòstic, predicció i tractament per a diferents tipus de càncer i alguns d'ells d'aplicació directa al pacient. 

A les 13.45 es farà una taula rodona oberta a la ciutadania en què es presentaran de forma divulgativa els avenços presentats durant la jornada. Ariadna Oltra i Òscar Dalmau, presentadors de l'edició 2012 de La Marató, seran els encarregats de conduir aquest espai, en què intervindran la Dra. Elvira Fernández, directora científica de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, i el Dr. Ernest Vinyoles, director de l'Agència de Gestió d'Investigació Clínica en Atenció Primària de l'IDIAP, que també moderaran les quatre taules científiques organitzades al llarg del matí. 

A continuació es farà l'acte de cloenda científica, en què participarà el Dr. Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut i coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, i el tancament institucional, a càrrec del Sr. Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans, i el Sr. Brauli Duart, vicepresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació.

L'actuació del físic, divulgador científic i presentador del programa "Dinàmiks", del canal Super3 de Televisió de Catalunya, Dani Jiménez, posarà punt final a la jornada. 

Per difondre més àmpliament els avenços que es presentaran en el simposi, TV3 ha elaborat el programa especial "La Marató dels investigadors", dirigit per Xavi Abad i conduït per Òscar Dalmau i Ariadna Oltra, que recull alguns dels resultats amb els científics implicats i el testimoni de persones que van participar en La Marató 2012. El programa s'emetrà la nit del dilluns 11 de juny. 

Per la seva innovació i capacitat d'aplicació directa en els pacients, destaquem els següents projectes d'entre els 42 premiats. Podeu consultar tots els resultats de la recerca finançada en aquesta pàgina: www.tv3.cat/marato/19simposium

S'implementa una nova tecnologia que analitza en profunditat el càncer de pulmó a partir de la biòpsia tumoral i líquida
Ja s'està aplicant amb resultats excel·lents en la resposta al tractament i l'evolució de la malaltia, ja que permet tenir un diagnòstic molecular molt concret i dirigir la teràpia adequada per a cada pacient. 
Dra. Beatriz Bellosillo Paricio. IMIM-Hospital del Mar

Es posa en marxa un "intèrpret del genoma del càncer" que permet decidir més acuradament els tractaments i predir-ne la resposta. 
L'eina, que ja està en funcionament, detecta les mutacions causants del tumor i prediu a quins tractaments respondran favorablement.
Dra. Núria López Bigas. Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona 

Es confirma que l'agressivitat de les cèl·lules que creen metàstasi es relaciona amb el consum de greixos en la dieta 
L'administració d'anticossos que bloquen l'activitat d'una proteïna redueix entre el 80 i el 90 per cent el nombre i la grandària dels focus de metàstasi.  
Dr. Salvador Aznar Benitah. Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona 

Es fan els primers passos d'un assaig clínic per tractar el limfoma de Hodgkin amb cèl·lules modificades genèticament 
La teràpia es basa en cèl·lules del pacient modificades genèticament amb molècules que augmenten l'efecte contra el tumor.
Dr. Javier Briones Mejide. Hospital Santa Creu i Sant Pau

S'identifica una proteïna clau per al tractament del càncer colorectal que permet predir la probabilitat de recaiguda i metàstas
Permet classificar els pacients segons la seva probabilitat de recaiguda i de tenir metàstasi, i obre la porta a futurs tractaments.
Dr. Lluís Espinosa Blay. IMIM-Hospital del Mar
 

L'acte és obert a la ciutadania

Dia:  4 de juny del 2018
Lloc: Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47. Barcelona)
Hora jornada científica i espai ciutadà: de 9.00 a 13.45. Obert al públic
Hora acte de cloenda: de 13.45 a 14.45 
Actuació del divulgador científic Dani Jiménez: 14.30
Fi del simposi: 14.45

Anar al contingut