Diumenge 10, Sant Cugat del Vallès

Marató, exposició i estrena documental sobre "Bola de drac"

El festival Sant Cugat Fantàstic organitza diumenge un seguit d'activitats dedicades als fans de Son Goku: una marató de "Bola de drac" al cinema, una exposició amb més de 200 còmics que s'han publicat en català i l'estrena en exclusiva de "Songokumanía: el big bang del manga", d'Oriol Estrada, un documental nostàlgic que repassa el fenomen de la "songokumania". L'estrena de "Bola de drac" a TV3 a principis dels anys 90 va iniciar un boom que mai més no s'ha repetit.

Sant Cugat Fantàstic, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Cugat, estrena diumenge en exclusiva el documental "Songokumanía: el big bang del manga". La cita serà diumenge, al Cafè Auditori de Sant Cugat del Vallès, a les 21.30, a l'acte de cloenda del festival. Hi assistirà el director, Oriol Estrada, un gran fan de la sèrie "Bola de drac", comissari d'exposicions del Saló del Manga de Barcelona i un dels fundadors de l'Espai Daruma. L'entrada és gratuïta. Es projectarà juntament amb un altre documental inèdit de producció catalana, "Streetlight Anxiety", de Marta Grimalt.

Aquest serà el clímax d'un dia ple d'activitats que entusiasmaran els fans de Son Goku: començarà al matí, a les 10.30, amb una marató de "Bola de drac" als Cines Cinesa Sant Cugat. Una doble sessió en què es veurà "La batalla dels déus" i "La resurrecció de F".

A les 19.00, al vestíbul del Teatre-Auditori de Sant Cugat, s'inaugura l'exposició de "Bola de drac", que recull més de 200 còmics que s'han publicat en català i fotocòpies que intercanviaven els fans.

 

Sinopsi

L'arribada de "Bola de drac" a terres catalanes a principis dels anys 90 va iniciar un boom que mai més s'ha repetit. En una època en què no existia internet i els viatges al Japó estaven a l'abast de molt pocs, la "songokumania" es va estendre per tota la geografia catalana (i després espanyola) com un autèntic vendaval. Ni tan sols existia el marxandatge, que va trigar anys a arribar, però els fans de la sèrie es van tornar bojos amb una sèrie d'il·lustracions fotocopiades que ningú sabia d'on havien sortit. Dos anys després, va arribar la publicació del manga en català i espanyol, i "Bola de drac" es va convertir, probablement, en el manga més venut de la història del nostre país.

En aquest documental, Oriol Estrada Rangil entrevista les persones que van fer possible l'emissió i publicació de "Bola de drac", però també alguns dels fans que van viure la "songokumania" en primera persona. Un viatge per la nostàlgia per als que ho van viure, i una autèntica sorpresa per als que no saben el que era viure el fenomen fandom sense internet.

 

 

 

 

El documental analitza la "songokumania" des de diferents punts de vista, entrevistant professionals i fans, tot i que de vegades coincideixen els dos perfils. Entre els testimonis hi ha  Oleguer Sarsanedas (cap de programació de TV3 als anys 90), Pere Olivé (director artístic de Planeta de Agostini Cómics de l'època), Cels Piñol (creador d'un dels fanzines més mítics sobre Dragon Ball), Àlex Samaranch i Ana María Meca (tots dos de l'Estudio Fénix, que van fer un gran treball divulgatiu del manga) i Navarro (director d'Editores de Tebeos). També s'entrevista quatre professionals del manga que llavors formaven part de l'anomenada "Generació Dragon Ball": Óscar Valiente (Norma Editorial), Manu Guerrero (Selecta Visión), Genís Puig (Misión Tokyo) i Marc Bernabé (Daruma Serveis Lingüístics), a més del testimoni del responsable de la publicació el manga, Antonio Martín (director de Planeta Cómics, de l'editorial Planeta DeAgostini, del 1982 al 2001).

"Songokumanía: el big bang del manga" forma part també de la programació del Festival Nits de Cine Oriental de Vic, on es projectarà el dimarts 12 de juliol al Cinema Vigatà, a les 16.00.


Fitxa tècnica
Direcció, producció i guió: Oriol Estrada Rangil
Testimonis: Marc Bernabé, Manu Guerrero,  Antonio Martín, Ana María Meca, Chigusa Ogino, Pere Olivé, Cels Piñol, Genís Puig, Àlex Samaranch, Montserrat Samón, Oleguer Sarsanedas, Óscar Valiente.
Una producció de Mamonaku Films.

Oriol Estrada Rangil, director
@CapitanUrias
Quan mira enrere, als seus primers records d'infantesa sempre hi apareixen cintes Betamax amb títols de pel·lícules com "Superman", "Star Wars" o "Indiana Jones" escrits amb bolígraf. Gràcies a John Woo va descobrir el cinema asiàtic, però van ser els japonesos els que el van acabar d'abduir del tot. És comissari d'exposicions del Saló del Manga i un dels fundadors de l'Espai Daruma, també parla de cinema i de "tot el que mola" en diferents blogs, revistes i emissores de ràdio. Ha coordinat un llibre sobre manga i es va estrenar en la ficció amb un relat inspirat en el cinema d'acció de Hong Kong a "FantAsia" (Edicions Xandri). Va guanyar un Premi Bitácoras al millor videoblog abans que nasquessin molts youtubers.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut