Dijous 1 d'octubre, a les 19.00, Seu de Lafede, c/ Tàpies 1-3, Barcelona

Les polítiques de desenvolupament, a debat amb "Asfaltar Bolívia"

El documental segueix el conflicte entre els pobles indígenes residents a la reserva natural del TIPNIS i el govern que, des del 2011, ha planificat una carretera que travessi aquest territori de l'Amazònia. Marc Gavaldà proposa amb el seu treball una reflexió sobre el mite del progrés. La projecció anirà precedida d'un debat amb Marco Gandarillas, director del Centre de Documentació i Informació de Bolívia (CEDIB).

"Asfaltar Bolívia" analitza el conflicte del "Territori Indígena i Parc Nacional Isiboro-Sécure" (TIPNIS). Es tracta d'una reserva natural, una de les regions amb més biodiversitat del món, declarada Territori Indígena el 1990 i on actualment viuen més de 60 comunitats indígenes. Des del 2011, el govern bolivià d'Evo Morales planteja la construcció d'una carretera que travessi el TIPNIS per tal de recolzar el desenvolupament de les comunitats indígenes, a les quals el govern considera en estat de pobresa extrema. Els pobles indígenes, en canvi, consideren que el projecte no només destrueix el seu medi natural, sinó que obriria l'entrada al negoci del petroli, la fusta i la cocaïna. Això suposaria la destrucció de la seva forma de vida, de la seva cultura i la seva terra.

Al documental es pronuncien les diferents parts del conflicte: un govern abstret en un progrés que no admet crítiques, pagesos que volen avançar terra endins i pobles amazònics que resisteixen l'envestida en clar desavantatge.

El film es va estrenar el 27 de febrer simultàniament a Barcelona i Bolívia. Des de llavors s'ha projectat en diferents sales del país i també de Bolívia, l'Equador, Mèxic, Xile i Colòmbia i va participar en el festival EkoZinemaldia del País Basc.

Dijous, 1 d'octubre, es projecta a la seu de Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global amb la presència del director, Marc Gavaldà. La sessió començarà a les 19.00 amb un debat sobre els límits del desenvolupament plantejat pel govern bolivià a càrrec de Marco Gandarillas, director del Centre de Documentació i Informació de Bolívia (CEDIB).

 

 

"Asfaltar Bolivia", de Marc Gavaldà

 

 

Fitxa tècnica
Direcció, guió i muntatge: Marc Gavaldà
Càmera: Marc Gavaldà i Lídia Álvarez


Marc Gavaldà, director
Ambientòleg i documentalista. Autor de diversos llibres sobre els conflictes generats pel petroli i la resistència dels pobles indígenes: "La Recolonización" (2003), "Viaje a Repsolandia" (2006), "Patagonia Petrolera" (2010) i "Gas Amazónico" (2014), entre d'altres.
Autor dels documentals "Vivir sobre el Pozo" (Equador-Colòmbia, 2002), "Tentayapi, el pueblo intacto" (Bolívia, 2005) i "Patagonia Petrolera" (Argentina, 2008).
Des del 2012 impulsa el col·lectiu audiovisual Alerta Amazònica, on ha realitzat els documentals "Los Nahua 20 años después" (Perú, 2012), "Alerta Amazònica" (Perú, 2013) i "Asfaltar Bolívia" (Bolívia, 2015).
Paral·lelament, participa com a corealitzador del programa "Contrainfos" de "La Tele".

 

Projecció i debat
Dijous 1 d'octubre, a les 19.00
Seu de Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global
c/ Tàpies, 1-3  
Barcelona

Convocatòria de: Alba Sud, Asociación Paz con Dignidad /Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Educació per a l'Acció Crítica (EDPAC), Col·lectiu d'Afectat/des per Repsol, Col·lectiu Alerta Amazònica, Ecologistas en Acción -Ekologistak Marxan - Ecologistes en Acció, Entrepobles, Respostes a les Transnacionals (RETS), Associació Catalana Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Suds.



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

Anar al contingut