La vida a pagès, al 33
La vida a pagès, al 33
Divendres, a les 22.10, al 33

La vida a pagès, al 33

"De quan anàvem a peu" i "Dona pagesa. Solsonès, terra de masies" retraten com era la vida al camp

El 33 emet aquest divendres, 28 d'abril, a les 22.15, "De quan anàvem a peu" i "Dona pagesa. Solsonès, terra de masies". Antigues vivències aplegades arran d'un seguit de converses relacionades amb temes tan diversos com l'escola, el paisatge, l'alimentació, els jocs infantils, la religió... explicades per la gent d'Argençola, a l'Anoia, i per les dones pageses del Solsonès.

A les 22.10, "De quan anàvem a peu"

Per poca memòria que es tingui és fàcil constatar que Argençola i el seu terme municipal han canviat moltíssim en pocs anys. Tant, que sovint costa recordar com era la vida en el passat; i no parlem pas d'un passat remot, sinó d'una època viscuda per molta gent que encara tenim entre nosaltres. És aquesta gent qui amablement s'ha avingut a furgar en la seva memòria personal i ens ofereix el resultat d'aquesta recerca, explicant-nos quins records guarden d'allò que més els ha colpit al llarg de la seva llarga vida en un indret o altre del nostre terme municipal.

En un seguit de converses disteses, però no per això menys emocionants, mantingudes aquests últims mesos, ha aflorat el testimoni d'antigues vivències, relacionades amb temes tan diversos com l'escola, el paisatge, l'alimentació, la tecnologia, els jocs infantils, la religió, la salut… En resum, un compendi de com ha evolucionat la vida a pagès des del temps en què, per falta de mitjans de transport comparables als d'ara, la gent anava a peu.

A les 22.45, "Dona pagesa. Solsonès, terra de masies"

"Dona pagesa. Solsonès, terra de masies" recull les transformacions de la vida a pagès a la comarca del Solsonès, dels anys vint a l'actualitat. El Solsonès és una comarca bàsicament agrària amb un poblament dispers. La mirada de la dona pagesa, a través de les seves històries de vida, permetrà a l'espectador endinsar-se en aquest món. I també copsar el paper que han tingut en el manteniment dels valors d'un model de vida que s'ha transformat molt i molt ràpidament. El documental vol reconèixer aquest paper i alhora posar-ne de manifest els trets més característics.

Aquest projecte va ser impulsat per l'Arxiu Comarcal del Solsonès i el Consell Cultural Francesc Ribalta, de manera conjunta. Es va començar a finals de l'any 2011, quan es va crear un equip de treball integrat per Rosa Maria Vila, Marcel·lí Corominas, Felip Vendrell i Jordi Torner. Els autors van entrevistar una cinquantena de dones pageses, totes de més de 85 anys, al llarg de dos anys. "Dona pagesa. Solsonès, terra de masies" n'és un dels resultats.

El treball documental s'ha dividit en diferents àrees temàtiques, entre les quals hi ha la infantesa, la festa, la guerra, el paper de la dona dins de la família, la vida de casades o la vida religiosa.

L'objectiu era deixar constància de la vida a pagès a la comarca a través de les dones pageses, i reflectir una manera de viure, així com els canvis, transformacions i evolucions que ha experimentat el món de la pagesia. D'altra banda, també s'ha volgut retre homenatge a moltes d'aquestes dones que han esdevingut invisibles.

 

tv3.cat/33

Anar al contingut