La nit dels museus
CULTURA

La Nit dels Museus: consells per a no iniciats

Dissabte 19 de maig, al llarg de la tarda i fins a la 1 de la matinada, els museus proposen una nit per no dormir. A continuació, alguns trucs per esprémer-la al màxim!

La nit de dissabte 19 de maig estarà plena de llum. I ve molt ben acompanyada, perquè la precedeix el Dia Internacional dels Museus. Propostes culturals fora d'hores, concerts, espectacles arreu dels museus de Catalunya. A Barcelona l'oferta és gairebé incomptable. Aquí teniu alguns consells per no trobar-se perdut i poder fer d'aquesta nit la més memorable.

 

1. Descarrega't el programa!

Sembla obvi, però és imprescindible fer una anàlisi exhaustiva de la variada oferta abans de sortir de casa. Necessitareu un mapa com aquest i un retolador per marcar la ruta més òptima. Un recorregut, en molts casos, gratuït, ja que al llarg dels dies 18 i 19, alguns museus no cobraran per accedir a les seves exposicions i activitats. Preneu-ne nota!

Arreu de Catalunya també hi ha moltíssimes propostes interessants que trobareu agrupades dins la web de la Diputació de Barcelona. Sabíeu que el Dia Internacional dels Museus se celebra des de l'any 1977 arreu del món?

 

2. Coneix els espais

Aquest any, a la ciutat de Barcelona més de 80 museus i equipaments culturals participen en la nova edició de la Nit dels Museus.  Alguns, amb propostes tan interessants com aquestes dues:

Al MNAC, els últims dies de l'exposició de William Morris, el dissenyador que va apropar l'art a les classes proletàries de l'Anglaterra victoriana. De perfil revolucionari i marxista, detestava el disseny elitista. Apostava per un disseny de qualitat que perdurés en el temps i recomanava no tenir a casa res que no fos útil.

"No vull art per a només uns quants, igual que no vull llibertat per a només uns quants." William Morris   

 

Al CCCB, una exposició que s'aproxima a la visió més mística i alternativa de l'art contemporani: "La llum negra. Tradicions secretes en l'art des dels anys cinquanta". Molts creadors s'han sentit atrets per mons onírics o esotèrics, més enllà dels artistes de la contracultura nord-americana de la dècada dels 60 i 70 als Estats Units, com Antoni Tàpies o Joan Ponç.

Podeu consultar totes les exposicions, activitats i visites guiades de la capital catalana segons el museu, aquí.

 

3. Reserva l'entrada

Alguns museus recomanen reservar l'entrada a través de la seva web. És el cas del Museu Picasso, el Palau Güell, la Casa Vicens o La Pedrera. En aquest edifici modernista del passeig de Gràcia és on hi ha l'exposició del fotògraf Xavier Miserachs, del qual han quedat sobretot les fotografies en blanc i negre de la Catalunya de la segona meitat del segle XX. A la Pedrera hi trobarem una retrospectiva sobre la seva obra, vint anys després de la seva mort, que també reivindica la seva obra en colors. Una bona oportunitat per conèixer aquest també cronista i escriptor de la Gauche Divine.

 

4. Estima els museus

I, per estimar-los, abans els has de conèixer. Dissabte, tot estarà a punt. Però, perquè sigui així, hi ha d'haver algú que treballi en aquest espai quan el públic no ocupa les seves entranyes. A "Els dilluns al Museu Nacional" (Tria 33) vam explicar de manera sublim el que passa al MNAC el dilluns, quan està tancat al públic. És el dia que els restauradors es queden cara a cara amb les obres, el moment que el silenci serveix per escoltar-ne les veus. Les obres es mimen, es restauren, es desinsecten, es dona la benvinguda a noves adquisicions...

La cura i l'amor amb què els restauradors reben les obres cedides d'altres museus és igual que si obrissin una capsa de tresors.

 

"Els llibres d'art no ens ho expliquen tot. L'obra d'art té secrets i, si t'hi saps apropar amb sensibilitat i rigor, pot ensenyar-te coses fascinants i inesperades." Treballadora del MNAC

 

Per altra banda, per tal que l'experiència sigui al més satisfactòria possible, algú ha pensat com es sentirà el visitant quan camini entre passadissos. Per evitar que el públic passi de llarg davant de les obres, hi ha caps pensants que creen una estratègia i un ambient determinant que també és part clau de la proposta. A "Quan arribin els marcians" ens expliquen els trucs que hi ha darrere d'aquest disseny d'espais.

 

5. Coneix el patrimoni artístic

No fan falta excuses, però sempre va bé tenir-les. La nit dels museus també és un bon moment per actualitzar el coneixement. Amb el programa  "Art  endins", vam voler aproximar-nos al patrimoni artístic català. Una immersió exprés que farà que ningú pugui començar la nit sentint-se perdut en la immensitat de l'art.

 

6. Carrega bateries

Al davant, una nit ben llarga. Millor sortir de casa amb un bon somriure. L'Òscar, de l'"Està passant", ha fet la seva particular aproximació a la Nit dels Museus amb el concurs "Obra d'art de veritat o tonteria que m'he inventat jo?". 

Evidentment, una obra d'art de secció.

Anar al contingut