Novembre

"La Granja del pas", "Thy Father's Chair" i "Joana Biarnés, una entre tots", premiades recentment

Aquestes produccions i d'altres com "Langtang" o "Joana Biarnés, una entre tots" han rebut guardons en festivals del Canadà, França, Barcelona o València. Fem un repàs dels últims guardons lliurats a documentals de producció catalana.

"Langtang", la tercera pel·lícula del projecte de Kilian Jornet, "Summits of my life", va ser guardonada a principis de novembre en el prestigiós festival canadenc BANFF, un dels més prestigiosos al món sobre muntanyisme i  natura. El multicampió de carreres de muntanya i el seu equip tenien previst fer una expedició a l'Everest l'abril del 2015. Dos dies abans del viatge, un terratrèmol va sacsejar el Nepal. Malgrat tot, van decidir viatjar-hi igualment. Van ser dels primers a arribar a la vall de Langtang, una de les més afectades pel desastre. En aquesta ocasió, la pel·lícula no se centra tant en els reptes esportius, sinó en l'experiència humanitària. La recaptació de la pel·lícula, que es va estrenar el desembre del 2015, va ajudar a reconstruir 116 cases a la zona afectada. El jurat del BANFF va valorar la "intensitat, intimitat i cruesa" d'una pel·lícula que gairebé sense guió ni recursos, transmet la destrucció de la vall de Langtang.

 

 

 

"Thy Father's Chair" ("La cadira del vostre pare"), d'Álex Lora i Antonio Tibaldi, va obtenir el Premi Honorífic GAC al millor guió de llargmetratge de la secció Panorama de la 23a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona "per la seva capacitat a l'hora d'aprofundir amb un pols narratiu enèrgic en la conflictiva relació dels dos germans protagonistes i l'entorn claustrofòbic on es desenvolupa." Es tracta d'una producció d'Inicia Films en coproducció amb No Permits Produktions i Grafittidoc (Itàlia, Espanya i Estats Units). Es va estrenar l'any 2015 a l'IDFA.

Els protagonistes són Abraham i Shraga, dos bessons jueus ortodoxos que viuen a Nova York en una casa que han heretat. Des que van perdre els pares, portats per la negligència i per una mal anomenada síndrome de Diògenes, han anat acumulant brossa i objectes diversos. En aquest context, l'inquilí del pis de dalt els amenaça de deixar de pagar el lloguer fins que no li enviïn uns professionals a netejar-li a fons l'apartament. En contra de la seva voluntat, Abraham i Shraga obren les portes de casa seva a una empresa de neteja especialitzada. En aquesta invasió de la seva intimitat, els bessons comencen a lluitar per preservar els seus records de la intervenció pertorbadora dels intrusos, alhora que descobreixen una nova manera de viure.

 

 

 

El Premi del Públic de la mateixa edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, va recaure sobre el curtmetratge documental "Notes from Sometime, Later, Maybe", de Roger Gómez i Dani Resines, fundadors de la productora El Cangrejo el 2009  amb la productora Cristina Sánchez.

El públic de la sessió +Xtrem del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, que es va celebrar a Torelló de l'11 al 20 de novembre, va guardonar la producció del català Xavier Coll, "Solo base for climbing to jumping", amb el Premi Cervesa del Montseny.

A finals de novembre, "La Granja del pas", llargmetratge documental que se centra en els afectats pels desnonaments i les activitats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Sabadell, va ser premiat en dos festivals de Marsella. Dirigit per Sílvia Munt i produït per Intent Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya, va rebre el Grand Prix de documental en el 20è PriMed, el Premi Internacional del Documental i del Reportatge del Mediterrani, i el de millor documental al Cinehorizontes, el Festival de Cinema Espanyol de Marsella. El documental, que va ser el guanyador també de la secció Tiempo de Historia a la Seminci de Valladolid 2015, es va estrenar al programa "Sense ficció" el 2 de febrer del 2016 i uns mesos abans als cinemes.

 

 

El documental "Joana Biarnés, una entre tots" va ser guardonat amb els premis a millor llargmetratge documental i el del públic a MonDoc, Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner (Vall d'Albaida) que es va fer del 18 al 26 de novembre. Aquesta coproducció de TV3, REC Videoproduccions i TVE dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira narra la increïble història de la primera fotoperiodista catalana i espanyola, Joana Biarnés.

 

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut