• Nathalie (Bretanya, França)
    Veure vídeo

    Nathalie (Bretanya, França)

    Després de viure a mig món, l'espai vital de la Nathalie es reparteix ara entre Barcelona i Ceret, al Vallespir. Part de la seva herència cultural es fonamenta en les antigues tradicions celtes que, un dia, van unir els pobles de l'Europa Atlàntica. Els bretons en conserven la llengua, la música... i receptes, com la del 'kouign amann', un pastís de sucre i mantega, o la del 'kig ha farz'.

  • Nathalie (Bretanya, França) i Elmira (Almaty, Kazakhstan)
    Veure vídeo

    Nathalie (Bretanya, França) i Elmira (Almaty, Kazakhstan)

    Després de viure a mig món, l'espai vital de la Nathalie es reparteix ara entre Barcelona i Ceret, al Vallespir. La seva terra, però, és la Bretanya, hereva d'antigues tradicions celtes. No fa tant de temps, la ruta de la seda passava encara per Almaty, la regió del Kazakhstan on va néixer l'Elmira. Les seves tradicions, hereves de la cultura nòmada, conserven moltes creences d'arrel xamànica.

  • Elisvan i Cristiane (Minas Gerais, Brasil) i Yorgos (Salònica, Grècia)
    Veure vídeo

    Elisvan i Cristiane (Minas Gerais, Brasil) i Yorgos (Salònica, Grècia)

    L'Elis i la Cris són originàries de Caraí, un petit poble al nord-est de Minas Gerais, el segon estat més poblat del Brasil. Des que es van conèixer aquí, a Catalunya, comparteixen els records d'aquell territori ramader i productor de cafè. En Yorgos viu a Cercs, al Berguedà. A l'hort de casa recull moltes de les herbes i hortalisses que acompanyen les receptes amb les quals va créixer a Salònica, l'antiga ciutat portuària de l'Egeu.

  • Restaurare-3
    Veure vídeo

    Restaurare-3

    Ingredients com l'ema són difícils de trobar a Barcelona. La Txung, propietària d'un restaurant de cuina sikkimesa, porta aquest i d'altres ingredients quan torna de vacances al seu país. Molts productes, amb poc mercat local, els han acabat introduint els mateixos restauradors. També és aquest el cas d'en Ly, que ha aconseguit que un pagès del Maresme cultivi flors comestibles pel seu restaurant cambotjà.

  • Restaurare - 2
    Veure vídeo

    Restaurare - 2

    Prop de 150 anys abans que arribés la moda de la restauració francesa, van començar a instal·lar-se a Barcelona un nombre cada cop més gran de fondistes italians. En el segon capítol d'aquesta trilogia, veiem com van obrir i regentar els hotels més importants de la ciutat. Després arribaria la "revolució italiana de la farina", primer amb la pasta fresca i més tard amb la pizza, autèntic fenomen internacional.

  • Restaurare - 1
    Veure vídeo

    Restaurare - 1

    Barcelona no és només la ciutat amb més riquesa multicultural de tota la Mediterrània; és també la que té l'oferta culinària més variada d'Europa. Al llarg de tres capítols, ens acostem a la història d'aquesta restauració, en algun cas poc coneguda, que ha donat aroma i sabor a la Barcelona més cosmopolita. La història del pare Peter Yang centra el primer capítol. Aquest capellà d'origen xinès va obrir, a finals dels anys 50, el Gran Dragón, el primer contacte "exòtic" amb la Barcelona de postguerra...

  • El llarg viatge
    Veure vídeo

    El llarg viatge

    No hi ha cap cultura que ens pugui arribar de tan lluny com la neozelandesa, la més pròxima als nostres antípodes. L'arxipèlag austral, habitat pels maoris des de fa un mil·lenni, és l'últim tros de terra que han descobert, en l'era moderna, les cultures europees.

  • Geografia criolla 2
    Veure vídeo

    Geografia criolla 2

    L'expressió crioll, a Veneçuela i a diferència d'altres països, és un signe identitari de tot el que és propi, ja siguin habitants locals, espècies animals o productes alimentaris. De fet, diuen que el plat que millor representa Veneçuela és el "pabellón criollo".

  • Geografia criolla - 1
    Veure vídeo

    Geografia criolla - 1

    El geògraf català Pau Vila va ser autor de la primera cartografia de Veneçuela. Molts veneçolans van estudiar amb els seus llibres, i també els seus néts i besnéts, com la Marlene, que unes quantes dècades després ha fet el viatge a la inversa del besavi.

  • Del cor d'Europa
    Veure vídeo

    Del cor d'Europa

    La gastronomia eslovaca és plena d'ingredients i de productes compartits amb els països veïns, eslaus o hongaresos, però farcida de gustos propis i originals, com ara el del "bryndza", un formatge d'ovella que acompanya plats com el "halusky" que va preparar en Rasto.

  • Un niu al continent - 2
    Veure vídeo

    Un niu al continent - 2

    Són dues, les festes imprescindibles en el calendari escocès, el dia de Saint Andrew -que és també la ciutat on va néixer el golf-, i el sopar que es dedica al poeta Robert Burns, el més venerat dels escriptors escocesos.

  • Un niu al continent - 1
    Veure vídeo

    Un niu al continent - 1

    Molts anglesos que s'instal·len a Catalunya hi arriben buscant un clima amable, sol i paisatges nous. En Martin, que és periodista, i la seva família, tenien a més un motiu afegit: criar els seus fills amb més temps per gaudir-ne. Des de Marçà, al Priorat, mentre preparen un "Shepherd's pie", de carn i patata, ens expliquen com s'han adaptat lluny de Norfolk.

  • La terra oberta
    Veure vídeo

    La terra oberta

    Tot i la distància geogràfica i cultural amb el poble ucraïnès, sembla que aquí s'han trobat costums coincidents, almenys gastronòmics, com la "kovbassà", la botifarra, que també mengen amb mongetes. D'altres no ho són tant, com l'ús de la remolatxa.

  • 400 milles nàutiques
    Veure vídeo

    400 milles nàutiques

    Malauradament, a Catalunya no hi ha gaires tunisians. Acostumen a emigrar a països francòfons, encara que també ens uneixi un mar i un passat marcat per la romanització del territori. Fins i tot, alguns plats del seu receptari ens poden ser familiars, com l'"slata mechouia", d'hortalisses escalivades, que es prepara a casa d'en Salah a Corbera de Llobregat.

  • Lux helvetica-2
    Veure vídeo

    Lux helvetica-2

    En aquest segon capítol sobre la comunitat suïssa tornarem a parlar sobre formatges, però també de pastissos i xocolata, un bon exemple de la diversitat de contrastos que es poden originar en un petit territori com aquest.