La Chisato i el Iorgos, protagonistes de "Karakia"
La Chisato i el Iorgos, protagonistes de "Karakia"
Dilluns, a les 22.00, al 33

"Karakia" ens apropa a les cuines del Japó i Grècia

El primer "Karakia" el protagonitza la Chisato, nascuda al Japó. En el segon ens acostem a la cultura i la cuina gregues amb el Iorgos.

Dilluns 2 de març (al canal 33), a les 22.00, "Karakia" emet dos capítols: "Chisato, de Hida" (Japó) i "Iorgos, de Salònica" (Grècia).

"Chisato, de Hida"

La Chisato va arribar a Barcelona l'any dels Jocs Olímpics. A aquesta artista originària del centre del Japó, de Hida, li va agradar tant l'ambient de la ciutat, la llibertat que s'hi respirava, que va decidir quedar-s'hi i perfeccionar aquí els coneixements sobre ceràmica que havia après al seu país. Sempre que pot torna a Hida i a Takayama, la seva ciutat, però sap que, de moment, no canviaria per res ni el clima ni la brisa del Maresme, on viu, als afores de Cabrils. En l'antiga masia del segle XVIII que comparteix amb altres amics i artistes organitza, de tant en tant, cursos de raku, un tipus de ceràmica japonesa que fa servir tècniques especials de cocció. Però el gruix de la seva activitat i la major part dels tallers els fa a Barcelona, a l'estudi-galeria que acaba d'obrir al barri de la Ribera. Assistirem a la inauguració i a la preparació dels seus makizushi, però també a la comprensió utilitària de la ceràmica més enllà del seu valor decoratiu.

Un dels plats més tradicionals a la cuina de Hida són els mohei gochi, una mena de pastissets d'arròs, cuits a la brasa, que s'acompanyen amb una salsa feta a base de "sèsam salvatge", unes llavors pròpies de la zona que reben el nom d'egoma.

Hida és una zona muntanyosa coneguda com els "Alps japonesos" i aïllada, fins no fa gaire, de la resta del país. Forma part de la prefectura de Gifu, una de les 47 amb què es divideix el Japó, i es troba situada al mig del país, a mig camí entre Tòquio i Kyoto. La regió manté una economia rural, rica en artesania i famosa pels seus treballs de fusteria aplicada als habitatges. Takayama, la ciutat on va néixer la Chisato, té prop de 100.000 habitants.


"Iorgos, de Salònica"

En Iorgos viu a Cercs, al Berguedà. Va triar de viure aquí, amb la família, adaptant dia a dia el seu bagatge urbà al món canviant de la natura. A l'hort de casa recull moltes de les herbes i hortalisses que acompanyen les receptes amb les quals va créixer a Salònica, l'antiga ciutat portuària de l'Egeu. L'hortópita, una massa de blat i verdura, és un d'aquests plats que la seva àvia preparava, exclusivament, amb fulles d'ortiga. La seva mare, la Xanthoula, que el visita sovint, ens va ensenyar a preparar la varvára, un plat dolç de blat escairat que ens connecta amb velles històries de l'Olimp. Interessat per les civilitzacions que donen vida al Mediterrani, en Iorgos forma part del col·lectiu Irènia, un grup d'educadors que intenten transmetre, a través del joc, la cultura de la pau a les escoles.

Anar al contingut