Barcelona los vagabundos de la chatarra
Barcelona los vagabundos de la chatarra
Dimecres, a les 22.15 i dijous, a les 22.30

Homenatge al món del còmic, al 33

Dimecres a la nit, "Tria 33 Extra" dedicat als "Superherois mileuristes" i els documentals "Històries de Bruguera" i "Món Cavall Fort". Dijous, el llargmetratge "El gran Vázquez". L'homenatge al còmic està servit

Mortadel·lo i Filemó, Ot el bruixot, Carpanta, en Jep i en Fidel, El capitán Trueno, Anacleto i molts d'altres personatges de ficció es trobaran dimecres i dijous a la pantalla del 33. És l'homenatge del canal als creadors i personatges d'aquest món de fantasia coincidint amb la celebració del Saló Internacional del Còmic.

A les 22.17, "Tria 33 Extra", estrena el documental "Superherois mileuristes". Escrit i realitzat per Begoña García Pla i Sònia Sánchez Romo, tracta sobre un grup d'autors que han apostat per denunciar la situació actual de crisi en lloc de dibuixar superherois fantàstics, cosa que els obriria el mercat internacional i els donaria més feina, més lectors i, en definitiva, més diners. Al contrari: els seus treballs parlen del problema de l'habitatge, de les feines mal pagades, dels desnonaments, de la immigració... El documental fa una mirada genèrica al panorama del còmic social: hi ha un boom del còmic social a causa de la crisi econòmica?  Es pot viure d'aquesta feina? "TRIA 33 EXTRA" en parla amb el divulgador de "tebeos" Antoni Guiral; l'historietista Pep Domingo, "Nadar"; Marcos Prior, il·lustrador i guionista; Patricio Clarey, il·lustrador; els guionistes Lara Fuentes, Isaac Rosa Damián o Jordi Carrión, els il·lustradors Jordi Pastor, Manel Fontdevila o Sagar Forniés i l'editor de Reservoir Books Jaume Bonfill. El títol "Superherois mileuristes" és un homenatge als autors, ja que molts d'ells no poden viure de la feina que fan.

"Superherois mileuristes", l'endemà dijous, a les 18.00, es projectarà a l'escenari del Saló del Còmic en la jornada inaugural del certamen.

A continuació, en aquesta nit temàtica que el 33 dedica al còmic, dos documentals imprescindibles: "Històries de Bruguera" i "Món Cavall Fort".

Entre els anys 40 i 80, l'editorial Bruguera va ser un gran fenomen de la cultura popular. Les seves publicacions, com ara "Pulgarcito", "DDT" o "Lily" eren presents a totes les llars. Personatges com Mortadel·lo, Zipi i Zape, Doña Urraca o la família Cebolleta, personatges d'aventura com El capitán Trueno o El Jabato, van arribar a cotes de popularitat inaudites. També van ser molt populars els anomenats "bolsilibros", amb autors com Corín Tellado o Marcial Lafuente Estefanía, sense oblidar les col·leccions de cromos o els clàssics literaris. El documental "Històries de Bruguera", dirigit per Carles Prats, rememora aquest fenomen i s'emetrà a partir de les 22.55.

A continuació, a les 23.45, el documental "Món Cavall Fort". Amb més de 50 anys d'història, Cavall Fort ha estat pioner en l'ús del català als mitjans, la il·lustració i la creació d'un imaginari col·lectiu, i també ha estat altaveu de nombrosos artistes del còmic de casa nostra i de fora.  El documental, dirigit per Jordi Roigé i amb Sílvia Maristany com a coguionista, explica aquesta riquesa a través de personatges de ficció com Ot el bruixot, en Jep i en Fidel, Pesquis i Baliga, Cresques, i a través dels autèntics protagonistes, els lectors de la revista. Noms com Miró Tàpies, Amat, Ràfols-Casamada, Guinovart, Espriu, Calders, Benet i Jornet, Tísner, s'afegeixen al de creadors íntimament vinculats a "Cavall Fort" com Joaquim Carbó, Joaquim Vallverdú, Albert Jané, Mercè Canela, Cesc, Josep Madorell, Picanyol, Pilarín Bayés, Fina Rifà o Joma entre d'altres.

L'endemà, dijous, a les 22.35, es completarà aquest homenatge al món del còmic amb l'emissió de la pel·lícula "El gran Vázquez", inspirada en el creador de personatges com Anacleto, les germanes Gilda o la família Cebolleta.  Vázquez, considerat el millor dibuixant de còmic d'Espanya en aquella època compagina la seva feina amb una vida intensa, agitada i regalada, si més no per la seva habilitat per no pagar res i esquivar els seus deutors. Santiago Segura interpreta el personatge de Vázquez en aquest film dirigit per Óscar Aibar.

Anar al contingut