Del 3 a l'11 de novembre, Barcelona

FICMA, Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient

El festival premia amb el Sol d'Or Especial l'ONG Proactiva Open Arms i el documental "Astral", de Jordi Évole, que forma part d'una selecció de treballs dedicada als refugiats. "Terra", de Yann Arthus Bertrand, "Chasing Asylum", de l'oscaritzada Eva Orner i "Freightened: El preu real del transport marítim", de Denis Delestrac, són algunes de les produccions documentals seleccionades per aquesta edició.

La 23a edició del FICMA, Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient s'inaugura el 3 de novembre a l'Institut Francès de Barcelona amb la projecció de l'espectacular film de Yann Arthus Bertrand "Terra", un viatge dins de la història de l'ésser viu, aprofundint en la cerca de l'animal que portem dins; sens dubte, la trobada de la mateixa humanitat. El festival es clausura el 10 de novembre al CaixaForum Barcelona, amb el documental "Chasing asylum", que exposa l'impacte de les severes polítiques immigratòries australianes, que permeten detenir els sol·licitants d'asil en instal·lacions aïllades en illes deixant-los durant anys als llimbs apàtrides. La directora, Eva Orner, guanyadora d'un Oscar, presentarà el film.

 

 

 

En especial atenció a la crítica situació humanitària dels immigrants i refugiats al mar Mediterrani i a les fronteres sud d'Espanya, Itàlia i Grècia, el festival ha programat una varietat de curtmetratges i documentals per sensibilitzar sobre aquest tema dins de la secció Focus FICMA, amb la projecció, entre altres, del documental de La Sexta "Astral". Aquest any el festival atorga al documental de Jordi Évole el premi "Sol d'Or Especial juntament amb l'ONG Proactiva Open Arms:

"Per la gran tasca de solidaritat i de salvament que dia a dia realitzen en aigües del mar Mediterrani, posant en perill les seves pròpies vides per tal de rescatar milers i milers de persones que busquen posar fora de perill els seus i trobar un refugi.
Nens, dones i ancians que escapen desesperadament de la mort, la fam i l'abandó.
Pel gran exemple de dedicació i altruisme, enviant a la societat un missatge de conscienciació i sensibilització, tan necessari i indispensable per a l'educació i transformació social cap a un món més just, més lliure i més digne.

A més, amb la finalitat de promoure informació i sensibilització sobre la situació dels refugiats, FICMA Pro ha programat entre les seves activitats la xerrada "Cercant un refugi", per analitzar quin paper té el cinema per transmetre i ajudar a sensibilitzar sobre aquest tema.

A la Secció Estrenes, a més de les estel·lars "Terra" i "Chasing asylum", el FICMA vol retre un homenatge a l'activista i Premi Goldman 2015, Berta Cáceres, que va ser assassinada aquest 2016 per defensar el medi ambient.

Pel que fa a la presència de documentals amb producció catalana, a la Secció Oficial competeix "Freightened: El preu real del transport marítim", una producció de Polar Star Films i la Compagnie des Taxi amb la col·laboració, entre d'altres, de Televisió de Catalunya, dirigida per Denis Delestrac i que es va estrenar a TV3 en el programa "Sense ficció". Dins la secció Petit FICMA, es projecta "Gaia. La gran mare", sobre l'origen, l'evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics bàsics i el paper de la vida i dels humans. Es tracta d'una producció de docu.net per a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya dirigida per Xavier Berenguer.

Més de 145 produccions de les gairebé 2.300 que es van presentar a certamen conformen la programació del FICMA 2016, que es projecta en els seus diferents i ja habituals espais: Cinemes Girona (Secció Oficial), universitats de Barcelona, Pompeu Fabra i Blanquerna (Ruta UniFICMA) i al CosmoCaixa (Petit FICMA), que albergarà projeccions per als més petits i les seves famílies, amb tallers i activitats com "El planeta Terra en tots els seus estats", a partir del 6 de novembre.

Una de les novetats d'aquesta edició és la beca de 2000 € que l'ONG WWF Espanya i el FICMA lliuren a un projecte per a la realització d'un curtmetratge no superior a 3 minuts, obrint una finestra per promoure i fomentar la producció audiovisual i ser un vehicle de conscienciació i divulgació ambiental. Una altra novetat del festival és la seva nova eina per a l'educació ambiental amb l'ambiciós projecte Cada Aula un Cinema, que ofereix cinema per a l'educació ambiental a totes les escoles del país i de l'Amèrica Llatina.  

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut