Del 31 de maig al 5 de juny, Roda de Berà

FIC-CAT

Set documentals participen en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema en Català-Costa Daurada: "Game Over", "El testament de la Rosa", "Directors del desert", "L'arròs, el cicle de la vida al delta", "Pladdling to Alaska", "Soleá, els néts dels altres catalans" i "Som pastor". A més, Pere Portabella rebrà el Premi Honorífic FIC-CAT 2016 i es projectarà el seu últim film, "Informe general II. El nou rapte d'Europa".

La novena edició de FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català-Costa Daurada, se celebra a Roda de Berà del 31 de maig al 5 de juny. Durant sis dies, s'hi podran veure més d'una seixantena d'obres, entre llargmetratges, documentals, curtmetratges, videoclips, treballs de centres educatius i creacions realitzades en 48 hores.

Set produccions competiran en la secció oficial de documentals: l'exitosa "Game Over", dirigida per Alba Sotorra i escrita per Isa Campo, guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula documental dels VIII Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. El film és una producció de Gaia Audiovisuals, Loto Films, Dirk Manthey, Promarfi Futuro 2010, TVE i TV3; "El testament de la Rosa", d'Agustí Villaronga, sobre la desapareguda actriu Rosa Novell; "Directors del desert", de Cris Gambín i Toni Pinel; "L'arròs, el cicle de la vida al delta", de Pau Bertomeu; "Pladdling to Alaska", de Rai Puig; "Soleá, els néts dels altres catalans", de Marc Hernández, Maria Llinàs, Natàlia Morales i Marta Vivet, i "Som pastor", de Borja Zausen. Totes les projeccions tindran lloc al Casino Municipal de Roda i seran gratuïtes.

El cineasta Pere Portabella rebrà el Premi Honorífic FIC-CAT 2016, un homenatge que inclou la projecció de la seva última pel·lícula, "Informe general II. El nou rapte d'Europa".

En aquesta edició s'aposta per dues novetats molt destacables: el programa "Nova Crítica", en què quatre joves aspirants a crítics s'encarregaran de cobrir el festival amb l'ajuda del crític cinematogràfic Alfons Gorina, periodista cinematogràfic de Catalunya Ràdio en el programa "La finestra indiscreta"; i les sessions professionals, on professionals del món cinematogràfic explicaran les seves experiències per donar eines per a la producció independent i assessoraran els participants del festival en els seus projectes. Més de seixanta personalitats de pes en el món del cinema passaran per la catifa vermella durant aquests sis dies de cinema en català.

Aquí trobareu l'agenda de les projeccions vinculades al documental del festival:

 

DIMECRES 1 DE JUNY

19.00
Homenatge a Pere Portabella i projecció d'"Informe general II. El nou rapte d'Europa".  
El cineasta serà guardonat amb el Premi Honorífic FIC-CAT 2016.



22.00
"GAME OVER"
Direcció: Alba Sotorra

Sinopsi
Djalal Banchs estava obsessionat amb els jocs de guerra abans de començar a caminar. Criat com a fill únic d'una família catalana de classe mitjana, els seus pares li van permetre tots els capricis. Tenia tot tipus d'armes de joguina per jugar a fer el soldat i, a mesura que creixia, els seus jocs es van fer més i més sofisticats. Va començar a gravar-se ell mateix en vídeo, recreant operacions militars, i a pujar els seus vídeos a YouTube, on va crear una identitat cibernètica, Lord_Sex, amb milers de seguidors. Seguint aquest somni fins a l'extrem, va anar al front afganès com a franctirador. Però la guerra no és tan emocionant com sembla en les pel·lícules.
Djalal torna a casa dels seus pares desencantat, per adonar-se que tot ha canviat. La crisi econòmica ha castigat molt la família, i es veu obligat a prendre decisions. El joc ha acabat i Djalal haurà de trobar el seu propi lloc en el món real.
 

 

DIMECRES 2 DE JUNY, 17.30

"PADDLING TO ALASKA"

Direcció: Rai Puig

Una producció de Black Milk Studio guanyadora del primer Premi Setmana del Cinema de Muntanya de Castelló 2015.

Sinopsi
Rai Puig va fer una expedició en solitari amb un caiac de mar per l'Inside Passage, un dels racons més salvatges del planeta. Van ser 95 dies d'aventures i experiències resseguint la costa oest del Canadà fins a Alaska, on la fauna excepcional, els glaciars, muntanyes, corrents i la remota gent local el van acompanyar durant el viatge.
 

 

 

DIVENDRES 3 DE JUNY, 17.00

"DIRECTORS DEL DESERT"

Direcció: Cris Gambín i Toni Pinel
Una producció de The Kill Screen Films que ha participat en la Secció Oficial de Barcelona VisualSound 2015 i Festival Julius 2014.

Sinopsi
Igual que John Ford als anys 50, avui en dia, hi ha molts directors de curtmetratge evadits del seu entorn, tractant de fer cinema en unes condicions totalment adverses. Aquesta és la seva reivindicació com a directors del desert.

 

"EL TESTAMENT DE LA ROSA"
Direcció: Agustí Villaronga

Una producció de Massa d'Or Produccions SL i El testamento de María SL seleccionada a Seminci 2015.

Sinopsi
El juny del 2013 van detectar un càncer a Rosa Novell i es va quedar cega a causa del tractament. Tenia pendent una obra de teatre sobre la Mare de Déu: "El testament de Maria". Una aproximació a aquesta obra es va convertir en el seu propi testament.

 

 

 

DISSABTE 4 DE JUNY, 17.00

"SOLEÁ, ELS NÉTS DELS ALTRES CATALANS"
Direcció: Marc Hernández, Maria Llinàs, Natàlia Morales i Marta Vivet

El curtmetratge documental està dirigit per estudiants de 4t curs de Comunicació Audiovisual i produït per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat guardonat amb el Premi DOC-U del DocsBarcelona 2016. L'any passat va rebre a Sitges el Premi SGAE Nova Autoria al millor guió en el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

Sinopsi
"Soleá" és una introspecció personal i col·lectiva de part de la tercera generació de la immigració andalusa de meitat del segle XX a Catalunya. La dificultat en la interpretació de la música de Julián Arcas mostra les contradiccions i la pèrdua d'identitat cultural generades per la falta de polítiques d'integració social.

 

 

"L'ARRÒS, EL CICLE DE LA VIDA AL DELTA"
Direcció: Pau Bertomeu

Una producció de Delta Produccions.

Sinopsi
Donant a conèixer l'arròs i el seu cicle vital ens donem a conèixer nosaltres mateixos, perquè la nostra vida al Delta s'hi lliga. Us mostrem passat, present i futur d'un territori a partir d'un gra d'arròs, tan petit i tan poderós per permetre el vincle que uneix tot el delta.
 

 

"SOM PASTOR"
Direcció: Borja Zausen

Una producció de No Pases Pena.

Sinopsi
En Miquel té onze anys i viu a Ses Olleries, als afores de Santa Eugènia, a l'illa de Mallorca. "A la ciutat, ni boig", diu.
Estima i respecta els seus animals. Els dóna menjar i els mata. Li importa el que menja i com ha arribat a la seva taula.
Aquesta és la història d'un nen que pensa com un home savi i experimentat.

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut