Del 18 al 26 de juny, Ribes de Freser

Festival Gollut

El Festival Gollut va néixer amb la filosofia d'apostar per les obres creatives compromeses amb la defensa dels drets humans i la denúncia social. Aquest any, la programació incideix en la temàtica dels refugiats i retrà homenatge al Gran Wyoming, que recollirà a Ribes un dels Premis Gollut a la trajectòria professional. A la secció documental, competeixen "Joana Biarnés, una entre tots", coproduït amb TV3 i estrenat al maig al programa "Sense ficció", "Kafana", "Alpuxarras", "Fugir de l'oblit" ("Huir del Olvido"), "Heil Europe!" i "No estem sols".

Arriba la tercera edició del Festival Gollut, la Mostra de Cinema Compromès i Fotoperiodisme Social, la més ambiciosa realitzada fins ara i que duplica la programació de l'any passat. Se celebra durant dos caps de setmana seguits a Ribes de Freser, els dies 18, 19, 24, 25 i 26 de juny. Un certamen dedicat a les obres dels creadors audiovisuals, cinematogràfics i fotogràfics en funció dels valors que transmeten les seves produccions. El nom del festival i dels premis són un reconeixement als golluts, una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjan s. XX. Mesuraven menys de metre vint i vivien a la Vall de Ribes. Se'ls coneixia també com els nans de Ribes. La majoria tenien goll, una patologia inofensiva però de mal aspecte per la qual tota la comunitat va ser discriminada. Els Premis Gollut, atorgats pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, s'anomenen així per reconèixer la injustícia i la vulneració dels drets socials a la comunitat de golluts que van habitar la Vall de Ribes i per exemplificar la vulneració dels drets humans arreu del món. Aquests guardons premien la creativitat i els valors transmesos en les obres i no tenen dotació econòmica perquè la consciència social no té preu, sinó que és un valor per si mateix.

A l'edició d'enguany, s'han presentat 120 obres audiovisuals i fotogràfiques de les quals se n'han seleccionat 28 a competició en les quatre seccions oficials: documental, curt documental, curt de ficció i reportatge de fotoperiodisme. En total s'hi projectaran 52 obres audiovisuals en sis dies amb temàtiques centrades en la denúncia social i els valors humans. 

 

 

 

 

A la secció documental, competeixen els següents treballs: "Joana Biarnés, una entre tots", coproduït amb TV3 i estrenat al maig al programa "Sense ficció",  "Kafana", "Alpuxarras", "Fugir de l'oblit" ("Huir del Olvido"), "Heil Europe!" i "No estem sols". I a la secció de curtmetratge documental, "Dibuixant la crisi", "Melchor y otros miles", "Las pelotaris", "Pepín Bello, el hombre que nunca hizo nada", "MIG" i "17 Fouad Street".

 

 

 

 

El festival presenta diverses novetats. Per primera vegada hi haurà sessions a Ripoll, el Museu Etnogràfic acollirà un film documental a competició, "Alpuxarras", i es mostraran films premiats a d'altres mostres cinematogràfiques gràcies als acords amb la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya, el Festival de Cinema i Drets Humans i El meu primer festival.

 

 

 

 

La sessió inaugural del 18 de juny estarà dedicada als nans de Ribes i als conflictes bèl·lics al món àrab amb la projecció del documental "Heil Europe!", d'Albert Morales, seguida de l'estrena a Espanya dels curts de Beirut DC "Seeing the Self", un projecte promogut per UNICEF en què adolescents refugiats sirians i libanesos establerts a camps de refugiats del Líban expliquen a càmera les seves experiències vitals viscudes en pell pròpia.

Després hi haurà la taula rodona "Conflictes de guerra i món àrab. Com s'informa des d'Occident?" amb la corresponsal internacional de Catalunya Ràdio, Maria Alba Gilabert.

La sessió acabarà amb la projecció de "Kafana" ("Ja n'hi ha prou"), de Silvia Venegas i Juan Antonio Moreno. El documental se centra en els joves saharians que s'han format a Europa i tornen al Sàhara per garantir amb la seva feina el dret a la salut dels refugiats.

 

 

 

 

Divendres, 24 de juny, el festival atorgarà el Premi Gollut a la trajectòria a José Miguel Monzón Navarro, més conegut com el Gran Wyoming, "per la seva tasca en la crítica a la injustícia social amb ironia i humor que ha realitzat en els diferents programes televisius en què ha participat." Serà, a les 19.00, al Cinema Catalunya. Acte seguit es projectarà un documental que ha produït juntament amb Pere Portabella, "No estem sols". En acabar hi haurà un debat amb el director, Pere Joan Ventura, el Gran Wyoming i els espectadors.

 

 

 

 

En aquesta edició s'atorgarà el Premi Gollut a la trajectòria d'un fotògraf reconegut a Miquel Ruiz Avilés, membre de l'associació Fotògrafs per la Pau i un prestigiós professional del sector que ha desenvolupat una bona part del seu treball a "El Punt Avui". Divendres, 24 de juny, tindrà lloc l'entrega del premi a la plaça del Mercat de Ribes de Freser, a les 23.18, on es projectaran tres audiovisuals fotogràfics documentals sobre la seva obra: "Srebrenica, el silenci de la memòria", "Miquel Ruiz Avilés. Una altra mirada de canviar el món" i "Viatge al cor de la malària. Libèria". Uns dies abans, el dissabte 18 de juny, a les 12.00, el fotoperiodista inaugurarà l'exposició del seu treball "Una altra manera de captar el món" a la sala d'exposicions del Casal de Cultura de Ribes de Freser.

 

Aquí podeu consultar el programa del Festival Gollut 2016.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut