De l'11 al 20 de novembre, Torelló

Festival BBVA de Cinema de Muntanya

El festival acosta a Catalunya les millors produccions del món en cinema de natura, muntanya i aventura. A la 34 edició, s'hi veuran 38 pel·lícules procedents de 28 països, entre les quals destaquen "Young Guns", "The pursuit of the Endurance – on the Shoulders of the Shackleton" o "Freedom under load".

De l'11 al 20 de novembre, Torelló tornarà a erigir-se com a capital de l'alpinisme i el cinema amb un grapat de propostes tècniques, cinematogràfiques i culturals, i amb protagonistes de luxe al teatre Cirvianum. Durant deu dies, s'hi projectaran pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d'aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades. En cinema de muntanya, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló és un dels festivals més importants del món.

En la 34 edició, torna a dur a Catalunya els millors films del món en natura, muntanya i aventura. S'hi projectaran 38 pel·lícules seleccionades entre les 134 produccions rebudes, la segona xifra més elevada de la història. Enguany, el festival ha trencat sostre pel que fa a la varietat d'orígens, amb films que provenen de 28 països.

La secció competitiva tornarà a ser el plat fort del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Repeteixen realitzadors habituals com els nord-americans Josh i Brett Lowell, Peter Mortimer i Nick Rosen, que presenten Young Guns, un curtmetratge que retrata la nova generació d'escaladors que arrisquen per pujar un grau la dificultat d'aquest esport. Bernard Delapierre torna a Torelló amb el film The pursuit of the Endurance – on the Shoulders of the Shackleton, que descriu com una expedició viu una extraordinària història al cor de l'Antàrtica per seguir els passos de la llegenda Ernest Shacketon. A banda d'aquesta pel·lícula, Delapierre arriba amb força al Festival d'enguany amb dos curtmetratges més. El guanyador de la Flor de Neu d'Or de l'any passat, l'eslovac Pavol Barabas, proposa el documental Freedom under load. La producció repassa el dia a dia dels homes encarregats de proveir subministraments als diferents refugis de la serralada de l'Alt Tatras, fronterera entre Polònia i Eslovàquia.

 

 

 

 

Com a novetat, per primera vegada, dues produccions xineses passen a formar part de la programació oficial del Festival. Himalaya. Ladder to paradise narra la història dels joves de la Tibet Climbing School, un centre de formació per intentar culminar el cim més alt del món, i Mira, que explica la trajectòria d'una exguerrillera maoista que acaba competint en les millors ultratrails del món.

 

 

 

Pel que fa la producció catalana, destaca la pel·lícula del realitzador Xavier Coll, Solo base for climbing to jumping, un tribut a l'inventor del salt BASE, Dean Potter, a través de les aventures de dos escaladors que volen fer realitat el somni de volar. O el curtmetratge que firma Jordi Canyigueral, Big Men, que plasma de quina manera Iker Pou s'enfronta als seus reptes professionals. Els escaladors Joan Nubiola, Josep M. Torras i Josep Barberà protagonitzen el documental NTB, dirigit per Miquel Pérez i que serà estrenat a Torelló.

Una de les principals novetats de l'edició d'enguany és la secció Cultura de Muntanya, que aglutina les pel·lícules d'aventura que van més enllà de l'esport i posen el focus a la cultura de muntanya i l'etnografia. Hi haurà dues sessions: la primera, el dissabte 12 de novembre al cinema El Casal, a les 18.30, en què es projectaran "Holy (un)Holy River", amb el riu Ganges com a protagonista, i "Afghan Winter"; la segona sessió serà l'endemà, el diumenge 13 de novembre, a les 17.30, també al cinema El Casal. S'hi podran veure les pel·lícules "Mongolian Rhapsody", "Talking to the Air: The Horses of the Last Forbidden Kingdom" i "Tashi's Turbine".

 

 

 

El festival s'inaugura divendres 11 de novembre amb  Catalunya on the rocks, un espectacle conduït per l'alpinista Ferran Latorre i la periodista Marta Bosch  que reviurà en directe la trajectòria d'una quinzena d'alpinistes com Sílvia Vidal, Joan Sardà, David Palmada ‘Pelut', Pep Masip, Armand Ballart, Josep Maria Esquirol, Remi Brescó o Mar Álvarez. El festival ret homenatge d'aquesta manera als homes i les dones que han convertit les parets en la seva manera de viure.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut