Internet

Estrena del docuweb "Ariadna, un recorregut interactiu per la literatura catalana del segle XX"

"Ariadna" és un documental interactiu i, alhora, una eina pedagògica que explora les relacions entre societat i literatura. A través d'un recorregut pels principals autors de la literatura catalana del segle XX, el documental ofereix una visió global i integradora d'una part de la producció literària del segle XX a Catalunya; però també del paper dels autors en la formació d'un pensament crític, la millora de les llibertats i l'accés al coneixement. Gemma Rodríguez i Laura Piaggio han dirigit el projecte.
Pantalla d'inici d'"Ariadna"

Pantalla d'inici d'"Ariadna"

 

"Ariadna, un recorregut interactiu per la literatura catalana del segle XX", de Gemma Rodríguez i Laura Piaggio, ha estat coproduït per Gueparins i Piaggiodematei i ha comptat amb el suport de TV3, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i la Fundació SGAE de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

Es tracta d'un documental interactiu i, alhora, una eina pedagògica que explora les relacions entre societat i literatura a través d'un recorregut pels principals autors de la literatura catalana del segle XX i el seu paper en la construcció social i cultural del país. La primera entrega d'aquest documental arrenca al 1939, amb la fi de la Guerra Civil Espanyola, i acaba amb l'aprovació de l'actual Llei de política lingüística, l'any 1998.

El documental es presenta com un recurs pedagògic innovador, adreçat principalment als professors i alumnes d'Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat de les matèries comunes, de modalitat i optatives de llengua catalana i literatura. Pot ser utilitzat per explicar la figura i l'obra d'un escriptor/a com a eix vertebrador dels corrents literaris del segle XX o com a eina d'anàlisi dels textos literaris.

Per realitzar el documental s'han entrevistat 13 experts i s'han gravat 3 hores. Compta amb 20 vídeos d'entrevistes, 19 de comentaris de text, 10 recitats de poesia i s'han fet servir 17 arxius i fons col·laboradors.

El documental, que utilitza el mite d'Ariadna com a fil conductor, proposa a l'usuari dues experiències o recorreguts diferents, però complementaris:

- El camí de la història i els seus autors: Un recorregut d'exploració per la literatura catalana del segle XX, els seus principals autors, els moviments literaris i artístics i la seva relació amb  els esdeveniments històrics i socials d'una època.

- El camí dels textos: Un recorregut que proposa activitats d'anàlisi al voltant del text literari.

El documental es divideix en dos mòduls principals: del 1939 al 1960 i del 1961 al 1998. Cada mòdul conté un vídeo documental, d'aproximadament 10 minuts de durada, que ofereix una visió panoràmica de l'evolució de la literatura en llengua catalana durant aquells anys. En diferents moments el vídeo principal permet aturar-ne la reproducció per tal d'accedir a les entrevistes amb diferents experts en història, literatura i periodisme que ajudaran a aprofundir en aquells conceptes més rellevants.

 

Gemma Rodríguez, directora
Llicenciada en Dret i Màster en Cooperació i Ajuda al Desenvolupament per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Comunicació Estratègica Digital per la Universitat Pompeu Fabra.
Com a guionista ha treballat molts gèneres i mitjans: televisió ("La Riera" i "El cor de la ciutat" de TV3 o "Escena" del 33), exposicions (per a l'Obra Social La Caixa) o documental interactiu. Responsable de continguts i comunicació d'Inergy, ha dirigit projectes per Europa Creativa vinculats a l'àmbit literari i educatiu.


María Laura Piaggio Fonterosa, directora
www.piaggiodematei.com
(Buenos Aires, 1970) Dissenyadora gràfica per la Universitat de Buenos Aires i Màster en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra.  
Productora i directora creativa en Piaggiodematei. Crossmedia design and development. Especialista en mitjans interactius des de fa més de 15 anys. Es dedica professionalment al desenvolupament, disseny i producció de projectes audiovisuals transmèdia, projectes interactius i animació. Va participar en el Pixel Lab 2012 amb el projecte "Cuentos Viejos", que va rebre més de 15 premis internacionals i una nominació al Prix Jeunesse Interactive, al Japan Prize o al Citia-Imaginove Prize.
Docent de postgrau de vídeo interactiu, narrativa videogràfica, edició algorítmica i producció transmèdia.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat