Octubre

Estrena de "Sonita"

"DocsBarcelona del Mes" estrena "Sonita", la pel·lícula de la directora iraniana Rokhsareh Ghaem Maghami, que va inaugurar l'última edició del festival, la vibrant història d'una jove rapera afganesa que denuncia la difícil situació de les dones a l'Afganistan a través de les seves cançons. "Sonita" ha estat guardonat a prestigiosos festivals com Sundance o IDFA.

"Sonita" s'estrena a sales de tot l'estat a la xarxa de distribució de "DocsBarcelona del Mes" a partir del 6 d'octubre.

La Sonita és una noia afganesa de 18 anys que ha entrat a l'Iran sense papers i es busca la vida als suburbis de Teheran, mentre lluita per fer realitat el seu somni: convertir-se en cantant de rap. Però la passió per la música xoca amb els plans de la seva mare, que la vol casar per diners, com tradicionalment es fa amb la majoria de noies joves a l'Afganistan. Però la realitat és més complexa del que sembla i les relacions humanes a vegades poden semblar contradictòries. La Sonita lluita amb el dilema de no perdre la seva família però, tot i així, vol ser capaç de construir la seva pròpia vida.

A través de les seves cançons i videoclips de baix pressupost descobrim una artista carismàtica, decidida a parlar de la dura realitat que l'envolta amb una honestedat corprenedora. "Deixa'm xiuxiuejar-te les meves paraules, ja que ningú m'escolta quan parlo de les noies en venda", d'aquesta manera arranquen els primers versos del seu exitós videoclip a YouTube (més de mig milió de visualitzacions), titulat "Brides for Sale", amb el qual s'ha guanyat un nom entre els artistes emergents a l'Iran i ha posat de manifest el drama que suposa per a una adolescent ser venuda a un desconegut per casar-s'hi.

Mitjançant la història de Sonita podem entreveure una realitat cruenta: el dia a dia en una context duríssim de repressió, d'una societat regida encara per una mentalitat totalment patriarcal, i en mig de tot plegat, el conflicte talibà que segueix terroritzant als ciutadans afganesos. Dins de tot aquest desgavell una noia alça la veu contra els matrimonis forçats. Tot i la tímida ajuda d'alguna professora, la família sempre té l'última paraula per decidir sobre el destí de les noies i el preu al qual han de ser venudes.

La mirada de la Sonita és d'orgull i de dolor. Com la Frida Kahlo més combativa, la jove afganesa ha capitalitzat la veu de l'alliberament de la dona en un moment i un lloc determinat.

"Sonita" és un retrat fascinant d'una noia en explosió creativa que contrasta amb la manca de llibertat en la societat on li ha tocat viure. Una veu d'esperança que ressona al cor de l'antiga Pèrsia a favor del dret que cada dona pugui escollir lliurement el seu destí.

 

 

 

 

Fitxa tècnica
Direcció: Rokhsareh Ghaem Maghami
Producció executiva: Gerd Haag
Guió: Rokhsareh Ghaem Maghami
Fotografia: Behrouz Badrouj, Ali Mohammad Ghasemi, Mohammad Haddadi, Arastoo Givi, Torben Bernard, Parviz Arefi i Ala Mohseni
Edició: Rune Schweitzer.
So: Mohammad Salehi, Hadi Saed, Mohkam i Ali Alavi.
Música: Sonita Alizada, Sepandarmaz Elahi Shirazi, Moritz Denis i Guillaume Wuhrmann
Iran, Alemanya, Suïssa
2015

Premis
Gran Premi del Jurat i Premi del Públic, Sundance, Estats Units, 2015
Premi del Públic i Premi DOC U, IDFA, Països Baixos, 2015
Premi del Públic, One World, República Txeca, 2016

Festivals
Hot Docs,  Canadà, 2016
DocsBarcelona, pel·lícula inaugural, Catalunya, 2016

Rokhsareh Ghaem Maghami , directora
Va néixer a l'Iran i va estudiar Cinema i Animació a la Tehran Art University. Els seus assajos d'investigació estan inclosos en el llibre "Animated Documentary: A New Way to Express" publicat en persa el 2009. El seu treball inclou documentals com ara "Pigeon Fanciers" (2000), "A Loud Solitude" (2010), "Born 20 Minutes Late" (2010), "Going Up the Stairs" (2011) i el documental animat "Cyanosis" (2007).
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut