Divendres 14 d'octubre

Estrena de "Fuego en el mar" ("Fuocoammare")

El reconegut director italià Gianfranco Rosi recollia al mes de febrer l'Ós d'Or a la millor pel·lícula al Festival de Cine de Berlín per aquest treball centrat en l'illa de Lampedusa, on es va instal·lar durant més d'un any per retratar l'arribada massiva d'immigrants. L'illa és l'escenari d'aquesta tragèdia des de fa més de vint anys. "Fuego en el mar" competirà als Oscars 2017 en la categoria de millor pel·lícula en llengua estrangera.

El doctor Bartolo va explicar a Gianfranco Rosi les seves experiències en les urgències mèdiques i humanitàries a Lampedusa. Havia retratat durant vint anys la tragèdia dels que hi arribaven en busca d'ajuda i refugi. El doctor no sabia que Gianfranco Rosi era cineasta, però aquest va ser el punt d'arrencada del documental. Gianfranco Rosi estava interessat a retratar aquella realitat a través dels ulls dels habitants de l'illa, i va decidir instal·lar-s'hi durant més d'un any. Hi va filmar les arribades d'immigrants, les emergències i un centre de detenció. També va embarcar un mes en un vaixell de la marina italiana que opera davant la costa africana. Era testimoni de tragèdies, una rere altra, que es donaven a l'illa des de feia vint anys.   


Sinopsi
Samuele té 12 anys i viu en una illa enmig del mar. Va al col·legi, li agrada jugar i anar de caça. Li agraden els jocs en terra ferma, malgrat que viu en un lloc en què tot gira al voltant del mar i dels homes, dones i nens que intenten travessar-lo per arribar a la seva illa. La seva no és una illa qualsevol. És Lampedusa i és la frontera més simbòlica amb Europa, que els últims vint anys travessen milers de persones en busca de llibertat.

 

 

 

 

Fitxa tècnica
Director i director de fotografia: Gianfranco Rosi
Muntatge: Jacopo Quadri
Disseny de so: Stefano Grosso
Ajudant de direcció: Giuseppe Del Volgo
Cap de producció: Fabrizio Federico
Productors:
Donatella Palermo Stemal Entertainment (Itàlia)
Gianfranco Rosi 21 Uno Film (Itàlia)
Serge Lalou & Camille Laemle Les Films D'ici (França)
Roberto Ciccutto Istituto Luce - Cinecitta (Itàlia)
Paolo Del Brocco Rai Cinema (Itàlia)
Martine Saada & Olivier Pere Arte France Cinema (França)
Distribució a Espanya: Caramel Films


Gianfranco Rosi, director
(Asmara, Eritrea) Estudia a la universitat a Itàlia i es gradua en l'Escola de Cine de la Universitat de Nova York. Després d'un viatge a l'Índia, produeix i dirigeix el seu primer documental, "Boatman", que es projecta amb èxit en diversos festivals internacionals com el de Sundance, Locarno o Toronto.
El seu documental "Below Sea Level" guanya el premi Horitzons del festival de Venècia el 2008, el Gran Premi i el premi dels Joves del festival Cinéma du Réel, el premi al millor documental al festival One World de Praga i és nominat al millor documental als Premis de Cinema Europeu el 2009.
El 2010 "El Sicari – Habitació 164" guanya el premi Fipresci del festival de Venècia i el premi Doc/It al millor documental de l'any. També guanya el premi a la millor pel·lícula en DocsLisboa el 2010 i en Doc Aviv el 2011.
El 2013 realitza el documental "Sacro GRA", guardonat amb el Lleó d'Or del festival de Venècia.
El 2016 obté l'Ós d'Or del festival de la Berlinale per "Fuocoammare" ("Fuego en el mar")
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut