Dimecres 17, a les 19.00, Escola de Pràctica Jurídica de Barcelona (carrer Mallorca, 283)

"Els internats de la por" competirà al FIGRA. Aquesta setmana presenta llibre i projecció

El documental "Els internats de la por", produït per Televisió de Catalunya i dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, competirà en el FIGRA 2016, el Festival International du Grand Reportage d'Actualité. D'altra banda, dimecres es projecta en el 50è aniversari de l'Escola de Pràctica Jurídica i també, a partir d'aquesta setmana, trobareu el llibre "Els internats de la por" a les llibreries, signat pels mateixos autors i coeditat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya.

"Els internats de la por", produït per Televisió de Catalunya i dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, denuncia els abusos i el tracte denigrant que patien els infants interns en establiments religiosos o de l'Estat durant el franquisme i fins ben entrada la democràcia. El treball és un exercici de recuperació de la memòria històrica i un exemple de periodisme compromès.

 

FIGRA 2016

El documental ha estat seleccionat a competició oficial en el FIGRA 2016 (Festival International du Grand Reportage d'Actualité), que tindrà lloc entre els dies 30 de març i 3 d'abril, a París. "Els internats de la por" competirà en la secció internacional "Terre(s) d'histoire", creada el 2009 en honor dels directors de documentals que utilitzen els arxius històrics d'arreu del món com a elements fonamentals per a la comprensió del món actual. El premi reconeix la feina d'aquests directors, que treballen amb la intenció de compartir amb el públic la seva passió per la història, conscients de la importància de la memòria.

 

PROJECCIÓ EN EL 50è ANIVERSARI DE L'ESCOLA DE PRÀCTICA JURÍDICA

Dimecres 17 de febrer, a les 19.00, es projectarà a l'Aula 62 de l'Escola de Pràctica Jurídica de Barcelona (carrer Mallorca, 283), en una sessió organitzada per la Comissió de la Memòria Històrica i la Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família.

A continuació, hi haurà una taula rodona moderada per l'advocada Montserrat Fernández Garrido (Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família), en què intervindran la periodista Montse Armengou i els testimonis Encarnació Clotet i Joan Sisa. La presentació anirà a càrrec de l'advocada Pilar Rebaque (Comissió de la Memòria Històrica). La sessió es farà en el marc de la programació de les activitats de Sant Raimon 2016, edició en què el Col·legi d'Advocats de Barcelona celebra el 50è aniversari de l'Escola de Pràctica Jurídica, "una de les primeres de l'estat i una de les més reconegudes", segons el seu degà, Josep Oriol Rusca.

 

LLIBRE

A partir del dilluns 15 de febrer, trobareu el llibre "Els internats de la por" a les llibreries, signat pels mateixos autors i coeditat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya. La publicació en castellà està prevista pel maig, coincidint amb la Feria del Libro de Madrid.

L'edició d'"Els internats de la por" ens recorda que ens trobem davant d'"un exercici de periodisme de primer ordre" en què els seus autors "volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada". Sens dubte, serà una de les principals novetats editorials d'aquest Sant Jordi.

Fes un tast i llegeix les primeres pàgines del llibre "Els internats de la por"

 

Sinopsi

Fins ben entrada la democràcia, milers de nens i nenes continuaven tancats en internats. Col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social es van convertir en una mena de presó per a aquests infants. Allà van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses. El documental destapa aquest passat ocult i silenciat. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

El règim franquista va invertir pocs recursos en assistència però va explotar la beneficència amb finalitat propagandística donant la imatge d'una atenció exquisida a aquests nens. Però la realitat era ben diferent. Les criatures rebien caritat a canvi d'adoctrinament i sovint van patir uns maltractaments que excedien el que es pogués considerar normal per als càstigs de l'època.

Els maltractaments no eren, per sort, una pràctica generalitzada però sí massa freqüent. Tampoc no tenien lloc exclusivament en centres religiosos, ja que moltes víctimes van patir els abusos en centres dependents de l'Estat. A les tensions morals i la hipocresia de l'època, s'hi afegia la impunitat d'abusar d'unes criatures que difícilment podien denunciar res.

La majoria dels protagonistes del documental no confien en la justícia espanyola i per això s'han afegit a la querella argentina contra els crims del franquisme que ha obert a Buenos Aires la jutge María Servini de Cubria. Mentrestant, han confiat el seu relat al programa "Sense ficció", en unes entrevistes que per a molts han estat la reparació que els neguen les institucions.

 

Tràiler d'"Els internats de la por"

 

"Els internats de la por" és un documental de producció pròpia del programa de TV3 "Sense ficció". La seva estrena, el 28 d'abril del 2015, va ser un tot un èxit d'audiència. Amb 635.000 telespectadors i una quota de pantalla del 19,1%, va ser el programa de televisió més vist aquell dia i el més seguit d'aquella temporada del programa. El programa també va tenir una gran repercussió a les xarxes i va entrar a la llista dels cinc programes amb més audiència social a Espanya. El hashtag #InternatsPorTV3 va ser "trending topic" a Espanya durant tota l'emissió. Posteriorment, el 16 de juny, es va projectar al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. L'acte va comptar amb la presència dels seus directors, del jutge Baltasar Garzón i de l'escriptora Almudena Grandes. Uns mesos més tard, el 10 de desembre del 2015, es va projectar a la London School of Economics and Political Science de Londres, en una sessió que va comptar amb la presència de l'historiador i prestigiós hispanista britànic Paul Preston i de la codirectora Montse Armengou. Amb gairebé 40.000 reproduccions, va ser el documental de la temporada 2014-2015 del "Sense ficció" més vist a internet.

 

Premis
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), 2015


Nominacions
Prix Europa 2015, The European Broadcasting Festival, en la categoria d'actualitat al millor programa de televisió europeu d'investigació.


Fitxa tècnica
Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis
Producció: Roser Costa
Documentació: Montserrat Bailac
Direcció de fotografia: David Bou
Muntatge: Joan Carles Calvera
Il·lustracions: Joan Casaramona
Muntatge il·lustracions: Juan Serrano
Muntatge musical: Josep M. Homs
Postproducció d'àudio: Carles Garcia
Ambientació: Quim Viciana
2a càmera: Jordi Giralt i Xavier Martínez Butxaca
Estudiants en pràctiques: Jordi Farrés i Laia Canadell
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut