Del 7 al 16 d'octubre, Sitges

Els documentals del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2016

Aquest any a Sitges trobareu grans noms del cel·luloide: "Voyage of Time", el primer documental de Terrence Malick, "David Lynch: The Art of Life" i "De Palma". També un homenatge al director català Llorenç Llobet-Gràcia, amb "El cor del pi negre". En aquesta edició, dedicada al 50 aniversari de la saga "Star Trek", no podia faltar "For the Love of Spock". I de zombis, caníbals, cinema gore, de terror, fantàstic o d'animació, també en trobareu documentals al festival!

Dins la programació del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que tindrà lloc a Sitges del 7 al 16 d'octubre, trobareu els següents documentals:

"Voyage of Time", el primer documental de Terrence Malick, director nominat als Oscars de Hollywood per "La delgada línea roja" i "El árbol de la vida", és un ambiciós projecte experimental que il·lustra la història de l'univers amb espectaculars imatges i les veus de Cate Blanchett i Brad Pitt com a narradors. Es veurà en una sessió especial.

 

 

David Lych i Brian De Palma són dos directors de culte que donen les claus del seu cinema en dos treballs documentals.  Si mai us heu preguntat d'on li vénen les idees a David Lynch, no us perdeu "David Lynch: The Art of Life", de Jon Nguyen, Rick Barnes i Olivia Neergaard-Holm. Una entrevista en profunditat al cineasta mentre treballa en els seus quadres. Es projecta dins la secció "Seven Chances", una selecció del festival en col·laboració amb l'Associació de Crítics i Escriptors Cinematogràfics de Catalunya, que tria pel·lícules inèdites i sense distribució comercial. Un crític presentarà cada sessió per aportar una visió analítica i reflexiva.

 

 

A "De Palma", de Noah Baumbach i Jake Paltrow, Brian De Palma brinda una classe magistral de dues hores exhaustiva sobre la seva carrera.

 

 

Una de les seccions més atrevides del festival, Noves Visions, a cavall entre el cinema fantàstic, experimental i d'autor, projecta en una sessió especial "The Sion Sono", d'Arata Oshima, en què s'acosta a la filmografia del director japonès Sion Sono, premi Màquina del Temps a Sitges el 2015, durant el rodatge de "The Whispering Star", pel·lícula que també es projecta en una altra sessió especial.

Un altre homenatge, en aquesta ocasió a una joia del cinema català, serà "El cor del pi negre", de Jaume Pujadas, sobre la figura de Llorenç Llobet-Gràcia (1911 – 1976). Director del llargmetratge "Vida en sombras", és autor d'una abundant obra com a cineasta amateur. Aquest original i personal tribut al director sabadellenc s'ha programant dins la secció Noves Visions Plus. Un altre títol que s'hi veurà és "Tickled", de David Farrier i Dylan Reeve.

 

 

Entre les sessions especials de la secció Panorama, el documental "The Weaving of a Dream: Johnnie To's Vision & Craft", de Ferris Lin, s'endinsa al rodatge de l'últim thriller de Johnnie To per retratar un dels grans directors asiàtics de les últimes dècades i analitzar el mètode de treball de l'autor de "Breaking News", "Les eleccions", "Exiled", "Vengeance" i tantes altres peces mestres del cinema de gènere.

La secció Panorama Documenta presenta treballs de no-ficció al voltant del gènere fantàstic i els seus autors. "For the Love of Spock" ret homenatge a l'actor que va encarnar durant mig segle el personatge de Spock a la saga de "Star Trek", Leonard Nimoy. Un document exhaustiu i entranyable dirigit pel seu fill, Adam Nimoy.

 

 

A banda d'aquest treball i "De Palma", la secció Panorama Documenta programa "Dragon girls! Les amazones pop asiàtiques" i "Le complexe de Frankenstein", un viatge al llarg d'un segle d'imaginació. Amb entrevistes i amb material exclusiu de pel·lícules com "Gremlins" o "Parc Juràssic", el documental explora el vincle indestructible entre les criatures i els seus creadors, autèntics doctors Frankenstein del setè art.

I, per últim, fem un repàs dels documentals de la secció Brigadoon, que aquest any compleix 30 anys i que concentra des de curts de producció independent, projeccions alternatives del cinema de terror més rar, radical i de culte a homenatges als herois del terror local. Entre els documentals, hi ha dues produccions catalanes, "Songokumanía: El big bang del Manga", d'Oriol Estrada, i "Cròniques de misteris" , en què l'equip de reporters dirigit per Sebastià d'Arbó va a la recerca dels autèntics misteris que es produeixen actualment a Catalunya.

 

"The Unauthorized Hagiography of Vincent Price"

Unint el metratge de vuitanta pel·lícules en què va aparèixer Vincent Price, aquest film proposa un al·lucinat retrat de la icona del fantàstic.

 

 

"Me Me Lai Bites Back: Resurrection of the Cannibal Quenn"

Me Me Lai va ser el rostre més reconeixible del cinema de caníbals italià. Però, un dia, va decidir desaparèixer de la llum pública. En aquest documental, l'actriu explica per què.

 

"Joe D'Amato Totally Uncut: The Horror Experience"

Un viatge per la vida i l'art d'Aristide Massaccesi, conegut mundialment amb l'àlies de Joe D'Amato, autor d'una multitud de films gore de culte.

 

"Sputnik!"

Jacint és un fan del terror que té un somni: fer cinema. Els seus amics l'ajudaran a suplir la falta de recursos econòmics, i junts rodaran el film de guerrilla Infección zombi.

 

"Fantasticozzi"

Aquest documental narra la increïble història de Luigi Cozzi, un cineasta que ha dedicat la seva vida al fantàstic.

 

"Satan's Blood. Recuerdos de Escalofrío"

Els protagonistes d'"Escalofrío" repassen el film de Carlos Puerto, tota una fita al cinema de terror espanyol.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut