Mapa interactiu de l'especial "E15"
Mapa interactiu de l'especial "E15"
Innovació

El programa especial de TV3 de les eleccions municipals del 24 de maig, nominat als premis TVBAwards

Els atorga anualment la prestigiosa publicació TVB Europe, per premiar l'excel·lència i la innovació en la indústria audiovisual al continent

L'espai "E-15. Eleccions municipals" competeix  en la categoria de "Live Broadcast", dins de l'apartat de "Live Production", al costat de programes de la cadena danesa TV2 danesa, i de les britàniques Sky News, Sky Arts i la BBC. El nom dels premiats d'aquesta edició dels TVBAwards es donarà a conèixer el 22 d'octubre en una cerimònia que tindrà lloc a Londres.

L'espai sobre les eleccions municipals de TV3 haurà de competir amb produccions de la TV2 de Dinamarca i de les britàniques BBC i Sky, en la categoria "Live Broadcast" (emissió en directe), dins l'apartat "Live Production" (producció en directe).

La nit del 24 de maig, l'espai "E-15. Eleccions municipals" va combinar la informació amb la innovació tecnològica. TV3 va tornar a innovar i sorprendre, posant les darreres novetats tecnològiques al servei de la claredat i precisió informativa. Un "mapping" virtual permetia veure les dades i els presentadors a les places dels ajuntaments catalans, a l'instant. Dos platós, separats físicament, es van unir gràcies a la tecnologia virtual. 

"No es tractava de prendre una imatge estàtica i inserir-hi les dades", explica Paulí Subirà, realitzador dels programes electorals. "L'aposta –continua dient– consistia en el fet que la imatge real tingués vida i moviment i que el dispositiu permetés els diferents moviments propis de la televisió, com els tràvelings, sense que es produís cap mena de pèrdua d'eix o interferència a l'hora d'inserir les imatges i les dades."

Prèviament es van enregistrar les imatges de les façanes dels quatre ajuntaments de les principals capitals catalanes. Aquestes gravacions es van fer utilitzant dues càmeres per poder oferir dos punts de vista i durant diferents hores del dia. D'aquesta manera, un cop inserida la imatge real i en directe dels presentadors, i afegint-hi les dades del sondeig o de l'escrutini mateix, que anaven arribant a Sant Joan Despí, l'espectador experimentava la sensació que les dades apareixien sobre les façanes i que els presentadors eren, en aquell moment, a les mateixes places.

És el que s'anomena  "mapping" virtual i que, sumat a l'ús de "realitat augmentada virtual", permetia oferir les dades dels quatre principals ajuntaments de Catalunya, projectant a la façana tant la imatge del possible alcalde guanyador, i tenyint-la del color del partit guanyador, com el nombre de regidors, la participació o els tant per cents escrutats. A més a més de dades a les façanes, els dos conductors que explicaven els resultats dels ajuntaments de Catalunya disposaven d'un plató amb un mapa virtual interactiu on, en temps real, s'anaven pintant del color del partit guanyador cadascun dels 947 municipis.

 

 

La nit de les eleccions, en el programa especial, es van utilitzar dos grans platós, separats centenars de metres entre si i ubicats en edificis independents. L'espectador, però, tenia la sensació que Lídia Heredia, Ramon Pellicer, Núria Solé i Carles Prats compartien un mateix espai físic pel qual s'anaven desplaçant i anaven evolucionant al llarg de la nit. "Un altre dels avantatges que permet la utilització d'aquesta tecnologia –diu Subirà– és, per exemple, poder unir dos espais separats físicament i convertir-los en un únic espai per a l'espectador."

 Al plató més gran, el que no era tot gràfic (o virtual), és on es va situar la taula de convidats i analistes polítics. Aquest plató tenia un disseny i tractament d'espai amb unes urnes gegants que servien tant de suport per a les pantalles de retroprojecció com de fons de decoració. Les urnes eren, així mateix, algun dels elements reproduïts en realitat augmentada on es projectaven dades, o el senyal d'algun dels més de 40 punts externs on TV3 havia desplaçat equips per informar de la jornada.

 

 

Anar al contingut