Dissabte 30, a les 23.45, al 33 i internet

"El poder de les armes" i "Reporter de guerra", a "60 minuts"

La nit de dissabte el programa "60 minuts" recupera dos treballs vinculats a l'ús de les armes. El primer és "El poder de les armes" ("Gunned Down: The Power of the NRA"), un treball centrat en l'intent frustrat de l'administració de Barack Obama per impulsar una iniciativa legislativa per afavorir el control de les armes, arran de la mort el 14 de desembre del 2012 de 18 nens i 6 adults per arma de foc en una escola de Connecticut. El segon, "Reporter de guerra" ("War Reporter"), mostra la tasca dels reporters gràfics que treballen al costat dels corresponsals de guerra i els riscos a què s'enfronten per narrar amb les seves imatges els conflictes d'arreu del món en el marc de les revolucions àrabs que van començar el 2011.

"EL PODER DE LES ARMES"

El desembre del 2012, Adam Lanza, de 20 anys, va entrar a la Sandy Hook Elementary School i va matar vint nens i sis adults abans de suïcidar-se amb una arma de foc. La tragèdia va commocionar el país: va provocar molt de dolor i es van desencadenar crides generalitzades del públic perquè els polítics "fessin alguna cosa" per afavorir el control de les armes. Semblava el moment idoni per a tots aquells que, des fa dècades, reclamen una nova legislació de caràcter prohibicionista. Però, com ja havia passat altres vegades, es van trobar amb una intensa oposició d'una força política poderosa: l'Associació Nacional del Rifle, NRA.

Com a contrapunt dramàtic, en el reportatge "El poder de les armes" ("Gunned Down: The Power of the NRA") parlen els pares d'algunes de les víctimes dels tirotejos massius que sovintegen als Estats Units. L'administració de Barack Obama, després de la inoperància de George Bush i de la frustració del president Clinton sobre la matèria, ha estat l'última que ha patit en pròpia carn el poder i la influència de l'NRA. Va impulsar amb força una iniciativa legislativa, fins i tot molt tímida, després de la massacre de Newtown. La votació definitiva al Congrés va deixar les coses com estaven davant la perplexitat i la indignació dels familiars de les víctimes i d'una gran part del país, que vol un control sobre les vendes indiscriminades de tot tipus d'armes.

Una producció de Frontline-PBS i Documental Group Kirk dirigida per Michael Kirk.

 

 

 

 

"REPORTER DE GUERRA"

Els esdeveniments viscuts a Tunísia al gener del 2011 van provocar aixecaments massius a tot el món àrab. Va ser un moment històric que els periodistes que aleshores eren sobre el terreny no podien deixar passar i es van convertir en soldats a l'ombra a la recerca constant d'informació sobre el que estava passant; es convertiren en els ulls i les orelles del món, enmig dels conflictes més violents i de vegades a costa de les seves pròpies vides. Lucas, Nicolás, Rémi , Nassim , Eyad i Ahmad són els reporters de guerra, els protagonistes d'aquest documental que els segueix en el seu perillós viatge des de Tunísia fins a Egipte, Líbia, Palestina i Síria.

"Reporter de guerra" és el resultat de tres anys de feina i ens mostra imatges inèdites sobre el que van filmar els reporters de guerra. Entre imatges de bales perdudes i de runa, els reporters expliquen els seus records de la guerra, les seves nits d'insomni i la seva passió per la càmera. "La guerra és pitjor que les drogues", diu el reporter Rémi Ochlik.

El documental és un gran treball d'investigació en què el seu director, Amine Boukhris, mostra, a vegades sense veu i sense música, una gran quantitat d'imatges que parlen per si soles a partir d'una senzillesa formal que no requereix cap muntatge especial. "Aquesta no és una pel·lícula sobre els reporters de guerra, aquesta és una pel·lícula amb els reporters de guerra", sosté ell mateix.

Premi al millor documental en el Malmo Arab Film Festival 2014.

Una producció de Scorpion TV dirigida per Mohamed Amine Boukhris.

 

 

 

Reemissions d'estiu del "60 minuts"

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut