Dissabte 3 de desembre, a les 22.55, al 33 i internet

"El documental" reemet "La història d'un teatre lliure" en el 40 aniversari del Teatre Lliure

El Teatre Lliure està de celebració. El 2 de desembre es compleixen quaranta anys des que va obrir les portes per primera vegada el 1976, a la sala de Gràcia, amb l'estrena de "Camí de nit". El programa se suma a la festa amb la reemissió de "La història d'un teatre lliure" (2013), un recorregut pels primers 35 anys d'història del Teatre Lliure a través de les persones que l'han fet possible.
"La història d'un teatre lliure", de Manu Benavente i Marga Ninou

"La història d'un teatre lliure", de Manu Benavente i Marga Ninou

El 2 de desembre de 1976, un grup de joves actors, directors i tècnics, iniciava l'aventura de crear una companyia i un teatre estables i en català, en un moment de la història del país en què la tan reclamada llibertat d'expressió tot just començava a treure el nas. El Teatre Lliure aixecava el teló de la sala del carrer Montseny amb l'obra "Camí de nit". Enmig d'un panorama social incert, el somni d'oferir al públic "un teatre d'art per a tothom" amb vocació de servei públic es va consolidar i ha esdevingut un referent teatral a nivell nacional i internacional. Però qualsevol projecte que busqui perllongar-se en el temps passa per una evolució necessària, per l'adaptació a noves realitats i pel canvi dels seus protagonistes. Què en queda d'aquell projecte inicial? "La història d'un teatre lliure" (2013) és un repàs apassionat d'aquells inicis valents i ambiciosos narrat pels seus protagonistes i per les fotografies d'en Ros Ribes. Un recorregut per les seves diferents etapes per acabar amb un retrat del Teatre Lliure avui. El film, dirigit per Manu Benavente i Marga Ninou, es va estrenar el 2013 dins l'espai "El documental" i es reemet el dissabte 3 de desembre a les 22.55 amb motiu del 40 aniversari del Teatre Lliure.

 

 

La llista de les persones que han dibuixat la història del teatre és molt llarga. El documental inclou entrevistes amb gairebé tots els membres fundadors: Lluís Pasqual, Pere Planella, Lluís Homar, Toni Sevilla, Fermí Reixach, Quim Lecina, Imma Colomer, Josep Minguell, Joan Ferrer, Anna Lizaran, Muntsa Alcañiz, Domènec Reixach i Xavi Clot.  El documetal també inclou les intervencions de gent de teatre com Carme Portaceli, Emma Vilarasau, Jordi Bosch o Josep Maria Mestres; crítics de teatre (Joan-Anton Benach); polítics (Ferran Mascarell), així com el testimoni de cares menys conegudes de gent de la casa com Mercè Sindreu o Montserrat Sunyer.

Els inicis del Teatre Lliure van ser anys de molt d'entusiasme, feina, compromís, passió, il·lusió. Només el fet d'aconseguir un local per començar, ja va ser tota una aventura en la qual van comptar amb la complicitat dels socis de la cooperativa de consum La Lleialtat, de Gràcia. Directors, tècnics, actors… tots participaven en el procés de producció, de principi a fi, per tal de reduir despeses i poder dedicar els diners a la subsistència col·lectiva. Cosien peces de vestuari, pintaven decorats, buscaven mobiliari i atrezzo pels Encants a bon preu, retallaven les entrades del públic, decidien junts una primera programació, i sempre sota l'exigent mirada del mestre Fabià Puigserver.

Va ser una aventura molt engrescadora, rica en experiències i anècdotes, èpica en les formes i el context, que ha deixat una primera generació d'artistes extraordinària. Aquell grup de joves anhelava una manera de fer i viure el teatre amb el màxim compromís personal, professional i social, una recerca constant de la complicitat de l'espectador, la formació contínua i global dels seus components, la consolidació d'un col·lectiu de treball estable, amb un lema molt explícit: "un teatre d'art per a tothom". És el que s'ha anomenat "l'esperit del Lliure".

La continuïtat era un repte i es va superar amb escreix. La utopia va fer-se realitat i 35 anys ininterromputs de treball seriós, de recerca constant de camins inexplorats, de proximitat amb l'espectador, d'aposta pel teatre públic, han convertit el que era només un somni en un referent teatral tant a nivell nacional com internacional.

A partir de les experiències personals i vivencials, de les anècdotes i les opinions dels que han fet possible i han contribuït a l'existència del Teatre Lliure, "La història d'un teatre lliure" fa una reconstrucció nostàlgica d'aquells inicis, un seguiment cronològic de les diferents etapes i un retrat del Teatre Lliure avui. El final del documental inclou una dedicatòria per a l'actriu i una de les fundadores del teatre, Anna Lizaran, que va morir el gener del 2013.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Manu Benavente i Marga Ninou
Guió:  Marga Ninou
Realització:  Manu Benavente
Assessor de continguts: Guillem-Jordi Graells
Producció executiva TVC:  Jordi Ambròs
Producció executiva Manual, SCCL:  Manu Benavente
Producció delegada TVC: Ruth Llòria i Joan Pavón
Producció: Marga Ninou, Sonsoles Miguel i Xavier Bentuè
Redacció / documentació: Sonsoles Miguel
Direcció fotografia:  Alfons Garrido
Operadors de càmera: Alfons Garrido i David Naudin
Tècnic so directe: Miguel Gispert i Jordi Gallofré
Animació / AF / grafisme: David Naudin, Jorge Subirats i Asler Lasa
Espanya, 2013

Un producció de Manual, SCCL en coproducció amb Televisió de Catalunya, el suport de la Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona, la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini del Grup Mémora.

 

Manu Benavente,  direcció, realització i producció executiva
Becat pel Ministeri de Cultura, estudia a l'Escuela Internacional de San Antonio de los Baños-Cuba "Estética de la realización documental y fotografía cinemotográfica". Realitzador-coordinador del programa d'informació cinematogràfica "Va de cine" (TVE) als festivals internacionals de Canes, Berlín, Sitges i Sant Sebastià.
El 1993 crea MANUAL SCCL. Com a realitzador de TV ha dirigit multitud de produccions (programes de TV, spots publicitaris, teatre per a TV, microespais TV, Documentals TV, retransmissions en directe, institucionals i vídeos corporatius.
Professor de diferents cursos de capacitació per a immigrants en mitjans audiovisuals per a la plataforma MIGRAMEDIA. Professor a L'institut d'Educació Continua de la UPF (Màster vídeo corporatiu, institucional i empresarial).
Ha dirigit el curtmetratge "Hermanos" (35 mm) que ha estat finalista en diferents festivals internacionals, destacant la seva participació a "Shooting Europe 2006".
Codirector i productor executiu del documental "La mirada d'un geògraf. Vida i viatges de Gonçal de Reparaz". TV3.
Director-realitzador del programa especial "Nus". TV3.
Productor executiu del documental "Azalaï, la darrera caravana".
Productor executiu i codirector dels documentals "La història d'un teatre lliure" (2013) i "L'aventura del Catalunya" (2016), tots dos coproduïts amb Televisió de Catalunya.
Director curtmetratge documental "Mi viejo y el mar", seleccionat a l'International Film Festival of Montreal-2015.

 

Marga Ninou, direcció i guió
Becada pel Ministeri de Cultura pel curs "Estética de la realización documental" a l'Escuela Internacional de San Antonio de los Baños-Cuba.
El 1995 s'incorpora a MANUAL SCCL com a sòcia de la cooperativa. Ha participat en diferents produccions com a guionista i editora (programes de TV, espots, teatre per a TV, microespais TV, documentals, retransmissions en directe, institucionals i vídeos corporatius).
Professora de diferents cursos de capacitació per a immigrants en mitjans audiovisuals per a la plataforma MIGRAMEDIA. Professora a l'Institut d'Educació Continua de la UPF (Màster vídeo corporatiu, institucional i empresarial).
Guionista en la producció "Nus" per a TV3 .
Codirectora i guionista del documental "Azalaï, la darrera carvana"
Productora de "Los desiertos de Alqaeda". Rec Reporteros, CUATRO.
Guionista i codirectora del documental "la història d'un teatre lliure". TV3
Guionista del documental "L'aventura del Catalunya". TV3
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat