Dissabte 25 de març, a les 23.35, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat Espanya)

"El documental" recorda Josep Pujiula amb "El Tarzan d'Argelaguer"

Josep Pujiula, més conegut com el Garrell, l'home de les cabanes o el Tarzan d'Argelaguer, va dedicar més de quaranta anys al seu bosc de "Les cabanes d'Argelaguer", un poblat laberíntic de fusta únic al món. El programa ret homenatge a aquest artista únic i singular que va morir el 2 de juny del 2016, amb la reemissió d'aquest treball dirigit per Dani Baró.
"El Tarzan d'Argelaguer", de Dani Baró

"El Tarzan d'Argelaguer", de Dani Baró

Josep Pujiula i Vila (1937 – 2016) va ser l'artífex d'un poblat laberíntic de fusta únic al món, un dels exemples del que es coneix com a "art brut". "El Tarzan d'Argelaguer", de Dani Baró, el va filmar quan es veia obligat a desmuntar-lo i la seva família intentava aturar l'ordre de demolició. Es va estrenar el juliol del 2003 a Argelaguer i l'abril del 2014 al 33, dins el programa "El documental".

 

Sinopsi
Fa 45 anys que Josep Pujiula, el Garrell, es dedica dia sí dia també al seu bosc de "Les cabanes d'Argelaguer", a la Garrotxa. Ha muntat i desmuntat tres vegades aquest poblat laberíntic de fusta únic al món. La tercera demolició, als seus 75 anys, serà l'última, per una sol·licitud de l'Agència Catalana de l'Aigua. L'entorn familiar del Garrell intenta aturar l'ordre de demolició amb l'objectiu de salvar-ne una petita part, la construïda amb ciment al voltant del rec de Can Sis Rals.

 

 

El documental és un homenatge a la trajectòria d'un home normal i corrent, que sense voler-ho es va convertir en un dels grans artistes espontanis del segle XX. I alhora que detalla el procés de creació d'un món espectacular, que ha cridat l'atenció d'arquitectes i de persones d'arreu del món, repassa el vessant més personal de Josep Pujiula, aliè a una societat regida per permisos i requisits burocràtics, tot donant veu a totes les persones que s'han vist vinculades al laberint d'una manera o d'una altra: familiars, amics, visitants, defensors i, fins i tot, algun detractor.

Amb 79 anys, Josep Pujiula moria el 2 de juny del 2016 a les seves cabanes d'Argelaguer. En aquell moment, havien estat declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i havien rebut el Premi Garrotxí de l'any a la Millor Iniciativa Promocional. Avui en dia es poden visitar. La zona és un espai dedicat a la natura i el relax. La ruta per arribar-hi i el pàrquing estan assenyalats des del poble d'Argelaguer. A les escoles del poble es fan maquetes de la seva obra i el 7 d'abril està previst fer dins les Jornades Culturals un taller de construccions de fusta al pati de les escoles. La petjada del Tarzan d'Argelaguer continua inspirant visitants, artistes, curiosos i les noves generacions.

 

Fitxa tècnica
Direcció executiva: Dani Baró
Realització: Marc Barceló
Direcció de producció: Josep Serra i Marta Masdeu
Producció a Argelaguer: Jordi Ayats
Una producció de Solanum Films (Cardedeu).