Juny

El Documental del Mes estrena "Síria: una història d'amor"

El Documental del Mes estrena a sales de tot l'estat l'aclamat documental del britànic Sean McAllister amb el segell BBC. La setmana passada es va presentar al festival DocsBarcelona, on competia en la secció oficial. L'any passat va rebre el Gran Premi del Jurat a Sheffield Doc/Fest. El dijous 2 de juny s'estrena a Aribau Multicines. El corresponsal de TV3 Joan Roura és un dels convidats que participarà en el col·loqui.

La Primavera Àrab que va esclatar a Síria el gener del 2011 va desembocar en una complexa guerra civil que perdura avui en dia amb la mateixa crueltat que el primer dia. Un conflicte que ha provocat un èxode massiu de la població civil buscant refugi a altres països del món. "Síria: una història d'amor" analitza aquest procés des del punt de vista de les relacions personals, d'amor i familiars. Es pot triar entre l'amor, la família i la revolució? Com afectarà aquesta terrible guerra una generació que ha crescut en la quotidianitat de la violència?

L'Amer i la Raghda, els protagonistes del film, es van conèixer fa més de 20 anys a la presó. Tots dos eren activistes que lluitaven per la llibertat i la democràcia a Síria, un país controlat des de fa dècades pel clan familiar dels Al-Assad. Ella era siriana i ell, palestí. Es van enamorar parlant a través d'un petit forat que van fer a la paret que separava les seves cel·les. I quan van ser posats en llibertat, van formar una família. Aquest va ser el principi de la seva història.

El 2009, la Raghda torna a ser empresonada per motius polítics i l'Amer ha de cuidar sol els quatre fills. És en aquest moment quan entra en acció el director Sean McAllister, que coneix l'Amer una nit en un bar de copes, es fica dins la llar familiar i s'acaba convertint en un membre més.

Després de gairebé un any, la Raghda és alliberada, però el fet coincideix amb l'esclat de les Primaveres Àrabs, quan la policia secreta de Bashar al-Assad i l'exèrcit intensifiquen la repressió sobre els dissidents. Síria és una olla de pressió i a la Raghda se li planteja el dilema de seguir les revoltes o cuidar la seva família després de tant temps empresonada. Quan en Sean, el director del film, és empresonat per la policia del règim sirià, l'Amer i la Ragdha prenen una decisió complicada  que marcarà profundament la vida dels seus fills i que els obligarà a ells a escollir entre l'amor, la revolució i la família.

 

Sean McAllister segueix aquesta història durant cinc anys, on relata amb una proximitat insòlita els sentiments i el patiment personal d'uns protagonistes marcats per una guerra i l'exili que no cessen en la seva cerca de la felicitat, encara que de vegades impliqui sacrificar allò que més estimaven.

"Síria: una història d'amor" és el retrat d'una relació amorosa amb un tumultuós taló de fons. Un documental que es va endur el premi principal a Sheffield i que sorprèn per la seva valentia i cruesa emocional en l'exploració de la vulnerabilitat humana i el sentiment de pertinença a la terra que estimes. Una representació única de l'erosió emocional d'un país i com afecta les relacions entre les persones.

 

 

 

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Sean McAllister
Producció executiva: Hoshang Waziri, Lizzie Francke, Nick Fraser, Kate Townsend, Axel Arnö i Mette Hoffmann Meyer
Muntatge: Matt Scholes
Música: Terence Dunn, Le Trio Joubran, Samih Choukaer, Youssef Tage, Zoë Keating, A Winged Victory For The Sullen i Bo Harwood
Productora: 10Ft Films
Regne Unit (2015) 76 min. VO en anglès, àrab i francès subtitulada en català


Premis
Sheffield Doc/Fest – Gran Premi del Jurat. Regne Unit, 2015


Festivals
DocsBarcelona, Secció Oficial. Catalunya, 2016
British Independent Film Awards, nominació a Millor Documental. Regne Unit, 2015
European Film Awards, nominació a Millor Documental. Europa, 2015


Sean McAllister, director
Conegut pels seus films sincers i francs, en els quals representa amb intimitat l'extraordinària vida de la gent comuna que lluita per sobreviure atrapada en conflictes polítics i personals.
Des de les seves primeres obres, Working For The Enemy (1997) i The Minders (1998), totes dues nominades als Royal Television Society Awards, fins als èxits més recents, com la guanyadora del Premi del Jurat a Sundance, The Liberace Of Baghdad (2004), Japan: A Story Of Love And Hate (2008), i la descrita aquí,  A Syrian Love Story (2015), triomfadora al Festival de Sheffield, l'obra de McAllister continua inspirant i sorprenent el públic.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut