33 i ciència
33 i ciència
De dilluns a divendres, a les 23.15

El 33 s'omple de ciència

Del 14 al 18 de novembre, el 33 dedica la seva franja temàtica als investigadors i els avenços del coneixement humà coincidint amb la Setmana de la Ciència

Aquesta setmana els espectadors de la franja temàtica "33 i ..." tenen l'oportunitat de tornar a escoltar els pensaments profunds d'un home savi, que des dels seus més de cent anys de vida donava testimoni de compromís amb el coneixement i el respecte per la vida humana, el doctor Moisès Broggi. O descobrir la passió d'una dona pionera fascinada per la superfície blanca i gèlida d'un lloc inhòspit, aparentment desert, i on també batega la vida: l'Antàrtida, sota la mirada de la doctora Josefina Castellví. Ells són dos dels científics protagonistes de la programació especial que el 33 proposa coincidint amb la celebració de la Setmana de la Ciència. A més d'ells, la història emocionant d'un home, Ferran Sunyer, capaç de vèncer les dificultats físiques i ser un brillant matemàtic malgrat la paràlisi cerebral. Reconegut internacionalment, va haver de viure un exili interior per la marginació a la qual el va sotmetre gran part de la comunitat matemàtica del país. Científics apassionats que, com Paco Torrent, han hagut de lluitar durant anys, sovint en solitari, per aconseguir el seu objectiu. En el cas del metge valencià, descobrir que el cor és un sol múscul que es plega sobre si mateix, coneixement que va revolucionar la cardiologia.

Aquesta programació especial també recupera quatre entrevistes del programa "(S)avis", les dedicades a la geògrafa Anna Cabré, la neuròloga Mercè Boada, la matemàtica Pilar Bayer i el cardiòleg Josep Maria Caralps, personalitats destacadíssimes en cada una de les seves disciplines científiques i amb una qualitat humana excepcional.

Divendres, complementant aquests testimonis, el "33 i ciència" dedicarà el seu temps al coneixement del nostre planeta amb l'emissió de tres documentals que acosten la Terra des de diferents punts de vista. "Gaia: La gran mare", documental de l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya, explica l'origen, evolució i futur de la Terra des del punt de vista geològic. "La mesura de la Terra", també de l'Institut Cartogràfic, fa un recorregut per la història del mesurament del planeta. Finalment, "De la superfície a les profunditats" proposa un viatge des de la superfície del nostre planeta fins als primers centenars de quilòmetres de profunditat.

Complementant aquesta programació, cada dia, al final de cada un dels reportatges i de "(S)avis" s'emetrà un capítol de "Càpsules de ciència", uns microespais de tres minuts de durada produïts per TV3 en col·laboració amb l'Associació per a la Divulgació de la Cultura Científica.

 

Dilluns, 14 de novembre:

-"Els records glaçats": la història de Josefina Castellví és la d'una gran epopeia vital com a pionera, dona i científica, però és també una història plena d'interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica.

-"(S)avis". Anna Cabré, geògrafa

 

Dimarts, 15 de novembre:

-"Dr. Moisès Broggi: ciència ètica": aquest documental s'acosta a la figura de l'extraordinari doctor Moisès Broggi, Creu de Sant Jordi 1981, guardonat per la Generalitat de Catalunya el 2008 amb la Medalla d'Or i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística en reconeixement a "la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". Més enllà dels premis, el documental aprofundeix justament en aquesta dimensió ètica, que va anar construint i acumulant al llarg de més de cent anys de vida.

-"(S)avis". Mercè Boada, neuròloga

 

Dimecres, 16 de novembre:

-"Ferran Sunyer i Balaguer. Història d'un exili interior": una de les figures matemàtiques espanyoles més notables del segle XX, Ferran Sunyer i Balaguer, busca encara fer-se un lloc dins la història del país. Afectat de paràlisi cerebral des del naixement, català i de formació autodidacta, va lluitar contra els prejudicis d'una cultura i una època que no van saber ni voler valorar-lo; malgrat els múltiples reconeixements internacionals que va rebre la seva feina.

-"(S)avis". Pilar Bayer, matemàtica

 

Dijous, 17 de novembre:

-"L'home que va desplegar mil cors"

Durant segles, el cor humà va ser un misteri per a la medicina: se'n comprenia la funció però no l'estructura. Paco Torrent Guasp, un metge de Dénia, va treballar en solitari durant 20 anys fins a trobar la resposta: el cor és una banda muscular única, plegada sobre ella mateixa en forma helicoïdal. El seu descobriment revoluciona la medicina del cor perquè ara els metges disposen d'un mapa que els permet entendre què falla quan el cor emmalalteix. Tanmateix, Torrent va haver de lluitar 20 anys més per tal que es reconegués la seva feina.

-"(S)avis". Josep M. Caralps, cardiòleg

 

Divendres, 18 de novembre:

-"La mesura de la Terra: De la planura a la bala blava": documental sobre la història del mesurament de la Terra: des de les primeres representacions de l'antiguitat, quan el món era profundament misteriós, fins a l'actualitat, quan la cartografia ha quedat incorporada a la vida quotidiana. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions, així com filmacions realitzades en llocs rellevants de Barcelona, Mallorca, Madrid, Ceuta, París i Londres.

-"Gaia: La gran mare": documental sobre l'origen, l'evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics bàsics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs rellevants de Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc. També s'hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

-"De la superfície a les profunditats de la Terra": un viatge des de la superfície del nostre planeta fins als primers centenars de quilòmetres de profunditat acompanyats pels investigadors de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, del CSIC.

Anar al contingut