Ovidi Montllor
Ovidi Montllor
20è aniversari de la seva mort

"Ovidi per Ovidi" repassa la figura del cantant amb les seves pròpies paraules i reflexions

Un documental de Jordi Lara i Ramon Millà sobre el cantant i actor d'Alcoi

"Ovidi per Ovidi" dóna la veu directament al mateix Ovidi Montllor. Jordi Lara i Ramon Millà s'han capbussat als arxius de Televisió de Catalunya i la Fonoteca de Catalunya Ràdio, on es troben unes quatre hores d'entrevistes a l'artista, i han seleccionat les declaracions de l'Ovidi que ens condueixen en primera persona pel seu pensament artístic i el seu itinerari vital.

Són, doncs, les mateixes paraules de l'Ovidi, completades visualment amb fotografies i retalls de premsa de l'arxiu personal del cantautor, les que ens introdueixen a les tretze cançons o recitacions que l'artista alcoià va interpretar en diferents programes històrics de TVC i que també s'inclouen al documental. Un dels temes que podem redescobrir és, per exemple, la versió de "Dos anònims", que Ovidi Montllor va interpretar des de Pals, acompanyat de Toti Soler, en l'emissió inaugural de Televisió de Catalunya, el 10 de setembre del 1983.

Amb aquesta proposta singular, deixant de banda els testimonis de terceres persones i les valoracions de la posteritat per donar la paraula a l'Ovidi mateix, Televisió de Catalunya fa una aportació exclusiva a la memòria i a la vigència de l'obra de l'alcoià. Un artista incòmode que deia el que calia dir amb contundència i tendresa alhora.

En paral·lel a la producció d'aquest documental, Televisió de Catalunya ha presentat al seu portal un web dedicat a Ovidi Montllor, que inclou material complementari. El web posa a disposició del públic el visionat del documental, a més d'altres continguts descartats al muntatge final. Un recorregut alternatiu per la vida d'Ovidi Montllor, amb fotografies, entrevistes, cançons i fragments tant de la seva faceta de cantant com la d'actor. Alhora, hi ha una finestra a les aportacions dels espectadors a través de Twitter i es posa a disposició del públic una selecció de cançons del cantautor d'Alcoi.

"De nano, la meva mare, quan em trobava malament, em feia una llimona escorreguda i no sé per què funcionava". Aquesta confidència de l'Ovidi dóna peu a la proposta visual del programa. La llimona és el cítric de la seva terra, però és també l'àcid de la crítica social que impregna la seva obra. Llimones tallades, apilades, espremudes damunt la terra, són el "leitmotiv" de la careta i fil conductor visual del programa.

FITXA TÈCNICA

Un documental de Ramon Millà i Jordi Lara
Guió: Jordi Lara
Realització: Ramon Millà
Producció: Fàtima Casaldàliga
Càmera: Roser Turpin
Muntatge: Òscar Ruperti
Àudio: Àlex de Gregorio
Coordinació de continguts: Lluís Cuevas
Producció executiva: Laura Cuadrado
Direcció executiva: Pilar Cugat

Anar al contingut