Del 27 d'abril al 8 de maig, Madrid

DocumentaMadrid avança els títols de la secció Panorama del Documental Español

El Festival Internacional de Documentales de Madrid va anunciar la setmana passada la programació d'aquesta secció, que per primera vegada va acompanyada d'un nou premi del palmarès oficial, el premi al millor llargmetratge documental espanyol. Hi optaran "Thy Father's Chair" ("La butaca del pare") i "35 y soltera". Fora de competeció, hi participen "Sexe, maraques i chihuahaues", coproduïda per TV3, "Socotra, la isla de los genios" i "Tarajal. Desmontando la impunidad en la frontera sur".

Del 27 d'abril al 8 de maig se celebra la 13 edicio de DocumentaMadrid, el Festival Internacional de Documentales de Madrid. A la secció Panorama del Documental Español hi participen un total de 16 títols, 9 dels quals ho fan fora de competició. Per primera vegada, aquesta secció, que estrena llargmetratges documentals, serà competitiva. El premi al millor llargmetratge documental espanyol està dotat amb 6.000 euros i també inclou les produccions que competeixen a la secció internacional de llargmetratges.
 
 
TÍTOLS A COMPETICIÓ
 
"THY FATHER'S CHAIR" ("LA BUTACA DEL PARE")
 
Direcció: Antonio Tibaldi i Àlex Lora
Una producció d'Inicia Films en coproducció amb No Permits Produktions i Grafittidoc
Itàlia, Espanya i Estats Units
2015
Es va estrenar a l'IDFA 2015
 
Sinopsi
Abraham i Shraga, dos bessons jueus ortodoxos, viuen a Nova York en una casa que han heretat. Des que van perdre els pares, portats per la negligència i per una mal anomenada síndrome de Diògenes, han anat acumulant brossa i objectes diversos. En aquest context, l'inquilí del pis de dalt els amenaça de deixar de pagar el lloguer fins que no li enviïn uns professionals a netejar-li a fons l'apartament. En contra de la seva voluntat, Abraham i Shraga obren les portes de casa seva a una empresa de neteja especialitzada. En aquesta invasió de la seva intimitat, els bessons comencen a lluitar per preservar els seus records de la intervenció pertorbadora dels intrusos, alhora que descobreixen una nova manera de viure.

 

 

"35 Y SOLTERA"
 
Direcció: Paula Schargorodsky
Espanya (Talatala Filmmakers), Estats Units, Argentina
2016
 
Sinopsi
Una jove de 35 anys. 10 anys filmant la seva vida. 5 nòvios. 2 propostes de matrimoni. Per què encara és soltera? Per què cap relació li dura més de dos anys? Un documental íntim sobre les eleccions que prenem (o no prenem) a la vida.

 




TÍTOLS FORA DE COMPETICIÓ
 
"SEXE, MARAQUES I CHIHUAHUES"  
 
Direcció: Diego Mas Trelles
Una producció de Minimal Films en coproducció amb TV3
2016
 
Sinopsi
Història de l'únic espanyol amb quatre estrelles al Passeig de la Fama del Hollywood Boulevard. Un biopic alegre i ple de música que enllaça dos continents. Del blanc al negre i al color, amb pel·lícules rodades pels grans estudis amb grans estrelles. Recordant les grans orquestres, els mítics clubs, els salons de ball i els casinos en acabar la llei seca. Una història d'amors, mafiosos, cotxes de luxe i decorats de palmeres. Una història que va de Cuba a Barcelona, i que passa per Las Vegas. És la història de la increïble vida de Xavier Cugat.

 

 

"SOCOTRA, LA ISLA DE LOS GENIOS"
 
Direcció: Jordi Esteva 
Una producció de Siwa Productions
Espanya
2016
 
Sinopsi
Un viatge a la remota illa de Socotra a l'oceà Índic. Durant els monsons, l'illa quedava aïllada, cosa que va contribuir a preservar un ecosistema únic al món. Els arbres d'encens i de mirra creixen silvestres en molts llocs com el mític draco. L'arbre de la sang del drac.
El film segueix uns camellers que inicien una expedició cap a les muntanyes abans de l'estació de les pluges. En el camí trobaran els pastors i el fill pòstum del sultà de Socotra.
A la nit, al voltant del foc, es conversa sobre genis i follets que poblen les muntanyes i serpents monstruoses que habiten profundes cavernes.
La pel·lícula mostra un sorprenent i atàvic món que desapareix. És el primer i únic documental parlat sencer en la llengua socrotí, un idioma relacionat amb l'antiga llengua del llegendari regne de Saba.

 


 

"TARAJAL. DESMONTANDO LA IMPUNIDAD EN LA FRONTERA SUR"
 
Direcció:  Xavier Artigas i Xapo Ortega
Una producció de Metromuster i Observatori DESC
Espanya, 2016

Sinopsi
El 6 de febrer del 2014, quinze persones van morir ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta. Intentaven travessar la frontera entre Espanya i el Marroc. Quan encara eren al mar, els efectius de la Guàrdia Civil van disparar bales de goma i pots de fum. El documental denuncia els fets i l'arxivament del cas.

"Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud" és un projecte realitzat per la productora Metromuster, responsable també del documental "Ciutat morta", per encàrrec de l'Observatori DESC, amb el qual ha col·laborat estretament en les tasques de recerca.
 
El documental mostra el testimoniatge d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.


 



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut