"Els Karamazoff", de Juan Gamero i Carmen Rodríguez
"Els Karamazoff", de Juan Gamero i Carmen Rodríguez
Dissabte 21, a les 23.05, al 33 i internet

Una mirada al Nova York dels anys 70 i 80, a través d'"Els Karamazoff", a "El documental"

Un volt pel paisatge artístic del SoHo de Nova York als anys 70 i 80, a través d'un grup d'artistes de Barcelona anomenat Els Karamazoff. El formen Muntadas, Miralda, Mireia Sentís, Robert Llimós, Evru (abans Zush), Medina-Campeny, Marta Sentís i Jaume Ollé. Juan Gamero i Carmen Rodríguez dirigeixen aquesta producció de Paradocs i LaQuimera, en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport de la Fundació Vila Casas.

"El documental" estrena el dissabte 21 de gener al 33 a les 23.05 "Els Karamazoff", de Juan Gamero i Carmen Rodríguez. La pel·lícula no pretén fer un retrat dels catalans a Nova York, sinó del SoHo artístic dels anys 70 i 80, quan una colla d'artistes  catalans s'hi van conèixer i, anys més tard, fent un brindis amb vodka, van decidir anomenar-se "Els Karamazoff". No és tracta de cap grup artístic, sinó del nom amb què es diuen entre ells, de broma. Alguns dels membres ja han mort, com Bibi Escalas, poc abans de l'inici de la realització del documental.

"Els Karamazoff" es va  presentar el 3 d'octubre d'aquest any al MACBA, al novembre va participar a l'Evolution International Film Festival de Mallorca i el 13 de desembre es projecta als Cinemes Girona dins el cicle Visions Documentals.

 

Sinopsi
Els Karamazoff són Muntadas, Miralda, Mireia Sentís, Robert Llimós, Evru (abans Zush), Medina-Campeny, Marta Sentís i Jaume Ollé. Van Arribar als anys 70 a Nova York, on van viure, treballar i consolidar la seva amistat al SoHo, un barri de fàbriques abandonades ocupat per artistes que treballaven fora dels circuits convencionals. Pioners d'aquella època, com Jonas Mekas o Jaime Davidovich, reviuen amb Els Karamazoff un dels períodes més creatius de l'art contemporani; dues dècades en què el SoHo es va convertir en l'epicentre mundial de l'experimentació artística i dels moviments contraculturals. Imatges d'arxiu, moltes d'inèdites, de Mekas, de Davidovich i d'Els Karamazoff ens mostren els seus treballs i els de personatges com George Maciunas, Charlotte Moorman, Yoko Ono, Nam June Paik, Laurie Anderson o Lou Reed and The Velvet Underground.


 

 

 

"Els Karamazoff"
Web          http://karamazoff.paradocs.es/
Facebook https://www.facebook.com/karamazoffs/


Festivals
Evolution International Film Festival, Mallorca, 2016
 


Fitxa tècnica
Direcció, guió i producció: Juan Gamero i Carmen Rodríguez
Productor associat: Valti Roda
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavón
Director fotografia i muntatge: Juan Gamero
Música original: Marc Sastre
So directe: Carmen Rodríguez
Grafisme: Paradocs
2016
85'
Una producció de Paradocs i LaQuimera en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport de la Fundació Vila Casas.


Juan Gamero, director
Director, càmera, guionista, fotògraf, muntador i productor independent.
Va començar filmant pel·lícules en 8 mm i treballant com a auxiliar de direcció i càmera en diversos llargmetratges. Va estudiar cinema a l'Escola d'Estudis Artístics de l'Hospitalet de Llobregat i va treballar com a realitzador a TVE-Catalunya, entre d'altres a "Metrópolis", "Documentos TV", "Dos en Raya", "Pinnic" o "Redes". Autor de la sèrie "Prisma", el seu treball més personal a TVE, va dirigir també, entre d'altres, els documentals "Vivir la utopía" i "Carme Riera: Escenarios para la felicidad", així com el documental final dels Jocs Olímpics de  Barcelona.
Ha estat col·laborador de la revista "Ajoblanco" i ha dirigit i produït diversos curtmetratges, dos dels quals seleccionats als festivals de Berlín i Sant Sebastià. Amb la seva productora, Paradocs, ha rodat documentals a Bali, l'Equador, Mali i Cuba. L'any 2011 va codirigir, fotografiar i editar el premiat documental "En busca del primer europeo".
És codirector, coguionista, productor, càmera i muntador d'"Els Karamazoff", el seu treball més recent, un documental produït per Paradocs i LaQuimera, amb coproducció de TV3..


Carmen Rodríguez, directora
Guionista del premiat documental "Babel 2015" (DTV-Natura, 2000). L'any 2000 va fundar, amb Juan Gamero, la productora Paradocs. És codirectora, coguionista i documentalista dels documentals "Viure a Bali" i "Bali, espíritus y artesanos"; coguionista i documentalista de "Galápagos, viaje a los orígenes", i d'"Ecuador: viaje a la selva amazònica".
Darrerament es dedica al modelatge en 3D. Autora, juntament amb Eduardo M. Conde, de l'animació en 3D del documental "L'ofici de l'artista".
El seu darrer treball és el documental "Els Karamazoff", del qual es codirectora, coguionista i operadora de so.

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut