Del 16 al 27 de novembre, Amsterdam

Documentals seleccionats a l'IDFA

"In loco Parentis", de Neasa Ní Chianáin, és l'únic llargmetratge documental amb producció catalana que competeix en la secció oficial de l'IDFA, l'International Documentary Film Festival d'Amsterdam. A la secció Panorama es podran veure "Priorat", treball dirigit per David Fernández de Castro que ha estat premiat recentment als festivals Memorimage i Most, "La Chana", de Lucija Stojevic, i "Cucli" de Xavier Marrades, i "Dead Slow Ahead", de Mauro Herce, ho farà a la secció The Quiet Eye. D'altra banda, a l'IDFA Forum hi participaran tres projectes.

Aquesta setmana arrenca el festival de documentals més prestigiós d'Europa, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam (IDFA). Aquesta edició recull 300 pel·lícules i documentals interactius, 104 estrenes internacionals i reuneix prop de 3.000 professionals del documental a Amsterdam entre el 16 i el 27 de novembre.

"In loco parentis" retrata un any en la vida dels escolars de primària a l'internat de Headfort, a Irlanda. Dirigit per Neasa Ní Chianáin, és una de les 15 produccions que competeixen en la categoria de llargmetratge documental. És una producció de Gris Medio, Soilsiú Films, Televisión Española i RTÉ.

 

 

La resta de produccions participen en seccions no competitives del festival. A la de Panorama es projecta "Priorat" de David Fernández de Castro. És el relat apassionat i èpic de la història dels cinc pioners, coneguts com "els cinc magnífics", que han propiciat la transformació d'una comarca deprimida en uns territoris de vi més prestigiosos del món: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana. Cinc joves valents, arrauxats i visionaris que a principis dels vuitanta van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català. "Priorat" és una coproducció de Televisió de Catalunya, Lastor Media i Un Capricho Producciones. Va inaugurar el cicle Cine i Vi al Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid i aquest cap de setmana ha guanyat el Premi Ciutat de Reus i el Premi del Públic a Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus i el Premi vi català, creat per l'Incavi, al Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava. La projecció a l'IDFA suposa l'estrena internacional del documental.

 

 

També a la secció Panorama, formada per pel·lícules que conviden a la reflexió, tant per la forma com per la temàtica, es podrà veure "La Chana", de Lucija Stojevic. Antonia Santiago Amador, coneguda com La Chana, és una bailaora de flamenc que torna als escenaris després de 30 anys. Al llarg del documental, revela el secret de la seva desaparició quan estava al cim de la seva carrera. Els dies 19 i 20 de novembre, La Chana oferirà un petit ball als espectadors després de la projecció. El documental és una producció de Noon Films; Bless Bless Productions i RTVE amb la col·laboració de TV3 i el suport de l'ICEC i de Iceland Fim Center.  Està nominat per a l'IDFA Alliance of Women Film Journalists' EDA Award for Best Female-Directed Documentary.

 

 

L'última producció catalana seleccionada a la secció Panorama és el curtmetratge dirigit per Xavier Marrades, "Cucli". El protagonitza en Ramon, un camioner que viu a casa dels pares però que es passa la major part de la setmana treballant. Els seus són viatges llargs i solitaris fins que troba una companya molt especial que ho canvia tot. Cucli és una història d'amor i companyia després de la mort; d'una relació amb efectes transformadors. De com a través dels records, el sobrenatural s'obre camí en la nostra vida quotidiana. Xavier Marrades i Nanouk Films produeixen el film.

 

 

"Dead slow ahead", el premiat documental de Mauro Herce, s'estrena a Holanda en el marc de l'IDFA, dins la secció The Quiet Eye, centrada en el "slow documentary", l'experiència del temps com una realitat. Els films seleccionats descobreixen la bellesa i la crueltat d'allò petit i quotidià."Dead slow ahead" retrata un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que el tripulen, gairebé tots filipins, viuen envoltats per un món deshumanitzat i totalment industrialitzat del qual sembla que siguin simples engranatges. El vaixell, de vuit pisos d'alçada i set bodegues, es converteix en un escenari fantasmal que Mauro Herce recorre durant els dos mesos que va durar el rodatge; una visió apocalíptica d'uns treballadors a la deriva per aigües internacionals. La cinta ha recollit prestigiosos guardons, com el premi especial del jurat del Film Festival Locarno, el premi a la millor "opera prima" i el Premi del Jurat Universitari de DocLisboa o una menció d'honor al Festival de Cine Europeu de Sevilla. La pel·lícula està produïda per Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films amb la coproducció de Televisió de Catalunya. Es va estrenar el 28 d'octubre d'aquest any.

 

 

A banda dels documentals projectats, també s'han seleccionat tres projectes amb participació catalana a l'IDFA Forum: "Constructing Albert", de Jordi Luque i Laura Collado (prodruït per Trueday Films i TV3), "Konfiguration" de Lucy Hawking (Visyon, Pure Grass Films) i "Veterans" de Lola Arias (BWP, Gema Films).

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut