Diumenge 2 d'octubre, Sant Andreu de la Barca

Documentals nominats als Premis Oriana

"Pequeñas mentiras piadosas", de Niccolò Bruna, competeix en la categoria de millor pel·lícula de la quarta edició dels Premis Oriana del Festival de Cine i Curtmetratges de Sant Andreu de la Barca. En la categoria de documentals, s'han seleccionat "Lolo Rico: la mirada no inventada", de Julio Suárez; "Instantes", de Claudia Gual; "Landscape", de Roman Aixendri i Germán Machí; "Director's Cut", de Pol Diggler i "13. La història de la Patri". El guanyadors es coneixeran diumenge, en la gala que tindrà lloc al Teatre Núria Espert.

Més enllà de la catifa vermella, les limusines i tot el glamur que acompanya els Premis Oriana del Festival de Cine i Curtmetratges de Sant Andreu de la Barca, el certamen simbolitza, en paraules del seu director, Felipe del Val, la "passió, la constància i la il·lusió pel cinema".

Per aquesta edició, el festival ha rebut 423 produccions, 37 de les quals eren documentals, tots de producció catalana. "Pequeñas mentiras piadosas" opta al premi de millor pel·lícula:

 

"PEQUEÑAS MENTIRAS PIADOSAS"
Direcció: Niccolò Bruna
Producció: 15-L. Films i Progetto Cataclisma (Itàlia)

Sinopsi
L'Havana, Cuba. Any 54 de l'embargament. Des d'un garatge amb vistes a l'ambaixada dels Estats Units, Lourdes ajuda milers de cubans a aconseguir un visat temporal. Adapta les històries perquè els concedeixen el visat a l'entrevista que tindran a l'ambaixada nord-americana. Les entrevistes es programen amb anys d'antelació. Malgrat que ha ajudat moltes persones a viatjar, ella no ha aconseguit mai visitar la seva mare, el seu fill i la seva família a Florida.
Després d'una llarga espera, ha arribat el moment de la seva entrevista a l'ambaixada. Podrà viatjar i retrobar-se amb la mare, que, molt malalta, l'espera a Miami?

Aquest treball de Niccolò Bruna ha estat guardonat amb el Premi Unicredit Pavilion Giovani de Visioni dal Mondo, Immagini dalla Realtà, al Festival Internacional de Documental de Milà (Itàlia, 2015).

 

 

 

Els cinc candidats al premi al millor documental són:

 

"LOLO RICO: LA MIRADA NO INVENTADA"
Direcció: Julio Suárez
Producció: La Guerrilla Comunicacional
2015

Sinopsi
Lolo Rico està considerada com una de les millors directores de programes infantils. Va realitzar excel·lents programes de ràdio i televisió, entre els quals destaca "La bola de cristal". Lolo va entendre sempre que en televisió es pot aconseguir un equilibri entre el contingut interessant, formatiu i entretingut, fent que els nens puguin aprendre divertint-se a través d'una mirada crítica cap el sistema econòmic, polític i jeràrquic, tot buscant incansablement la llibertat.

 

 

 

"INSTANTES"
Direcció:  Clàudia Gual
2016

Sinopsi
El documental recull testimonis de la lluita contra l'Alzheimer enregistrats a la seu de l'Associació Alzheimer Tàrrega i a la Residència Hospital Sant Antoni de la mateixa ciutat.

La directora, Clàudia Gual, ja va obtenir un Premi Oriana gràcies al seu anterior curtmetratge, titulat "Nada", homenatge a les víctimes de l'accident d'un tren Alvia a Santiago de Compostel·la. També ha estat reconeguda la seva producció "Indenti", que denuncia la violència de gènere.

 

 


"LANDSCAPE"
Direcció: Roman Aixendri i Germán Machí
Premi Joves 48 hores, Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), 2015
2015

Sinopsi
Dos amics busquen el sentit de la vida, tot plantejant-se els seus límits i l'absurditat de la mort. Un diàleg entre l'home i l'animal, on un d'ells hi dóna voltes i l'altre simplement existeix.



"DIRECTOR'S CUT"
Direcció: Pol Diggler
Producció: Fergaht Productions
2015

Sinopsi
Divertit fals documental sobre "snuff movies".

Treball seleccionat en 66 festivals d'arreu del món, guardonat amb premis a la millor comèdia (Golden Key Award), direcció, guió (Tabloid Witcth Awards), repartiment i Premi del públic de Cinostar 2016.

 

 


"13 .  LA HISTORIA DE PATRI"
Direcció: Juan Carlos Sánchez
2016

Sinopsi
Aquesta és la història de la Patricia Gracia i com va superar la Síndrome de Guillain-Barré.


 
Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

 

Anar al contingut