Desembre

"DocsBarcelona del mes" estrena "Una llar al món"

DocsBarcelona estrena a sales de tot l'estat "Una llar al món", la pel·lícula del director danès Andreas Koefoed, que es va endur el premi al millor migmetratge a la l'edició del 2015 de l'IDFA, l'International Documentary Film Festival d'Amsterdam. Un film que sorprèn pel seu realisme corprenedor i que aconsegueix posar-nos a la pell dels infants que s'han vist obligats a abandonar casa seva a causa de la inseguretat de la guerra.

L'estrena d'"Una llar al món"  serà el dijous 1 de desembre a Aribau Multicines i col·labora amb la campanya Casa Nostra Casa Vostra que es presenta dimarts 29 de novembre a l'Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc (Plaça Margarida Xirgu), a Barcelona. La campanya impulsa l'acollida de persones refugiades a Catalunya i garantir-hi la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades.

 

Sinopsi

En Magomed és un nen refugiat txetxè. Des d'un racó del pati observa en silenci com els seus companys de classe es barallen per una pilota. L'Ali ve de l'Afganistan, d'on va fugir el 2008. De nit té malsons on cinc homes amb ganivets fereixen el seu pare. Ells i els seus amics passen els dies somniant en el moment en que les seves famílies obtindran el permís de residència. Mentrestant, juguen, fan manualitats i aprenen a argumentar, igual que fan els infants a qualsevol altra escola. La diferència és que ells han viscut situacions límit i conviuen amb records dolorosos. Molts d'ells, com l'Ali, en Magomed, la Heda o l'Amel han fugit de països en conflicte. Els educadors i educadores lluiten cada dia perquè aquests infants treguin el millor d'ells mateixos i tinguin les eines per construir un nou lloc en el món on sentir-se com a casa.

 

 

El passat mes de setembre UNICEF publicava un informe on es xifrava en 50 milions el número de nens que es veuen obligats a viure lluny del seu lloc d'origen, dels quals més de la meitat han fugit escapant de la violència. Entre 2005 i 2015 la xifra de nens refugiats es va duplicar i a dia d'avui s'estima una quantitat de 31 milions de menors vivint fora dels seus països d'origen, incloent 11 milions refugiats i sol·licitants d'asil. "Una llar al món" entra dins d'una de les Escoles de la Creu Roja (Lynge, Dinamarca) creades per acollir aquests infants en la seva arribada al nou país d'acollida. Un espai on 120 infants cada any aprenen el funcionament bàsic de la societat que a partir d'ara serà la seva nova llar, mentre el govern danès revisa els seus casos de sol·licitud d'asil i abans d'escolaritzar-los, si tot va bé, en un centre públic del país.

El trajecte d'una persona refugiada cap a Europa és només una part del llarg camí que ha de recórrer. Quan arriben, grans i petits, porten una motxilla plena de records traumàtics. Aquí comença una altra odissea, més emocional que física. Com es gestiona l'acollida de les persones refugiades? Cal parlar del treball psicològic i terapèutic que les persones nouvingudes necessiten, sobretot els més petits, incapaços d'expressar obertament el que senten. Que aquests nens creixin sense ràbia ni rancor mantindrà una petita escletxa d'esperança per poder construir un futur millor de cara les properes generacions.

"Una llar al món" és un film personal i delicat, creat per entendre què representa ser un nen refugiat a Europa. Un retrat respectuós dels infants que arriben a Europa després d'un llarg i dolorós viatge i dels professionals que s'aboquen amb cos i ànima a la seva acollida, tots amb un objectiu molt clar: construir per a aquestes criatures una nova llar al món.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Andreas Koefoed
Producció: Sara Stockmann
Edició: Jacob Schulsinger, Marion Tuor
Fotografia: Niels Thastum, Sophia Olsson
Música: Bo Rande
Dinamarca (2015) 58 min. VO en danès subtitulada en català


Premis i festivals
Premi a Millor Migmetratge, IDFA. Països Baixos, 2016.
Nominació a Millor Documental de la Danish Film Academy. Dinamarca, 2015
Nominació a Millor Documental de la Danish Film Critics. Dinamarca, 2015


Andreas Koefoed, director
Graduat en Direcció de Cine Documental per la National Film School of Denmark. Dirigeix documentals des de l'any 2001 i se sol centrar en històries universals sobre l'existència humana. A part de dirigir documentals també ha treballat per la revista VICE, l'agència Magnum Photos i The New York Times. Actualment exerceix de professor a la National Film School of Denmark.
 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut