Portugal i República Txeca

"Dead Slow Ahead", premiat als festivals DocLisboa i de Jilhava

L'"opera prima" de Mauro Herce ha obtingut tres premis internacionals al DocsLisboa i a l'International Documentary Film Festival de Jilhava (República Txeca). Dissabte 7 de novembre, s'estrena a Espanya, en el Festival de Cinema Europeu de Sevilla (SEFF), on competeix a les seccions de "Nuevas Olas" i "Resistencias". "Dead Slow Ahead" és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que l'habiten es troben sobrepassats per un món industrialitzat del qual semblen ser simples engranatges. La productora catalana Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films produeixen aquest llargmetratge documental coproduït amb Televisió de Catalunya.

El documental català "Dead Slow Ahead", del director de fotografia Mauro Herce, ha estat reconegut amb tres premis de dos festivals europeus de cinema documental:  al 13è DocLisboa ha recollit el Premi a la Millor Opera Prima i el Premi del Jurat Universitari, i al l'International Documentary Film Festival de Jilhava (República Txeca), el Premi de la Secció Oficial Opus Bonum, atorgat pel prestigiós cineasta Víktor Kossakowski. Aquests reconeixements s'afegeixen al del Festival de Locarno, que a l'agost el va distingir amb el Premi especial del jurat de la secció oficial "Cineastes del present", dedicada a cineastes emergents.  

La coproducció catalana continuarà el seu prometedor recorregut per festivals. El Festival de Cinema Europeu de Sevilla (SEFF), que l'ha programat en dues de les seves seccions, "Nuevas Olas" i "Resistencias", acollirà la seva "première" a Espanya dissabte que ve, 7 de novembre.

Nanouk Films, una productora catalana amb experiència consolidada en el documental, amb treballs com "Bugarach" o "Els anys salvatges", produeix "Dead Slow Ahead" juntament amb El Viaje Films, Bocalupo Films  i Televisió de Catalunya com a coproductora. El títol del documental fa referència al terme en nàutica per parlar de la velocitat mínima per avançar sense arribar a aturar-se.

Pel rodatge del documental, Mauro Herce va navegar durant dos mesos a bord del vaixell de càrrega "Fair Lady", de set bodegues, vuit pisos d'alçada, capacitat de 76.000 tones i tripulació majoritàriament filipina.

Sinopsi
Un vaixell de càrrega travessa l'oceà. El ritme hipnòtic dels seus engranatges revela el moviment continu de la maquinària que devora els seus treballadors: els últims gestos de comerç dels vells mariners desapareixen sota el ritme mecànic i impersonal del neocapitalisme del segle XXI. Potser és un vaixell a la deriva, o potser només l'últim exemple d'una espècie en perill d'extinció. "Dead Slow Ahead" és un retrat febril i al·lucinatori de la maquinària que ha aclaparat els homes que hi viuen: ja no saben si estan operant la màquina o si és al revés.

 

 

 

 

Nota del director
"Ens vam imaginar que rodàvem l'últim vaixell de la humanitat: un en què la seva tripulació no s'ha adonat de la fi del món i continua executant accions mecàniques, subordinades a les  necessitats d'aquest monstre d'acer flotant que alimenten fins a la inconsciència. Ens endinsem en el retrat d'aquest malson tan contemporani sense cap ànim de denúncia o pamflet sociològic. El seu objectiu és un altre: aconseguir les imatges més primitives i essencials d'aquest univers on l'home s'empetiteix davant la condemna d'una maquinària que l'excedeix i el desborda. Una màquina que no descansa mai, com tampoc no descansa mai el cap atordit de l'home que la va crear ni la del mariner que l'habita, i que semblen haver oblidat el sentit de la creació, en algun confí estrany de l'univers."

 

Premis
Premi especial del jurat, Film Festival Locarno, 2015

Pròxims festivals
Festival Internacional de Cine de Mar del Plata. Secció: "Panorama". Del 30 d'octubre al 7 de novembre.
Janela Internacional de Cinema do Recife. Competició Oficial. Del 6 al 15 de novembre.
Festival De Cine Europeo De Sevilla. Seccions:  "Nuevas olas" y "Resistencias". Del 6 al 14 de novembre.
Pravo Ljudski Film Festival (Sarajevo). Competició Oficial. De l'11 al 16 de novembre.
Zinebi 54. Festival Internacional de Cine Documental y Cortometraje de Bilbao. Secció no competitiva. Del 16 al 23 de novembre.
Tff - Torino Film Festival. Competició Oficial. Del 20 al 28 de novembre.
Festival Internacional de Cine de Lanzarote. Secció no competitiva. Del 5 al 10 de desembre.


Fitxa tècnica
Direcció: Mauro Herce Mira
Guió: Mauro Herce i Manuel Muñoz
Producció executiva: Ventura Durall i Jose Alayón
Direcció de fotografia: Mauro Herce Mira
Muntatge: Manuel Muñoz
Duració: 74 minuts
2015
Una producció de Nanouk Films i El Viaje Films en coproducció amb Bocalupo Films i Televisió de Catalunya.


Mauro Herce Mira
Director, guionista i fotògraf
(Barcelona, 1976) Es va graduar com a enginyer en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, el 1999 i el 2001 respectivament. La seva passió pel cinema i els viatges el van conduir a prosseguir els seus estudis a Cuba i diplomar-se a l'Escuela Internacional de Cine de San Antonio de los Baños, el 2003. Gràcies als seus bons resultats, va aconseguir una beca per a l'escola de cinema Louis Lumière, a París, on va finalitzar els seus estudis el 2004.
Ha treballat com a director de fotografia en una vintena de films (tant de ficció com documentals), curtmetratges, videoclips i anuncis. Alguns d'aquests treballs han estat seleccionats i en ocasions premiats en destacats festivals de cinema arreu del món, com ara Canes, Berlín, Venècia, Sant Sebastià, Rotterdam, Locarno, Toronto o Mar de Plata. Durant la seva carrera en el cinema, també ha treballat com a director i guionista de diversos llargmetratges i curts, i també ha desenvolupat tasques de productor en tres pel·lícules.



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

Anar al contingut