Zrazy wołowe zawijane (Rotllets de vedella amb salsa) - Polònia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Iwona Maciejewska, Sant Quirze del Vallès

INGREDIENTS

  • Pper a 6 persones:
  • 12 bistecs de vedella
  • 12 talls de cansalada
  • cogombres agredolços
  • 1 ceba
  • mostassa
  • 1,5 l d'aigua
  • 4 sobres de salsa rouladen
  • remolatxa ratllada

PREPARACIÓ

Demaneu a la carnisseria que els bistecs siguin ben tendres, de la culata o tapa plana. Han de ser de mida grossa i que us els tallin prims.
Peleu i talleu la ceba a llunes. Partiu per la meitat al llarg els cogombres i, si són molt gruixuts, feu-ne tires. Reserveu-ne un parell o tres que, tallats a rodanxes, serviran d'acompanyament del plat.
Esteneu els bistecs. Unteu-los amb una mica de mostassa i, a sobre, poseu-hi un tall de cansalada, un parell de trossos de cogombret agredolç i una mica de ceba.
Enrotlleu els bistecs i fixeu-los amb un parell d'escuradents perquè no es desmuntin en coure.
Poseu una mica d'oli en una paella i fregiu-hi els rotllets de vedella. És important que l'oli sigui ben calent ja que així la carn es courà de pressa, no perdrà els seus sucs i quedarà molt tendra.
Per preparar la salsa poseu l'aigua a la cassola i, quan arrenqui el bull, desfeu-hi els sobres de la salsa en pols. Remeneu-ho amb les varetes perquè no s'hi faci cap grumoll. En un parell de minuts tindreu la salsa a punt per poder posar els rotlles dins la cassola. Deixeu que faci xup-xup a foc fluix i amb la cassola tapada durant una hora i mitja, més o menys.
A taula, porteu-hi un plat amb remolatxa ratllada i rodanxes de cogombre agredolç perquè cadascú se'n pugui servir la quantitat que vulgui com a acompanyament.
 
Nota:
Els cogombrets, millor que siguin agredolços que envinagrats, que són massa forts de gust.
La versió "tradicional" per preparar la salsa és una mica més lenta i laboriosa. Però si la voleu fer, heu d'enrossir una ceba trinxada ben menuda en una cassola amb un raig d'oli. Després, afegiu-hi uns quants ceps deshidratats i aigua i deixeu que faci xup-xup una bona estona. Mentrestant, enfarineu i fregiu els rotllets de vedella. Després, afegiu-los a la cassola i que segueixin fent xup-xup uns 45 minuts més. Per obtenir la salsa ben fina, com resultaria amb la preparada dels sobres, passeu-la pel túrmix.