Xelpek i Bauyrsak (Pa fregit) - Almaty, Kazakhstan

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Elmira Abdikanova, Vic

INGREDIENTS

  • 600 g de farina
  • 3 culleradetes de smetana
  • 3 culleradetes de sucre
  • 2 cullerades de quefir
  • 2 nous de llevat
  • oli de gira-sol
  • aigua

PREPARACIÓ

Poseu el llevat en una tassa, amb el sucre, i cobriu-lo d'aigua. Desfeu-ho i afegiu-hi una culleradeta de farina. Barregeu-ho i deixeu reposar la tassa tapada durant uns minuts perquè el llevat pugi.
Mentrestant, aboqueu la resta de la farina en un bol i barregeu-hi l'smetana, tres culleradetes ben plenes. Després incorporeu-hi la tassa del llevat desfet que teniu reposant, el quefir i la sal. Pasteu-ho a mà i, si noteu que us costa, podeu afegir-hi una mica més de quefir. Us ha de quedar una massa més aviat tova, així pujarà millor i el pa quedarà més esponjós. Un cop tingueu la bola de massa amb la textura convenient, deixeu-la reposar en el mateix bol tapada amb uns draps.
Quan la bola de massa gairebé hagi doblat el seu volum ja la podreu treballar.
La cultura kazakh té molt en compte la numerologia en aquest punt i, normalment, el nombre de panets sol ser un múltiple de 7. Amb aquesta quantitat de massa, en sortirien 14. Si també voleu preparar bauyrsak, reserveu la meitat de la massa per fer-ne.
Escampeu força farina per sobre del marbre. Per fer els xelpek, separeu porcions de massa d'uns 100 grams cadascuna i aplaneu-les amb el corró, també enfarinat. Us han de quedar peces d'uns 20 cm de diàmetre. A mesura que les tingueu, deixeu-les sobre unes estovalles o draps sense que es toquin.
Feu dues parts de la massa que heu reservat per als bauyrsak. Aplaneu cada part fins que en tingueu un parell de discos grans i fins. Per fer-ne les porcions, talleu la massa amb un motllo rodó (un got, una copa, etc.). Per seguir amb la tradició kazakh, també han de sortir un nombre de peces múltiple de 7.
En una paella amb oli abundant, quan sigui ben calent, aneu-hi fregint les peces de pa. Primer els xelpek, d'un en un. Us han de quedar daurats dels dos costats. Després hi podeu coure els bauyrsak, uns quants al mateix temps, sense que la paella quedi massa plena, ja que creixen al coure.