Xató

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Ton Mata
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora
  • Restaurant: Cal Ton, Vilafranca del Penedès

INGREDIENTS

  • 1 cabeça d'alls
  • 4 tomàquets
  • un grapat d'ametlles torrades
  • 2 nyores
  • 1 tassa d'oli d'oliva
  • sal, pebre i pebre vermell
  • julivert picat
  • 1 cullerada de vinagre
  • 1 escarola
  • olives negres i arbequines
  • 100 g de bacallà esqueixat
  • 4 anxoves
  • 1 truita de mongetes

PREPARACIÓ

Per començar, escaliveu els tomàquets i la cabeça d'alls.

Mentrestant, poseu en un morter una mica de sal i les ametlles torrades i piqueu-ho. Després, afegiu-hi el tomàquet escalivat, els alls escalivats pelats, la polpa de nyores, el julivert, el pebre vermell, el vinagre i l'oli.

Piqueu-ho bé fins a aconseguir una textura homogènia i finalment rectifiqueu el xató de sal, vinagre i oli.

A continuació, emplateu l'escarola neta, poseu-hi per sobre el bacallà esqueixat, les olives arbequines, les olives negres i les anxoves.

Col·loqueu uns talls de truita de mongetes al voltant i cobriu-ho tot amb el xató.